Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

Cigánypecsenye kakastaréj-szalonnával/sült krumplival és salátával…

Rendkívüli és laktató egytálétel és bizton mondhatom, hogy mind a 10 ujjadat megnyalod utána… 🙂 Megéri elkészíteni ezt a finomságot…

 

 Cigánypecsenye kakasteréj szalonnával sült krumplival és salátával

A jó cigánypecsenye titka az egyszerűségében rejlik, még a kezdők is el tudják készíteni… 

És miért nevezik cigánypecsenyének? A recept végén keresem rá a választ… 🙂

 

 Cigánypecsenye kakasteréj szalonnával sült krumplival és salátával6

Cigánypecsenye kakastaréj-szalonnával/sült krumplival és salátával
Hozzávalók:

4 szelet csontos karaj vagy tarja
4 szelet füstölt kenyér szalonna

Pác:
4 gerezd nagyobb fokhagyma
1 púpos ek mustár
6 ek extra szűz olíva olaj
1 ek Kalocsai pirospaprika
1 kk *Himalája só
1 kk *ötbors fűszer – őrölt, mozsárban összetört

Köret:
1 kg krumpli – héjában megfőzve/utána sütve
majonézes vegyes saláta (fél kg vegyes saláta: reszelt fehér káposzta, sárgarépa, uborka apróra vágott jégsaláta, kovászos uborka kockára vágva)

Öntet:
egy nagy tejföl fele
2-3 ek majonéz
1 ek mustár
1 ek *agavé szirup
1-2 ek citrom vagy lime leve
egy csipet *Himalája só

Sütéshez:
kókuszzsír

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/

 Cigánypecsenye kakasteréj szalonnával sült krumplival és salátával1

Elkészítés:
Egy kisebb tálkába a pác összetevőit keverjük össze. A megpucolt fokhagymát átnyomjuk, hozzáadjuk a sót, pirospaprikát, mustárt és az extra szűz olíva olajat. Jól elkeverjük el. Tegyük félre.

A szalonna széleit vagdossuk be, egy éles késsel, vagy egy olló segítségével. 🙂

Cigánypecsenye kakasteréj szalonnával sült krumplival és salátával4

A hús szeleteket az előzőekben elkevert páccal, egy ecset segítségével, vagy ha nincs a kezünkkel, kenjük meg, vagy dörzsöljük bele. A hús széleit vagdossuk be egy kicsit, vagy egy éles késsel, vagy ollóval…,  🙂 így sütéskor nem pöndörödnek fel. Tegyük a hűtőbe minimum 1 órára, de lehet akár egy éjszakán át is hagyni, pácolódni. Mielőtt sütnénk a húst, vegyük ki a hűtőből legalább 20 perccel előtte.

Cigánypecsenye kakasteréj szalonnával sült krumplival és salátával7

A bevagdosott szalonnát tegyük egy serpenyőbe, de előtte egy evőkanálnyi kókuszzsírt tegyünk alája, hogy ne égjen meg. Lassú tűzzön, süssük ki, a szalonnákat, szép arany barnára. 🙂

A kisült szalonna zsírjában süssük ki a hús szeleteket, közepes hőfokon, kb. mindegyik oldalát 5-6 percig süssük, vagy aki nem szereti átsütve, inkább lazábban, akkor 4-5 percig süsse. Ha készen vagyunk, szedjük egy tányérra és hagyjuk egy pár percig pihentetni.

Cigánypecsenye kakasteréj szalonnával sült krumplival és salátával5

A krumplit főzzük meg héjában, háromnegyed részig, ha kihűlt, pucoljuk meg és vágjuk kockára, majd a kisült hús zsiradékjában süssük ropogósra. (ha kell még bele zsiradék, akkor tegyünk egy ek kókuszzsírt a serpenyőbe)

Amíg fő a krumpli készítsük el a salátát, a reszelt/feldarabolt hozzávalókat tegyük egy tálba, keverjük össze, és készítsük el hozzá az öntetet, keverjük össze a hozzávalókat, kóstoljuk meg, lehet még utóízesíteni, ha kész, öntsük a salátára és tegyük a hűtőbe.

Cigánypecsenye kakasteréj szalonnával sült krumplival és salátával8

Ha mindennel elkészültünk tálaláskor a finom cigánypecsenye húsokra helyezzük a sült kakastaréj szalonnákat, majd tálaljuk melléje a sült burgonyát és a salátát.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

Cigánypecsenye kakasteréj szalonnával sült krumplival és salátával6

Miért nevezik cigánypecsenyének?

Csemer Géza Habiszti című könyvében pedig ez áll:“Cigánypecsenyének azért nevezik, mert régen ugyanez cigányosan készült. Úgy, hogy a hús- és szalonnaszeleteket egy nyársra szúrták föl vegyesen, aztán parázs fölött pirították, sütötték, közben a zsírját le-lecsöpögtették.”

De származhat onnan is, hogy régen, a pecsenye tetejére beirdalt, sült cigányszalonna szeletet tettek. A cigányszalonna füstölt szalonnafajta, melyet beérése után  legalább 3 cm vastag, 8-10 cm széles és kb. 40 cm hosszú darabokban, vérbe mártva megfüstölnek. Így feketés, “cigányos” vérfüstburkot kap. A szalonna “taréjok” tetejét fűszerpaprikába mártották, és egy bugylibicskával a húsra tűzték. Bár mára a cigányszalonna egyszerű füstölt szalonnává szelídült, a név megmaradhatott. Forrás: Wikipedia

Akárhonnan is származik a neve, bárhogyan is készítjük el, annyi bizonyos, a cigánypecsenye elképzelhetetlen füstölt szalonna és a markáns fokhagymaíz nélkül.

Írásos emléket az eredetéről ténylegesen nem sikerült felkutatnom, de ha a kedves és lelkes olvasóim között akad, aki tud erről a népszerű pecsenyénkről történetet, ossza meg velünk e cikk, hozzászólásban… 🙂

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!