Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

Az ízletes csontleves a mindennapokban, igazi társunk lehet…

Klasszikus csontleves gazdagon – az igazi energiabomba!

 

 

Már nagyszüleink korában is energiabombának számított. Szerintem nincs olyan ember, aki ne evett volna, legalább egyszer ilyen lélekmelengető finomságot… 🙂

Én is imádom, szeretem, nálam favoritnak számít a leves, és persze, hogy annál jobb, minél több zöldségből készül, minél lassabban, minél tovább főzzük. Egy ilyen levessel, minden étkezés jól indul, hiszen tele van vitaminnal, üde, sűrű, selymes és nagyon ízletes, és bármikor elkészíthető, amikor csak akarjuk… 🙂


Emlékszem a szakács vizsgámra, hogy a kihúzott tételeim között, pont a csontleves volt. Nem aggódtam, hiszen nem egyszer csináltam már életem során… 🙂 Elkészültem vele, a chef is megkóstolta (pedig ő már egy régi motoros a szakmában) és nem győzött áradozni, hogy ez olyan isteni finom. Bevallotta, falatozás közben, hogy ő nem igazán szokott más leveséből enni, nemhogy még repetázni, a sajátját preferálja, de ez annyira jó, hogy azt mondta, még egyszer szedne, ha megengedem, és ha marad, még haza is visz belőle. Én meg csak mosolyogtam, és megköszöntem.

Azért azt hozzá kell tenni, hogy egy ilyen suliba csak alap dolgokat tanulnak meg elsőre a diákok, és volt bizony, hogy nem volt olyan fűszer, amit én szoktam használni. Én, mint felkészült diák, vittem a saját kis fűszereimet a vizsgára, így legalább nem kellett üvöltöznöm, hogy ki vitte el, ezt vagy azt, és hol találom meg, hiszen időre megy ilyenkor minden, és a percek nagyon is számítanak. Szóval, azért volt részemről a mosoly, a chef felé, mivel tudtam, hogy a saját jól bejáratott csontlevesemet készítettem el, úgy, ahogyan én szeretem. 🙂 és persze, hogy a lelkemnek is jól esett a dicséret… 🙂

 


Kezdő háziasszonyoknak is szívből ajánlom, első levesként, hogy készítsék el… 🙂

 

 

Klasszikus csontleves gazdagon
Hozzávalók:
1-1,5 kg sertéshúsos csont feldarabolva
2 db velős csont feldarabolva – (aki szereti, tehet bele, aki nem hagyja ki)
2 nagy gerezd fokhagyma
4 kocka marhahúsleves kocka
2 db *szegfűszeg
1 db *csillagánizs
2 db babérlevél
1 db vöröshagyma 
Fűszerek:
1 kk *ötbors egész fűszer
½ kk *kakukkfű
2 szelet friss gyömbér
*Himalája só
1 db friss chili paprika – aki nem szereti a pikáns ízeket, annak kimagozva
½ kk *őrölt kömény
Keményebb zöldségfélék:
4 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db kis karalábé
1 db kis zellergumó
Gyengébb zöldségfélék:
1 szál zöldhagyma
1 db zöldpaprika – félbevágva
1 db paradicsom – félbevágva
1 db kis karfiol
1 db burgonya
1 db kis kelkáposzta
A megfőtt leves végén kell beletenni, és még 3 perc főzési idő:
1 csokor petrezselyem összekötve
1 csokor zeller levél összekötve
¼ kk *sáfrány
5 db csiperkegomba – a készre főtt levesbe tesszük bele
10 dkg mirelit zöldborsó – a készre főtt levesbe tesszük bele

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek


Elkészítés:
Az előkészített húst megmossuk, és hideg vízben feltesszük, úgy, hogy ellepje a víz a húst és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni.

Ha a húslé felforrt, szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot és tovább főzzük, a következő habot is leszedjük, és hozzáadjuk a leveskockát, fokhagymát, szegfűszeget, babérlevelet, vöröshagymát és a csillagánizst és tovább lassan főzzük, hogy csak gyöngyözve forrjon.
(*Tipp: A hagymát héjastól keresztben kettévágjuk, és (a vágási felületét) rostlapon, tűzhelylapon vagy száraz serpenyőben feketére pirítjuk, majd így főzzük bele a levesbe.  Szép aranysárga színt ad, és finom ízt a levesnek.)

 

A megtisztítjuk a zöldségeket egészben, vagy félbe/negyedekre vágva felszeleteljük. Ha még esetleg van, akkor szedjük le ismét a maradék habot a leves tetejéről, majd adjunk hozzá a fűszereket.

Ezt követően, a levesbe beletesszük a keményebb zöldségeket. Ha már majdnem félig megpuhult a zöldség, akkor a gyengébb (hamarabb megfövő) zöldségeket tesszük bele, ha minden megpuhult (figyelni kell rá, hogy ne följön szét a zöldség, viszont a hús akkor jó, ha már leesik a csontról) kóstoljuk meg a levest, szükség esetén ízesíthetjük sóval, borssal, de ekkor még kell rajta forralnunk egyet.

Én a csiperkegombát felszeletelem, és megpirítom – imádom a pirított zamatát a levesbe – 🙂 egy serpenyőbe ½ ek kókuszolajon, majd ezt és a zöldborsót, petrezselymet, zeller levelet, és sáfrányt, hozzáadjuk a kész leveshez. Még egy percig összeforraljuk, majd a tűzről levével, 30 percig pihentessük.

Ezután a főtt zöldségeket és a húst óvatosan vegyük ki a levesből külön tálaljuk. Merőkanállal, finom szűrőn keresztül szűrjük át a levest, hogy ne törjön össze és a lehető legtisztább legyen.


Ha tettünk bele velős csontot, akkor a velőt a csontból rázzuk ki, és pirítóssal előételként tálaljuk.

Kínálhatunk mellé külön megfőzött levestésztát: gluténmentes: a rizstészta, üvegtészta, (csak forrázni kell) – nem gluténmentes: a cérnametélt, csigatészta (ezt főzni kell). De önmagában zöldségekkel is kiváló társunk lehet a mindennapokban, ez a forró, szívet-lelket melengető leves… 🙂

 

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kedves Klára,
    Köszönöm 🙂 nem írta le, hogy milyen helyesírási hibát talált az oldalamon, így erre választ adni nem tudok. Ha esetleg, ugyanazt a problémát vélte felfedezni, amit kedves Barna Úrnak írtam, akkor ott elolvashatja a válaszomat. Üdv. Klarissza

  2. Kedves Ági,
    Köszönöm 🙂 A tányérba maga a húsos csont van beletéve, és bizony lehet olyan húsos csontot venni, amin van hús, és nem csak a szikár csont. Viszont, ha saját magunk veszünk csonttal együtt húst, és lefejtjük a húst, (amit máshoz felhasználunk) akkor is annyit hagyunk rajta, amit és ahogyan szeretnénk… 🙂 Vagy épp disznóvágáskor, már ilyen formában dolgozzuk fel a húst. Üdv. Klarissza

  3. Kedves Barna,
    Köszönöm a jelzését, de megfelelően van írva (pontos “i”-vel) a címsorban a blogom neve. A “Devonshire” betűtípus, ilyen formátumban jeleníti meg. Ha rápillantunk a témák címeire is, ott is látszódik, de azért kivehető az “i” és “Í” közötti különbség.
    Üdv.,
    Klarissza

  4. Barna Fehér says:

    Nem lehetne a címsorban normálisan, rövid i betűkkel írni a szavakat?
    mediterrán
    finomságok
    Klarissza

    Ennyííí!

  5. klarissza says:

    Kedves Klarissza!
    A recept jó, ebben biztos vagyok. Ami zavaró, az az, hogy a helyesírása hagy némi kivánni valót maga után. Számomra ez a hiba rontja a hitelességét.

  6. Ági Csikós says:

    Szia!
    Biztos nagyon finom..csak egy a gond..1-1.5 kg húsos csontból, még ha haver a hentes, akkor sincs annyi húsi, mint amit itt a tányérba látni…

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!