Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

Mint a menzán: Tejfölös kapros tökfőzelék sertéspörivel…

De ez egy kicsit más és finomabb… 🙂


Ez megint egy olyan finomság, hogy van, aki szereti, van, aki utálja. Pedig ez is egy szuper nyári étel, friss tökből a legtutibb ilyenkor… 🙂


De persze van, aki a tököt nem szívleli, ki a kaprot ki nem állhatja, a kettő együtt pedig jó sűrű, lisztes rántással valóságos konyhai mumus lehet. A főzelék hiába magyar sajátosság, alapvetően kiveri a biztosítékot a leginkább sűrű lisztes rántáson szocializálódott magyar emberben. Tízből kilencnek a menzai nyomasztó ebédek, hétről hétre visszatérő csirizek jutnak az eszébe…

Viszont, most megmutatom neked, hogyan lehet egészségesen és finoman elkészíteni a tejfölös kapros tökfőzeléket, megbolondítjuk egy kis pikáns sertéspörivel, és aki idáig nem szerette, még az is tuti imádni fogja… 🙂

Ez lehet a legújabb menzai finomság… 🙂 Érdemes elkészíteni, mert isteni finom, 🙂 kezdőknek is szívből ajánlom…

 

 Tejfölös kapros tökfőzelék/sertéspörkölttel
Hozzávalók:

1 kg gyalult tök
1 csokor kapor
2 ek kókuszolaj
1 db nagy vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
Fűszerek:
3 db *babérlevél
½ kk *kakukkfű
½ kk *borsikafű
2 kk *Himalája só
1 db Bio marhahús leveskocka
1 csipet cukor
késhegynyi Kalocsai pirospaprika
2 kk *rizsecet 5%-os – kész tökfőzelék ízesítésére
Habaráshoz:
1 kis dobozos tejföl
400 ml tej
3 ek *tápióka liszt
víz – a tök felöntéséhez kell, amennyi szükséges, éppen hogy ellepje
Sertéspörkölt
Hozzávalók:

80 dkg sertéscomb
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
5 dkg házi füstölt húsos szalonna
2 db paprika
2 db paradicsom
1 db erős paprika – félig kimagozva, hogy ne legyen túl erős
víz
Fűszerek:
1 kk őrölt kömény
½ kk majoránna
4 kk Kalocsai pirospaprika
1 kk *ötbors durvára darált fűszer
1 db Bio leveskocka
½ kk kakukkfű
3 db babérlevél
½ kk chipotle füstős pirospaprika

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek


Elkészítés:

A gyalult tököt tegyük egy tálba, majd egy kávéskanál sóval szórjuk meg, hagyjuk állni egy 10-15 percet. Majd nyomkodjuk ki a levét, és tegyük félre.

A habarást készítsük el. A fenti hozzávalóknál lévő alapanyagokat jól keverjük össze egy habverő segítségével, majd tegyük félre.

A kapor leveleit húzzuk le a száráról, és vágjuk apróra egy kés segítségével. A szárát pedig kötözzük össze, majd tegyük félre.

Ezt követően a vöröshagymát vágjuk apróra, és hevítsük fel a kókuszolajat egy lábosba és dinszteljük meg egy csipet sóval, majd utána dobjuk rá az átnyomott fokhagymát és a nagyon apróra vágott kapor leveleit (tehát a száráról húzogassuk le a leveleit és utána vágjuk apróra, a szárát meg kössük össze) és még dinszteljük egy kicsit. Jöhet rá utána a kinyomkodott gyalult tök, és öntsük fel a habarással, és annyi vízzel, hogy éppen hogy ellepje, majd dobjuk bele az összekötött kapor szárát, ezt, majd ha készre főtt a tökfőzelék kidobhatjuk.

Majd ezt követően a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük, és kb. 20 perc alatt főzzük készre. Akkor jó, amikor még olyan picit roppanós a tök. Én nem szeretem szétfőzve. Amikor elkészült adjuk hozzá 2 kk rizsecetet, ez 5%-os, nem olyan erős, így nem bántja a gyomrot.

Sertéspörkölt elkészítése:
A vöröshagymát vágjuk apróra, a szalonnát, a paradicsomot és paprikákat kockára.

Majd hevítsük fel kókuszolajat egy lábasba és dobjuk bele a szalonnát, pirítsuk, majd jöhet a vöröshagyma, dinszteljük és utána a paprika és a paradicsomot is adjuk hozzá. Együtt kb. 4-5 percig pirítsuk, dinszteljük. Majd húzzuk le a platniról, és keverjük hozzá a pirospaprikát, és öntsük fel egy kis vízzel.


Ha elkészültünk adjuk hozzá a kockára vágott sertéscombot, majd a fenti hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük, jól keverjük el, pirítsuk így egy kicsit. Majd adjunk hozzá még vizet, de csak annyit, hogy éppen hogy ellepje, keverjük össze. Majd főzzük készre.

Ha elkészült akkor kínáljuk a tejfölös kapros tökfőzelék tetejére a sertés pörköltöt.

*Tipp: aki nem szereti a kaprot, vagy ha gyerekeknek készül, az csak kösse össze a kaprot és dobja bele a főzelékbe, a végén meg szedje ki, az íze így is belefő.


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!