A mindennapokra egyszerűen!
Egy forró szívet-lelket melengető leves, mindig jól jön, és kiváló társunk lehet a mindennapokban.
A lányom egyik kedvenc húsleves betétje a grízgaluska, most ezt a finomságot rizsdarával készítettem el neki gluténmentesen.
Diétás, egészséges, egyszerű csirkehúsleves, melyet a kezdők is bátran elkészíthetnek. Arról nem is beszélve, hogy a fitness edzőknek, (ha érdekel a fitness, itt olvashatsz további infókat) igen is fontos fehérjeforrás a csirkemell, sok zöldség, és egy ilyen finom zöldséges csirkemell leves pedig igazán beilleszthető az egészséges étrendbe.
Zöldséges csirkemell húsleves, rizsdaragaluskával gluténmentes
Hozzávalók:
2-3 db csirkemell csontos
2 gerezd fokhagyma
2 kocka marhahúsleves kocka
1 db *szegfűszeg
1 db *csillagánizs
1 db babérlevél
1 db vöröshagyma
Fűszerek:
1 kk *ötbors egész fűszer
¼ kk *kakukkfű
1 szelet friss gyömbér
*Himalája só – ízlés szerint
egy csipet *chili pehely vagy chili paprika
¼ kk *őrölt kömény
Keményebb zöldségfélék:
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db kis karalábé
Gyengébb zöldségfélék:
1 szál zöldhagyma
1 db zöldpaprika – félbevágva
1 db paradicsom – félbevágva
1 db spanyol zeller más néven: szárzeller
2-3 db karfiol – nekem ez maradék volt
¼ db kis kelkáposzta
A megfőtt leves végén kell beletenni, és még 3 perc főzési idő:
½ csokor petrezselyem összekötve
½ csokor zeller levél összekötve
Rizsdaragaluska recept:
2 db tojás – szobahőmérsékletű
5 dkg puha kókuszzsír
egy csipet szódabikarbóna
½ csokor petrezselyem – apróra vágva
10 dkg rizsdara
½ kk *Himalája só
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Zöldséges csirkemell húsleves recept
elkészítése:
A csirkemelleket megmossuk, és hideg vízben feltesszük, úgy, hogy ellepje a víz, és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni.
Ha a húslé felforrt, szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot és tovább főzzük, a következő habot is leszedjük, és hozzáadjuk a leveskockát, fokhagymát, szegfűszeget, babérlevelet, vöröshagymát és a csillagánizst és tovább lassan főzzük, hogy csak gyöngyözve forrjon.
(*Tipp: A hagymát héjastól keresztben kettévágjuk, és (a vágási felületét) rostlapon, tűzhelylapon vagy száraz serpenyőben feketére pirítjuk, majd így főzzük bele a levesbe. Szép színt ad, és finom ízt a levesnek.)
A megtisztítjuk a zöldségeket egészben, vagy félbe/negyedekre vágva felszeleteljük. Ha még esetleg van, akkor szedjük le ismét a maradék habot a leves tetejéről, majd adjunk hozzá a fűszereket.
Ezt követően, a levesbe beletesszük a keményebb zöldségeket. Ha már majdnem félig megpuhult a zöldség, akkor a gyengébb (hamarabb megfövő) zöldségeket tesszük bele, ha minden megpuhult (figyelni kell rá, hogy ne följön szét a zöldség, viszont a csirkemell akkor jó, ha már majdnem leesik a csontról) kóstoljuk meg a levest, szükség esetén ízesíthetjük sóval, borssal, de ekkor még kell rajta forralnunk egyet.
Amíg fő a leves, készítsük el a rizsdaragaluskát.
Ezután a főtt zöldségeket és a húst óvatosan vegyük ki a levesből külön tálaljuk. Merőkanállal, finom szűrőn keresztül szűrjük át a levest, hogy ne törjön össze és a lehető legtisztább legyen.
Rizsdaragaluska recept
elkészítése:
A tojást szétválasztjuk, és a kókuszzsírral kidolgozzuk/kihabosítjuk, hozzáadjuk a csipetnyi szódabikarbónát, majd apróra vágott petrezselyem zölddel ízesítjük, sózzuk, és hozzáadjuk a rizsdarát.
A tojásfehérjét habbá verjük egy csipetnyi sóval, majd hozzákeverjük a rizsdarás masszához. Kb. 1 – ¾ órára a hűtőbe tesszük és pihentetjük. Majd kanállal megformázzuk, és sós forrásban lévő vízbe beleszaggatjuk és készre főzzük.
Ha mindennel elkészültünk, tálalhatjuk a finom csirkemell húslevest, zöldséggel és rizsdaragaluskával.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek