Ropogós és a puha találkozása… 🙂
Ez egy híres olasz sütemény a „Diplomatico”, melyet ötletét Olaszországból hoztam…
Egy kicsit átalakítottam egészségesebb változatra, hogy büntetlenül élvezhessük ezt a finomságot is… 🙂
Szívből ajánlom mindenkinek, aki imádja az édességet, és azoknak is, akik az egészséges étrendet követik, viszont, úgy gondolják, hogy egy süti nem férne bele az egészséges étrendbe, akkor bizony tévednek, mert ez a finom wellness krémes, az alábbi hozzávalókkal szinte verhetetlen, és nyugodtan fogyaszthatjátok… 🙂
Bátran készítsétek el, mert megérdemled… 🙂
„Diplomatico” olasz wellness krémes
Hozzávalók:
1 csomag light leveles tészta – vagy lehet kapni már “Schär márka fagyasztott leveles tésztát”, mely gluténmentes
1 kk kókuszcukor
Teljeskiörlésű piskótához:
3 tojás
2 ek BIO teljeskiörlésű búzaliszt vagy
(ha gluténmentesen szeretnéd elkészíteni, akkor használd a “Mester család” süteménylisztjét)
http://www.mestercsalad.hu/termek/sutemenyliszt
1 ek kókuszliszt
3 ek kókuszcukor
1 mk sütőpor
1 kis pici csipet Himalája só
Krémhez:
1 csomag Spar vaníliás pudingpor – főzős, cukormentes és gluténmentes
fél liter tej
2 ek kókuszcukor
„ST. Dalfour France” vörös és kék áfonyadzsem – hozzáadott cukrot nem tartalmazz – Sparban kapható
Elkészítés:
Piskótatészta:
0. Melegítsük elő a sütőt.
1. A tojások sárgáját, a fehérjétől különválasztjuk.
2. A fehérjét kemény habbá verjük, és közben bele teszünk egy leheletnyi csipet sót.
3. A tojások sárgáját kikeverjük a kókusz cukorral, krémes állagúra. A kókuszcukortól, olyan lágy karamell színe lesz.
4. A teljeskiörlésű búzalisztet, a kókuszlisztet és a sütőport egy tálba összekeverjük.
5. A tojás sárgás keverékbe 1 ek felvert tojásfehérje habot teszünk. És egy műanyag lapáttal, vagy fakanállal elkeverjük, óvatosan, hogy olyan laza legyen a tészta.
6. Ezt követően a többi tojásfehérje habot beletesszük a tojás sárgája masszába, két részletben, és szintén lazán, határozott mozdulatokkal, de óvatosan elkeverjük, vigyázzunk, hogy ne törjön össze a hab.
7. Kanalanként fokozatosan hozzáadjuk a tojásos habhoz a sütőporos lisztet, és óvatosan összedolgozzuk, úgy hogy ne törjön össze. Laza és habos marad a tészta massza, akkor is, amikor a lisztet belekeverjük.
8. Egy kis tepsibe tegyünk az aljára sütőpapírt és öntsük bele a masszát.
9. Tegyük az előmelegített sütőbe 180 fokon, és 17 percig süssük. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját. Mivel vékony tésztát kapunk, ebből a mennyiségből, ezért nekem a gázsütőmön 17 perc kellett.
*Fontos a fenti sorrendet betartani a piskótatészta készítésnél, mert így könnyű és laza lesz a piskótánk és 3 nap múlva is friss marad, nem szárad ki.
Közben elkészítjük a krémet. A vanília pudingot a tejjel elkészítjük, sűrűre felfőzzük, ha kész, akkor 2 ek kókuszcukorral ízesítjük, finom enyhén vaníliás-karamellás íze lesz. Ha langyosra hűlt, akkor tegyük be a hűtőbe.
A leveles tésztát kitekerjük, és kisebb téglalap alapúra vágjuk, megszurkáljuk, alaposan egy villával a tésztát, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és megszórjuk kókuszcukorral és a már amúgy is előmelegített sütőben, kb. 10-17 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni mindkét tésztát.
Amikor mindennel készen vagyunk, akkor állítsuk össze a krémest. A megsült piskótatésztából, olyan téglalapúra vágjuk ki darabokat, mint a leveles tészta formája. Csak egyszerűen ráhelyezzük a leveles tészta megsült darabokat, és körbevágjuk a piskótát.
Egy leveles tésztalapot megkenünk a kihűlt krém felével, rátesszük a piskótát, és ezt a vörös és kék áfonyadzsemmel megkenjük, ez egy kis színt visz, az amúgy sárgás színekben pompázó süteménybe.
Ezt követően, maradék krémet kenünk a dzsemre, és rátesszük a másik leveles tésztát.
A tetejét vékonyan megkenjük ismét krémmel.
Ha elkészültünk, kínálásnál megszórjuk a tetejét kókuszcukorral, díszítjük egy kis vörös és kék áfonyadzsem dzsemmel, és már készen is vagyunk. Én mindig egy kicsit túl spirázom, imádom, ha jó krémes…:) Nem tart sokáig elkészíteni, mindennel együtt max. 1 óra.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Az eredeti olasz receptet, itt találjátok:
http://fragolelimone.com/2011/02/sfoglia-crema-biscotto-savoiardo-crema.html
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: