Wellness hamburger/teljeskiörlésű bucival – az örök csábító

Egészséget a családnak!

 

Ez a saját fejlesztésű egészséges hamburgerem, mennyeien finom, és bizony felülmúlja a gyors éttermi változatot, az biztos, ha elkészíted, mind a tíz ujjadat megnyalod utána. 🙂

Érdemes ki próbálni, mert megéri. Mindenkinek ajánlom, és azoknak is, akik csak egy icuri – picurit is változtatni szeretnének…, így biztosan nem kell lemondanod az élvezetekről. Mert az egészség mindenkié… 🙂

Wellness pulyka hamburger/teljeskiörlésű bucival/mandulás pestos szósszal és fetás-tejszínes krémmel recept

Hozzávalók:

Bucikhoz:

100 ml 0,1% tej

25 g friss élesztő

½ ek kókuszcukor – felfuttatjuk 205 g rozsliszt hozzáadásával készült kenyérliszt („Sikér”pékmester) 190 g teljeskiörlésű rozsliszt

40 g lenmagliszt – mindösszesen: 435 g liszt szükséges hozzá

100 ml natúr görög joghurt

1 egész tojás

2,5 ek kókuszcukor

25 g olvasztott vaj vagy kókuszzsír

1 tk himalája só

Bucik kenéséhez:

1 egész tojás +1 ek víz – felverve

apró vegyes saláta magok a szóráshoz: – napraforgó, szezámmag, fekete szezámmag, lenmag –

Pulyka burgerhez:

50 dkg darált pulyka hús

1 tk Himalája só

1 tk szecsuani bors és ötbors fűszer – mozsárban összetörve

2 tk *Keleties bárány fűszerkeverék

2 tk *Achar Masala csípős fűszerkeverék

1 gerezd fokhagyma – reszelve

½ lila hagyma – reszelve

1 tojás

Fetaszószhoz:

10 dkg „Apetina” félzsíros fetasajt

1,5 dl „Smetana” főzőtejszín

10% zsírtartalommal

5 dkg light trappista sajt

Mandulás zöld-fűszeres pesto szósz:

 
1 csokor petrezselyem

10 db bazsalikom levél

10 db menta levél

½ kisebb lila hagyma

1 marék pucolt mandula

1 dl extra szűz olívaolaj

2 csipet Himalája só

1 csipet szecsuani bors és ötbors fűszer – mozsárban összetörve

Burger sütéshez:

1,5 ek kókusz olaj

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:

http://www.azsiabt.hu/



Elkészítés:


A darált pulykahúst a fenti pulyka burgernél lévő fűszerekkel ízesítjük, és jól összedolgozzuk és letakarva a hűtőbe tesszük sütésig.

Ezt követően, az édes kis bucikat sütünk: de a szokottnál kisebb méretben, én készítettem kisebbet, közepeset és nagyobbat is… 🙂 A legjobb eredmény eléréséhez, minden nyersanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie, erre mindenképpen ügyelni kell. *Katt a képre, ha nagy méretben, megszeretnéd tekinteni:

 

Egy kis tálba, 100 ml tejet langyosítsuk fel, – kéz melegre – tegyük bele a kókuszcukrot és a friss élesztőt morzsoljuk bele, keverjük el egy kicsit a kezünkkel, és hagyjuk felfutni az élesztőt. Amíg az élesztő dolgozik magában, mérjük ki az összetevőket a bucik hozzávalóinál, és tegyük egy keverőtálba és a felfutott élesztőt, azt is tegyük hozzá, és keverjük addig, míg a tészta sima fényes felületű lesz, és már nem ragad az edény falához.

Gyúrjuk át még egy párszor egy lisztezett deszkán és tegyük vissza a tálba és takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen kelesszük kb. 1 órát, hogy legalább duplára növekedjen. – Én be szoktam kapcsolni a gázsütőmet, és eléje teszem egy székre a keleszteni való tésztát így kb. 30 perc és meg kell a tészta -.

Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 2 ujjnyi vastagra a tésztát és 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval – ha nincs, sebaj, pohár is megteszi, én is avval csináltam, különböző méretűekkel – szúrjuk ki a bucik alapját.

Készítsük elő a tepsit, béleljük ki sütőpapírral, – én előtt be szoktam vizezni és kicsavarni a sütőpapírt, így könnyebb vele dolgozni. – A kiszúrt tésztát formázzuk meg úgy, hogy ujjainkkal a lisztezett aljához húzzuk le az oldalát, ezzel tudjuk biztosítani, hogy a kelesztéskor és a sütésnél szép formásak maradjanak. Ha eggyel készen vagyunk, tegyük a tepsibe, és így tovább… – ügyelve a távolságra, mert még növekedni fognak kelesztésnél és a sütésnél is -.

Ha elkészültünk, akkor további 15-20 percet kelesszük a megformázott bucikat. Ha letelt az idő, akkor kenjük meg a felvert és vízzel hígított tojással a tetejüket és szórjuk meg magvakkal.

A gázsütőm legalacsonyabb fokozatán, amit már előzőleg beállítottam és előmelegítettem, megsütjük a bucikat 16 perc alatt, nekem ennyi kellett a gázsütő, legalacsonyabb fokozatán. – 11 db lett belőle, vegyesen: nagy-közepes-mini hamburger zsemle -.

Amíg a bucik sülnek, elkészítjük a pestot: egy aprítógépbe dobjuk a friss mentát, bazsalikomleveleket és petrezselymet, hozzáöntjük az olívaolajat, majd sózzuk, borsozzuk és rászórjuk a mandulát. Az egészet addig pürésítjük, míg szép élénkzöld, krémes állagot nem kapunk. A pestot tálalásig félretesszük.

Elkészítjük a fetakrémet: egy kisebb edénybe belemorzsoljuk a fetasajtot, hozzáöntjük a tejszínt és a reszelt sajtot és az egészet addig melegítjük, míg krémes állagúvá nem válik. Ha kész tegyük félre.

Ha a fentiekkel elkészültünk, akkor készítsük elő a salátát: vágjuk fel a jégsalátát vékony csíkokra, a koktélparadicsomot és a megpucolt kígyó uborkát vékony szeletekre, és tegyük félre.

A legvégére marad a burger sütése: vegyük elő a bepácolt húst a hűtőből, az ízek ekkora már jól összeértek. Sütés előtt kis gombócokat, abból pedig lapos korongokat formázunk a kezünkkel, úgy hogy a belseje egy kicsit mélyebb legyen és a közepe pedig vastagabb.

Egy serpenyőben felhevítjük a kókusz olajat és majd 1,5-2 percig sütjük a burger húsokat, mindkét oldalát. Amikor az egyik oldala megsült és átfordítjuk, akkor egy kiskanál reszelt light trappista sajtot szórunk rá, és egy kis forró kókuszzsírt öntünk rá, így rögtön ráolvad a sajt, és nem fog leszóródni.

Tálaláskor a frissen kisütött bucikat félbevágjuk, megkenjük az alját fetakrémmel, ráhelyezünk egy kevés jégsalátát, felszeletelt koktélparadicsomot, kígyóuborkát és erre tesszük rá a kisült sajtos burgereket.

A tetejükre még teszünk keveset a zöld-fűszeres pestoból és a buci tetejét is megkenjük feta sajtos krémmel. Még forrón azonnal kínáljuk.

*Tipp: ha kis bucikat sütünk, vendégváró falatkáknak, vagy akár gyerekzsúrra, grill partikon, kerti összejöveteleken a mini burger változat nagy sikert arat, az „TUTI”, hogy mindenki el lesz ájulva tőle.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

 

Címkék: , , , , , ,
Tovább a blogra »