Kedvelt összetevője az utcai falafel árusok szendvicseinek, de gyakori kísérője salátáknak, csirke, hal és zöldségételeknek is. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztják.
Élettani hatásai: A hummusz alapanyagainak köszönhetően rendkívül tápláló étel. Kenyérrel fogyasztva teljes értékű fehérjeforrás, bővelkedik kis glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrátokban és előnyös élettani hatású telítetlen zsírsavakban. Emellett sok kalciumot, magnéziumot, folsav, cinket, vasat, mangánt, rezet és E valamit B1-, B6-vitaminokat tartalmaz. Rosttartalma is jelentős. A csicseriborsó kevés kalóriát tartalmaz: 100 g csicseriborsó energiatartalma 1292 kJ, azaz 314 kcal.
Csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Vastartalma növeli az energiánkat, és kimondottan fontos alapanyag menstruáló és terhes nők, vérszegények, növésben lévő gyerekek számára.
Magas karotin és E-vitamin tartalma miatt antioxidáns hatású. Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is közkedvelt növény. Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják sportolók, idősek is. Alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a fogyókúrázókra. Depresszióra, kimerülésre is ajánlott.
Magas folsavtartalma miatt a kismamáknak, míg magas triptofántartalma miatt a szülés utáni depresszióban szenvedőknek vagy éppen a fáradt, kimerült felnőtteknek és gyerekeknek nyújthat segítséget. Szóval érdemes fogyasztani, hisz nagyon sok jótékony hatása van.
Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Forrás/kép: Wikipédia/google