Egészséges, egyszerű, de mégis különleges…
Malajzia kókuszos csirke/mexikói zöldséges bulgur salátával
Hozzávalók:
A curry pasztához:
6 nagy gerezd durvára vágott fokhagyma
4 kimagozott, durvára vágott chili paprika – sárga – piros színű
1 lime reszelt héja és leve
5 cm hosszú reszelt friss gyömbér
4 db felaprított zöldhagyma
1 kk őrölt *kurkuma
1 ek *tökmagolaj
5 ek extra szűz olíva olaj
1 kk *Himalája só
A curry-hez:
1 kg csirke apró hús
2 ek olvasztott kókuszzsír
2 db vékony karikára vágott hagyma
Fűszerek:
½ kk *Himalája só
1 kk *ötbors fűszerkeverék – frissen mozsárban őrölt
1 db citrom reszelt héja
½ rúd *fahéj
2 db *csillagánizs
½ kk *őrölt koriander
1 db csirke leveskocka
2 kk kókuszcukor
2 ek *szójaszósz
1 kk *curry
250 ml kókusztej
250 ml tejszín
2 ek görög natúr joghurt
víz
maréknyi durvára vágott petrezselyem
Mexikói zöldséges bulgurhoz:
1 zacskó *bulgur
mexikói zöldség keverék
1 kk *Himalája só
*ötbors fűszer – mozsárban összetörve
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
Először elkészítjük a curry pasztát. A “curry pasztánál lévő hozzávalókat”: egy turmix gépbe rakjuk és alaposan össze turmixszoljuk. A csirkét falatnyi darabokra vágjuk.
Egy lábasban kókuszzsírt hevítünk és belerakjuk a curry pasztát, és addig pirítjuk, amíg illatozni nem kezd. Hozzáadjuk a hagymát, megpároljuk, majd hozzáadjuk a csirkét ehhez a fűszeres alaphoz, egy kicsit összepirítjuk.
A petrezselyem kivételével minden „fűszerek hozzávalót” belekeverünk, és kicsit megint pirítjuk egy pár percig. Ezt követően, felöntjük kókusztejjel, tejszínnel és hozzáadjuk a joghurtot, és annyi vizet amíg épp, hogy ellepi és készre főzzük.
Amikor már majdnem készen van, megpuhult a hús, akkor hozzáadjuk a petrezselymet és teljesen készre pároljuk a csirkét. Amíg fő a csirkénk, készítsük el, a köretet a bulgurt:
1 zacskó nagyobb szemű bulgurhoz, dupla mennyiségű forró víz szükséges. Mérjük ki a bulgurt egy bögrével, és dupla mennyiségű vizet forraljunk fel.
Tegyük a tálba a bulgurt, és öntsünk rá forró vizet, sózzuk és fedjük le, tegyük félre. Magában nagyon jól el van, és elkészül.
Addig készítsük el a mexikói keveréket.
Egy serpenyőben egy ek kókuszzsírt hevítünk, beledobjuk a mexikói zöldségkeveréket, sózzuk, borsozzuk, és magas hőfokon 3 perc alatt megpirítjuk. Ha készen vagyunk, tegyük félre.
Nézzük meg a bulgurt, amikor magába szívta az összes vizet, akkor jó, keverjük össze egy villával, és adjuk hozzá a pirított mexikói zöldségkeveréket.
Tálalásnál a Malajziai kókuszcsirkét kínáljuk, zöldséges bulgurral, díszítjük petrezselyemmel.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza