Ínyenc Marokkói-Izraeli kuszkusz variációk…

Három Ezeregyéjszaka…kuszkusszal… Isteni finom, laktató és egészséges variációk a mindennapokhoz. Önmagában is fogyasztható, de remek piknik és party saláta is lehet, de akár grillezett húsok mellé is tálalhatjuk. Érdemes kipróbálni… 🙂

Marokkói kuszkusz-csicseriborsóvalMarokkói kuszkusz/csicseriborsóval

Hozzávalók:

20 dkg csicseriborsó (fél konzerv) – leöblítve

185 ml vagy zöldség vagy csirkehúsleves

15 dkg kuszkusz (apró szemű) – előfőzött

1 ek kókuszolaj vagy olívaolaj

1 kis lilahagyma fél kaliforniai paprika 1 cukkini

5 dkg mazsola fél narancs reszelt héja és leve

1-2 ek aprított mentalevél himalája

himalája só

ötbors fűszer – mozsárban összetört

Fűszerek:

½ tk őrölt római kömény

¼ tk őrölt gyömbér

¼ őrölt kurkuma

1-2 csipetnyi Cayenne paprika

⅛ tk őrölt koriandermag

⅛ tk őrölt jamaicai szegfűszeg

Elkészítés:

A hagymát félbevágjuk, vékony csíkokra szeleteljük, a paprikát és cukkinit kockákra aprítjuk.

Wokban, vagy serpenyőben (olaj nélkül) a fűszereket 2 percig illatossá sütjük (vigyázzunk, nehogy megégjen a fűszer), amikor az aromák felengednek, hozzáadjuk az olajat és a hagymát.

Marokkói kuszkusz-csicseriborsóval

Alacsony hőfokon puhára sütjük a hagymát, majd hozzáadjuk paprika és cukkini darabokat, 5 percig tovább sütjük. Amikor a zöldségek megpuhultak, de még roppanósak, belekeverjük a mazsolát, csicseriborsót és narancshéjat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Felöntjük a csirkelevessel és a narancslével, felforraljuk. Belekeverjük a kuszkusz, lehúzzuk, a lábast a tűzhelyről-egyből lefedjük. 5 percig párolni hagyjuk, majd egy villával a szemcséket fellazítjuk, és az aprított mentával megszórjuk.

Tippek:

Izraeli kuszkusz

Hozzávalók:


250 g nagy szemű kuszkusz előfőzött

2 ½ házi forró csirkehúsleves

1 hagyma apróra vágva

50 g arany mazsola – (beáztatjuk, hogy puha legyen)

himalája só

ötbors fűszer

kókuszzsír vagy olívaolaj

datolya apróra vágva

Elkészítés:

A hagymát egy kis olívaolajon, arany barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a kuszkuszt egy kicsit pirítjuk, és hozzáadjuk a mazsolát, datolyát.

Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és felöntjük forró csirkehúslevessel.

Lefedve, 10 percig állni hagyjuk. És készen is van.

 

Édes és fűszeres csirke szárnyak/citromos-pisztáciás kuszkusszal

Csirke szárny mindig győztes, ebben a receptben édes, fűszeres és oly ragadós szárnyak egészen mennyeiek…:)

Hozzávalók:

12 db csirke szárny

2 ek dijoni mustár

4 ek méz

2 nagy gerezd zúzott fokhagyma

1 citrom leve  és 1 citrom reszelt héja

tabasco szósz

200 g kuszkusz előfőzött

1 ek olvasztott kókuszzsír vagy olívaolaj

325 ml forró zöldség vagy csirkehúsleves alaplé – (lehet BIO húsleves kockából is)

50 g hámozott – sótlan pisztácia

himalája só

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze dijoni mustárt, mézet, zúzott fokhagymát, a reszelt citromhéját és citrom levét. Ebbe a páclébe beforgatjuk a csirke szárnyakat, és 1 óráig hűtőben pácoljuk.

Ezt követően, előmelegített sütőben, enyhén olajozott tepsibe tesszük a szárnyakat és megöntözzük tabasco szósszal, kb. 25 perc alatt készre sütjük.

A kuszkuszt egy tálba tesszük, és hozzáadunk 1 citrom reszelt héját, 1 evőkanál olíva olajat, majd felöntjük 325 ml jó forró zöldség vagy csirkehús alap lével. Keverjük jól össze, majd fedjük le fóliával, és tegyük félre 10 percig, amíg az alaplevet felszívja a kuszkusz.

Ezt követően, ízlés szerint, adjunk hozzá citrom levét, és villával keverjük össze, szórjuk meg 50 g hámozott sótlan apróra vágott pisztáciával. Tálaljuk köretként, a fűszeres csirke szárnyakakhoz.

*Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék: , ,
Tovább a blogra »