Itt van az ősz, itt van újra, és persze a tök szezon is, jelezvén lassan közeledik az év vége… De azért, ne ugorjunk ennyire előre, még egy kicsit azért az odébb van, még jó pár hónap… 🙂 Íme, egy finom desszert sütőtökből, biztos vagyok benne, ha megkóstoljátok, imádni fogjátok… Finoman kényeztető, egészséges, érzéki finomság… Tuti, nem múlhat el a nap, egy kis édes kényeztetés nélkül… Miért? mert megérdemled… 🙂
Pisztáciás sütőtökös praliné
Hozzávalók:
Sütőtök puding:
1/3 csésze kukoricakeményítő vagy tápióka – (csak szükség esetén, a tök állagától függ)
1 ek kókusz cukor
pici fahéj
pici reszelt szerecsendió
1 szegfűszeg
csipet himalája só
3 csésze hideg tej
kisebb sütőtök fele – (kockára vágva, pici sóban megfőzve)
1 kk vanília kivonat vagy vanília rúd fele
Tejszín vagy vanília puding:
1 csomag tejszín vagy vaníliás pudingpor – főzős/cukor nélküli
tej
kókuszcukor – ízlés szerint
tejszín – ízlés szerint
Pralinéhoz:
1/2 csésze pisztácia
1/2 csésze kókusz cukor
1-2 ek olvasztott kókuszolaj
Elkészítés:
A tököt megpucoljuk, kockára vágjuk, és feltesszük picit sós vízben főzni, kb. 15-20 perc alatt készre főzzük.
Amíg fő a tök, addig elkészítjük a tejszínes/vaníliás pudingot, a használati utasításnak megfelelően, tejjel felfőzzük, és a végén kókuszcukorral ízesítjük. Ha készen vagyunk, tegyük félre hűlni. A nagyjából már kihűlt, akkor tehetünk bele egy kis tejszínt, sokkal krémesebb, lágyabb lesz a pudingunk.
Ezt követően turmixba tesszük, a megfőtt sütőtököt, és hozzáadjuk a fűszereket: cukrot, fahéjat, reszelt szerecsendiót, tejet és jól keverjük. Ha készen vagyunk, egy lábasba öntjük és visszatesszük a tűzhelyre, beletesszük a szegfűszeget, és felfőzzük, ha nem elég sűrű, akkor kukoricakeményítőt, vagy tápiókát teszünk bele. Megkóstoljuk, hogy elég fűszerezett –e, az ízlésünknek, ha nem elég, akkor még fűszerezhetjük. A végén itt is csempészhetünk bele egy kis tejszínt pluszba, így finoman krémes lesz a sütőtök pudingunk.
Praliné:
Melegítsük fel a kókuszzsírt, durvára tört pisztáciát forgassuk meg benne. Utána egy sütőpapírra szórjunk kókusz cukrot és hempergessük bele, előmelegített sütőben pirítsuk meg maximum kb. 15-20 perc, de ellenőrizni kell közben, nehogy megégjen. Ha kész, kihűtjük, és utána apró darabokra törjük/vágjuk, de figyeljünk arra, hogy ne őrölt, hanem inkább szép morzsaszerű legyen.
*Tipp: Pisztácia helyett elkészíthetjük: mandulával, dióval, – sőt mi több, akár előre is elkészíthetjük -, és hűtőbe tárolhatjuk felhasználásig, mert ha, marad a pralinéból, akkor natúr joghurtba, túróba keverve is isteni, egészséges édességet tudunk, magunknak kreálni.
Vegyünk elő egy desszertes hosszú üvegpoharat, és rétegezzük bele az elkészült alapanyagokat: tejszínes vaníliás puding, karamelles-pirított pisztácia morzsa keverék, aztán egy sor sütőtökös puding, aztán megint a morzsa keverék, utána vaníliás puding és így sorba végezzük a rétegezést, míg megtöltődik a pohár, a tetejét megszórjuk morzsa keverékkel. Hűtőbe tegyük, lehűteni egy kicsit.
*Tipp: ha csak egy féle krémes rétegezést szeretnénk a pohárba, akkor, úgy is elkészíthetjük, hogy sütőtököt, sűrítjük az elkészített tejszín vagy vaníliás pudinggal, jól összekeverjük, és úgy rétegezzük a pralinéval.
*Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: