Egy ellenállhatatlan különlegesség, ami olyan egyszerű, mint az 1×1, hihetetlen élményekkel, egészségesen…
Akinek kedvence a sült csirke, az bizony ettől az egyszerű finomságtól el lesz ragadtatva. Akár ebédre, akár vacsorára készíted el, tuti mindig nagy sikert arat!
A héten ez volt a kedvencünk! Ki az, aki ki is próbálja?
Rozmaringos pikáns sült csirkével töltött/tökmagos wellness lepénykenyér- chili mártással
Hozzávalók:
2 db csirkecomb alsó-felső himalája só – ízlés szerint
Fűszerek – Pác:
1 közepes vöröshagyma
2 db chili kimagozva, – aki nem szereti a csípőset – én ¼ chilit nem magoztam ki, így pikáns lett, és nem erős –
1,5 ek gyömbér
1 db nagy fokhagyma gerezd
1 kk friss kakukkfű – vagy szárított
1 ek szójaszósz
½ csokor petrezselyem
1 ág friss rozmaring
4 ek olívaolaj
5 szem szegfűbors
1 kk ötbors durvára darát fűszer
1 kk őrölt babérlevél
1 lime lé
Sütéshez:
1-3 ek kókuszzsír
Chili mártás:
½ pohár tejfel
4 ek chili szósz
Saláta:
jégsaláta – apró csíkokra vágva vékony csíkokra vágott káposzta, sárgarépa – zacskóba lehet kapni a Sparban: 199,-Ft –
paradicsom – negyedekbe vékonyra vágva
Tökmagos wellness lepény kenyér
Hozzávalók:
250 g teljeskiörlésű rozsliszt
100 g zabpehely liszt – (ha nincs otthon zabpehely liszt, akkor összesen: 250 g tönköly fehér lisztet használjatok, de minden liszt a Sparban is kapható)
150 g BIO tönköly fehérliszt
½ csomag sütőpor
1 tk só
500 g natúr görög joghurt
tökmag – serpenyőben pirítva, apróra vágva
Elkészítés:
A fenti pác fűszer hozzávalókat egy mozsárban tesszük és összetörjük. Ha nincs, mozsár egy darálóba tegyük és őröljük meg.
Ha készen vagyunk, a fűszerek összeállításával, akkor a megmosott csirke combokat, melyet bevagdostunk több helyen, 3-4 helyen, sózzuk egy picit, és az összekevert fűszerpáccal dörzsöljük be. A bevagdosott részhez is jól nyomkodjuk be a pácot, hagyjuk állni egy fél órát, vagy akár egy éjszakát is.
Tegyük egy tepsibe, tegyünk rá kókuszzsírt, fedjük le alufóliával, és 200 fokon 30 percig süssük, ezt követően fólia nélkül még 15 percig ropogósra süssük a csirkét.
Akkor jó a sült csirke, amikor leválik a csontról a hús. Grillsütőben, vagy nyáron kerti faszenes grillen is kisüthetjük/megsüthetjük.
Amíg sül a csirkénk, készítsük el a lepénykenyerünket.
Wellness tökmagos lepénykenyér elkészítése:
A lisztet és a sütőport tegyük egy tálba, keverjünk hozzá a sót, majd a joghurtot. Keverjük össze a tálba, majd amikor összeállt, egy gombóccá, akkor deszkán gyúrjuk, át egy pár perc alatt készen van, ha kell, adjunk hozzá még lisztet, – ez mindig a joghurt állagától függ -. Én a joghurtnak a levét leöntöm róla, mielőtt beleteszem a liszthez.
Osszuk a tésztát négyfelé és nyújtsuk ki lisztezett deszkán nem túl vékonyra, kb. félujjnyi vastagságúra, ha szükséges lisztezzük. Végül nyomkodjuk/nyújtsuk bele az apróra vágott, pirított tökmagot. – Ha nem tudunk szép köröket nyújtani, nem gond, vegyünk elő egy kisebb tányért, tegyük rá a kinyújtott tésztára, és vágjuk körbe. – , de nem gond, ha szép rusztikusra hagyjuk. Nem kell mindig a tökéletes szabványhoz ragaszkodni…:)
Forró teflon serpenyőt vékonyan épphogy, kenjük meg olvasztott kókuszzsírral, – most azért kell vékonyan megkenni a serpenyőt, hogy könnyen feltudjuk, tekerni – tegyünk rá egy kinyújtott tésztát és kb. 2-3 percig süssük mindkét oldalát. Akkor jó, amikor elkezd arany barnára pirulni. Ideális esetben szépen felemelkedik, felhólyagosodik, nyugodtan lenyomkodhatjuk.
A kész darabokat tegyük tányérra, takarjuk le fóliával addig, amíg felszolgáljuk.
Készítsük el a chili mártást. A fenti hozzávalókat egy tálkában keverjük el és felhasználásig, tegyük félre.
A megsült csirkét villával szétszedjük a húst szálaira, úgymond lefejtjük a csontról, és tegyük félre.
Ezt követően a kisütött lepénykenyeret, kenjük meg a chili mártással, töltsük meg a sült csirkénkkel és vágjunk rá vékony vegyes jégsalátát, tekerjük fel.
Tálalásnál, vágjuk félbe és máris kínálhatjuk a finom és mennyei vacsorát, vagy ebédet.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: