Prosciutto sonkás-camambertes Focaccia bazsalikommal/napon szárított paradicsommal
Hozzávalók:
250 ml (1 Cup) “Naturgold” Bio tönköly fehér liszt – Spar
250 ml (1 Cup) Bio teljeskiőrlésű tönköly búzaliszt – Spar
(* Tipp: 1 Cup 250 ml = 6 púpos ek liszt)
25 g élesztő
két csipet kókuszcukor
2 dl langyos tej
1/2 kk himalája só
3 ek extra szűz olíva olaj
Ízesítés:
prosciutto sonka
napon szárított paradicsom
camembert
bazsalikom
egy csipet nagy-szemű Himalája/vagy tengeri só – majd tészta aljára
ötbors fűszer/durvára törve mozsárban – majd a tészta tetejére
*Tipp:
ha keltésztát készítünk, minden alapanyagnak szoba-hőmérsékletűnek kell lennie, mielőtt hozzáfogunk az elkészítéséhez.
Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk bele 2 dl langyos tejbe, majd a cukor hozzáadása után, keverjük össze a kezünkkel, hogy jól elolvadjon benne az alapanyag, és hagyjuk 15 percig pihenni.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót, a felfuttatott élesztőt, extra szűz olívaolajat, és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát, kb. 3 perc. Szép sima tésztánk lesz. Ezt követően, tegyük egy tálba, takarjuk le egy konyharuhával, és kelesszük duplájára, kb. 30 perc.
– Én be szoktam kapcsolni a sütőt, mielőtt elkezdem összeállítani a tésztát, így melegebb van, amire a kelesztéshez érek. A sütő eléje teszek egy széket és arra teszem a tálban lévő letakart tésztát, így az időt megspórolva, csak 15 perc a kelesztés -.
Egy tepsibe öntsünk egy kicsi olíva olajat és nagyobb szemű sóval egy picit sózzuk meg. Ezt követően tegyük bele a tésztát és igazgassuk el a tepsi formájára a kezünkkel, és még 15 percig kelesztjük.
Ha letelt az idő, a tetejébe nyomkodjunk bele a fele részbe: az apró csíkokra vágott prosciutto sonkát, aszalt paradicsomot, bazsalikomot.
A másik felére: apró kockára vágott camembert, aszalt paradicsomot, bazsalikomot, egy pici csipet nagy szemű sóval sózzuk, egy csipet borssal, borsozzuk, és szórjuk meg friss bazsalikommal.
Ezt követően, meglocsoljuk olíva olajjal, – vagy az olíva olajban lévő szárított paradicsom olajával -, a tészta tetejét, és előmelegített 200°C-os sütőbe kb. 20 perc alatt készre sütjük.
* Tipp: Gázfokozat: előmelegített sütő nagy lángon, mielőtt betennénk, 10 perccel előtte tartalékra vesszük, és ilyen hőfokon süssük meg a focacciát.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza