Kókuszos-currys csirkés gyros pitában/mentás-fetás uborkás szósszal…

Nemcsak finom, de egészséges is a gyros…

 

A gyros azon kívül, hogy rendkívül finom étel, az egészségünkre is jó hatással van, ugyanis a húsra és friss zöldségekre mindenkinek szüksége van. Mivel a hús nem zsíros, az étel nem terheli meg a szervezetünket…

Ha egy könnyű ételre vágyunk, ami még egészséges, a gyros tökéletes választás. A köretként alkalmazott zöldségek rengeteg vitamint tartalmaznak, amik segítenek abban, hogy szervezetünk a lehető legjobb formáját hozza, immunrendszerünk tökéletesen működjön, ezáltal egészségesek is maradjunk…

Kókuszos-currys-csirkés-gyros-teljeskiörlésű-pitában-mentás-feta-sajtos-uborkás-szósszal

Arról nem is beszélve, hogy mindösszesen a pácolással együtt, egy óra alatt, egy finom és varázslatos ebédet, vagy akár vacsorát varázsolhatunk a családunk számára, egészségesen…:) Próbáljátok ki, isteni finom… 🙂

 

Kókuszos currys csirkés gyros/teljeskiörlésű pitában/mentás feta sajtos uborkás szósszal

Hozzávalók:

1 kg csirke vagy pulyka apró hús



Fűszerek:


1 gerezd fokhagyma – reszelve

1 kk *kókuszos curry

 1 kk *thai fűszerkeverék

1 kk pirospaprika

fél chili paprika

1 kk *ötbors fűszer őrölve

1 kk *himalája só

¼ csokor petrezselyem

5-6 friss bazsalikom levele

5 friss ágacska majoránna levele

5 friss ágacska kakukkfű levele

fél citrom leve

1 dl extra szűz olíva olaj

+

1 db hagyma

1 db paradicsom

4 db koktélparadicsom

1 db paprika

2 szelet bacon

2-3 ek olvasztott kókuszzsír

Teljeskiörlésű pita:

220 g görög joghurt

30 g tejföl

1 kk *himalája só

½ csomag sütőpor

240 g BIO teljeskiörlésű búzaliszt

 10 g lenmagliszt

Mentás feta sajtos uborkás szósz:

2 szelet feta sajt

2-3 ek tejszín

½ görög joghurt (nagy doboz fele)

½ csokor friss menta levél

½ kígyóuborka – apró vékony csíkokra vágva

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:

http://www.azsiabt.hu/

 
 
Elkészítés:

A csirkehúst a fenti fűszerekkel ízesítjük. Hűtőbe tesszük egy folpakkal letakarva, min. fél órára, ha van időnk, akkor egy egész éjszakán át pácolhatjuk a húst, így még jobban átjárja a húst, a fűszerek íz világa. Amíg pihen a húsikánk a hűtőbe, addig készítsük el a pitánkat. A fenti hozzávalókat, keverjük össze egy tálban, gyúrjuk át a tésztát, vágjuk 4 felé, és hagyjuk pihentetni, amíg elkészítjük a többi hozzávalót.

Készítsük el a mentás feta sajtos szószt. A fenti hozzávalókat keverjük össze. A feta sajtot vágjuk apró darabokra, keverjük össze a görög joghurttal, tejszínnel és az apróra vágott mentával, uborkával. Ha kész, tegyük a hűtőbe.

 
 
Most következzen a gyros húsi elkészítése. Egy serpenyőbe a karikára vágott hagymát, paradicsomot, paprikát, félbe vágott koktélparadicsomot, bacon szalonnát apróra vágva, felteszünk pirítani, kb. 5 perc. Erre dobjuk rá a bepácolt húst, és pirítsuk készre. Közben, amíg a hús pirul, addig egy másik serpenyőbe készítsük el a pitánkat. A négybe vágott tésztából az egyiket nyújtsuk ki kör alakúra, és száraz serpenyőbe süssük ki. És így tovább, amíg el nem fogy a tészta. Az elkészült pitánkat egy tányérra tesszük, tálalásig lefedve pihentetjük. Amire kisütjük a pitánkat, addigra már majdnem kész a gyros hús, akkor jó, ha megpuhult, és pirított egy kicsit.
 
 
Tálalásnál a kisütött pita felébe halmozzuk a gyros húst, öntözzük meg mentás feta sajtos szósszal, és a másik felét hajtsuk rá és már ehetjük is. Külön nyers zöldséget is kínálhatunk a kedvenc gyrosunkhoz még, paradicsom, paprika, reszelt káposzta stb… Amennyiben szeretnénk, magunk által készített, sült krumplit is süthetünk ki kókuszzsírban hozzá.
 
 
 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 
Címkék:
Tovább a blogra »