Füstös-pikáns jamaicai sült csirke/kókuszos rizzsel…

Jamaicai íz varázs, egyszerűen izgalmas, ízletes…

 Igazi mediterrán étel… 

Mennyei, és a végeredmény gyönyörű és izgalmasan finom sült csirke. Ezt nem lehet kihagyni, ki kell próbálni…  

 

Füstös-pikáns jamaicai sült csirke/kókuszos rizzsel

Hozzávalók:

6 db csirkecomb

himalája só – ízlés szerint

Fűszerek – apróra vágva

1 közepes vöröshagyma

3 db chili kimagozva, aki nem szereti a csípőset – (én 2 db chili kimagoztam egy chili csípősen hagytam)

1-2 ek gyömbér

3 db fokhagyma – (én 2 db fokhagymát és 3 db sült fokhagymát használtam fel)

2 tk friss kakukkfű – vagy szárított

1 szál egész újhagyma

2-3 ek szójaszósz

1 ek olívaolaj – 1 ek rozmaringos olaj

12 db jamaicai egész szegfűbors – ha nincs 1 tk itthon kapható szegfűbors – (nekem most nem volt, így helyettesítettem ½ tk szegfűbors, és hétbors durvára darát fűszerkeverék)

3 db babérlevél

1 lime lé

Elkészítés:

A fenti fűszer hozzávalókat egy mozsárban tesszük és összetörjük. Ha nincs, mozsár egy darálóba tegyük és őröljük meg.

A pác ¼ tegyük félre. A megmosott csirke combokat, melyet bevagdostunk több helyen, 3-4 helyen, sózzuk egy picit, és az összekevert fűszerpáccal dörzsöljük be a csirkét, a bevagdosott részhez is jól nyomkodjuk be a pácot, hagyjuk állni egy fél órát, vagy akár egy éjszakát is.

Tegyük egy tepsibe, tegyünk rá kókuszzsírt, vagy locsoljuk meg olívaolajjal, fedjük le alufóliával, és 200 fokon 30 percig süssük, ezt követően fólia nélkül még 15 percig ropogósra süssük a csirkét. Akkor jó a sült csirke, amikor leválik a csontról a hús. Grillsütőben, vagy kerti faszenes grillen is kisüthetjük.

Amíg sül a csirke, tegyük egy serpenyőbe a félre tett pác keveréket, tegyünk hozzá egy-két evőkanál ketchupot, és egy kevés sötét szójaszószt, lassú lángon forraljuk össze. Ez lesz a csirke mázas öntete. 

A megsült csirkét öntözzük meg a mázas öntettel, salátával, kókuszos rizzsel vagy egy frissen sült kenyérrel, mártogatva a finom szószt tálaljuk.

 

Kókuszos rizs:

Hozzávalók:


1 ½ csésze rizs

1 doboz kókusztej

1 dobozoz víz (a kókusztejes dobozzal mérjük ki)

kakukkfű

1 db chili

egy csipet só

Elkészítés:

Közepes lángon felforraljuk, fedő alatt, utána megkeverjük, és alacsony hőfokon még jó 10 percig főzzük. 

*Tipp: otthoni füstölést akár kerti grillen is elvégezhetjük. Viszont, ha nincs kertünk, akkor egy grill tepsi egyik sarkába fűszereket, kakukkfű, zsálya, babérlevél 2 maréknyi halmokat helyezünk. Rátesszük a fedelét, és rá a csirkecombokat, fedjük be alufóliával szorosan, és tegyük a gázra, vagy villanytűzhelyre, úgy, hogy csak azt a sarkát érje a láng/meleg, ahová a fűszerhalmokat helyeztük, 5 percig így füstöljük a csirkecombokat, és utána tegyük az egészet a sütőbe.

  

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza



Inspiráció: NikiWickes

Címkék:
Tovább a blogra »