Ízek és pikáns élmények, a tökéletes szaftos sült csirke titkos receptjét a nagyi hagyta rám, egyszerűen isteni finom…
Egy kis kényeztetés felsőfokon, legtöbb időt a sütőben tölti, irulva-pirulva és máris készen van…
Finom, ropogós és egészséges ebéd vagy vacsora. Egy fantasztikus zöldségkörettel vagy salátával, egyszerűen kihagyhatatlan mediterrán élvezet…
Szaftos sült csirke/zöldség körettel/pirított mandulával-tökmaggal
Hozzávalók:
1,30 dkg csirke
125 g vaj, lágy – vagy kókuszzsír – szobahőmérsékletű
1 csokor petrezselyem, apróra vágva 1 ek friss kakukkfű, bazsalikom, rozmaring vegyesen – ha nincs friss akkor:½ kk kakukkfű, bazsalikom, rozmaring vegyesen
2 gerezd fokhagyma – átnyomva
2 db chili, apróra vágva – aki nem szereti a csípőset, az magozza ki és úgy vágja apró darabokra
1 db citrom héja, reszelve
1 db citrom, vagy narancs
½ mk *Himalája só – nem sok só kell, mert már áztattuk sós vízben a csirkét
½ kk *ötbors és szecsuani bors – mozsárban összetörve
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
Tegyünk egy tálba 1 liter vízhez, 60 g sót, helyezzük bele a csirkét és egy éjszakán át áztassuk a vízben. Így ez által a csirke szaftos marad sütésnél és nem szárad ki. – ha egyszer elkészíted így, sose fogod legközelebb másképpen csinálni –
Ezt követően letörölgetjük, és elkészítjük a fűszerpácot.
Keverjük össze a lágy vajat vagy kókuszzsírt a fokhagymával, petrezselyemmel, kakukkfűvel, bazsalikommal, citromhéjjal, bors és a sóval. Kenjük be a csirke belsejét, óvatosan, lazítsuk meg a csirke bőrét és az alá is tehetünk a páckeverékből, a külsejét, is egyenletesen kenjük be, masszírozzuk be a fűszerekkel.
Ezt követően egy egész citromot, vagy narancsot vágjunk félbe és helyezzünk el a csirke belsejébe.
Tegyük egy tepsibe, a csirkét és egy dl vízet öntsünk a tepsi aljára, hogy ne égjen le a csirke és előmelegített sütőbe, alufóliával lefedve 45 percig, utána vegyük le az alufóliát és úgy süssük ropogósra a csirkét kb. 45 percig.
Grill sütőbe kb. 50-55 perc alatt készre süthetjük. Salátával, rizzsel, pirított krumplival vagy krumplipürével tálaljuk.
Én köretként – vegyes zöldséget: kelbimbó, sárgarépa, Kalifornia paprikát adtam – megszórva pirított füstölt kolozsvári szalonnával, és pirított szeletelt mandulával és tökmaggal. A sütés háromnegyed részénél adtam hozzá a csirke mellé.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: