Szaftos sült csirke-zöldség körettel/pirított mandulával-tökmaggal…



Ízek és pikáns élmények, a tökéletes szaftos sült csirke titkos receptjét a nagyi hagyta rám, egyszerűen isteni finom…

 

Egy kis kényeztetés felsőfokon, legtöbb időt a sütőben tölti, irulva-pirulva és máris készen van…

 

Finom, ropogós és egészséges ebéd vagy vacsora. Egy fantasztikus zöldségkörettel vagy salátával, egyszerűen kihagyhatatlan mediterrán élvezet…

 

Szaftos sült csirke – zöldség körettel – pirított mandulával és tökmaggal (2)

Szaftos sült csirke/zöldség körettel/pirított mandulával-tökmaggal

Hozzávalók
:


1,30 dkg csirke

125 g vaj, lágy – vagy kókuszzsír – szobahőmérsékletű

1 csokor petrezselyem, apróra vágva 1 ek friss kakukkfű, bazsalikom, rozmaring vegyesen – ha nincs friss akkor:½ kk kakukkfű, bazsalikom, rozmaring vegyesen

2 gerezd fokhagyma – átnyomva

2 db chili, apróra vágva – aki nem szereti a csípőset, az magozza ki és úgy vágja apró darabokra 

1 db citrom héja, reszelve

1 db citrom, vagy narancs

½ mk *Himalája só – nem sok só kell, mert már áztattuk sós vízben a csirkét

½ kk *ötbors és szecsuani bors – mozsárban összetörve 

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:

http://www.azsiabt.hu/

Szaftos sült csirke – zöldség körettel – pirított mandulával és tökmaggal (2)

Elkészítés:

Tegyünk egy tálba 1 liter vízhez, 60 g sót, helyezzük bele a csirkét és egy éjszakán át áztassuk a vízben. Így ez által a csirke szaftos marad sütésnél és nem szárad ki. – ha egyszer elkészíted így, sose fogod legközelebb másképpen csinálni –

Ezt követően letörölgetjük, és elkészítjük a fűszerpácot.

Keverjük össze a lágy vajat vagy kókuszzsírt a fokhagymával, petrezselyemmel, kakukkfűvel, bazsalikommal, citromhéjjal, bors és a sóval. Kenjük be a csirke belsejét, óvatosan, lazítsuk meg a csirke bőrét és az alá is tehetünk a páckeverékből, a külsejét, is egyenletesen kenjük be, masszírozzuk be a fűszerekkel.

Ezt követően egy egész citromot, vagy narancsot vágjunk félbe és helyezzünk el a csirke belsejébe.

Tegyük egy tepsibe, a csirkét és egy dl vízet öntsünk a tepsi aljára, hogy ne égjen le a csirke és előmelegített sütőbe, alufóliával lefedve 45 percig, utána vegyük le az alufóliát és úgy süssük ropogósra a csirkét kb. 45 percig.

Grill sütőbe kb. 50-55 perc alatt készre süthetjük. Salátával, rizzsel, pirított krumplival vagy krumplipürével tálaljuk.

Én köretként – vegyes zöldséget: kelbimbó, sárgarépa, Kalifornia paprikát adtam – megszórva pirított füstölt kolozsvári szalonnával, és pirított szeletelt mandulával és tökmaggal. A sütés háromnegyed részénél adtam hozzá a csirke mellé.



 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

 

Címkék:
Tovább a blogra »