Az egészség jegyében, fűszeres falatok gyorsan!
Őrületesen jó, 30 perces, szuper könnyű reggeli vagy vacsora, de akár ebédre is kiváló gyors fogás. Csak a hozzávalókat összekevered, egy picit megpirítod, és máris kínálhatod, ezt az ellenállhatatlanul finom ropogóst.
Fűszeres-pirított tonhal ropogós falatkák, Indiai lepénykenyérrel recept
Hozzávalók:
5 doboz Rio Mare tonhal – lecsepegtetve, picit kinyomkodva (Kínai boltban a legolcsóbb 250 Ft)
pici darab *citromfű – apróra vágva
2 szál zöldhagyma – karikra vágva
1/2 csomag *koriander vagy petrezselyem – apróra vágva
1 ek reszelt gyömbér
1 db *chili paprika – félig kimagozva
pici csipetnyi *Himalája só
egy csipetnyi *ötbors bors fűszer – mozsárban összetörve, vagy durvára darálva
2-3 tojás felverve – ez tartja össze a hozzávalókat – a tojás mennyisége, függ a tonhal mennyiségétől…
Sütéshez:
kókuszzsír
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Fűszeres-pirított tonhal ropogós falatkák
elkészítése:
Egy tálba a fenti hozzávalókat beletesszük, összekeverjük. Kis gombócokat formálunk, melyet lelapítunk.
Ha elkészültünk, egy serpenyőbe, hevítsük fel kókuszzsírt, és amikor forró, akkor megpirítjuk mindkét oldalát.
A lényeg, hogy nem sokáig kell sütni, csak épp hogy a külseje megpiruljon, hisz önmagában a konzerv tonhal főtt állagú és nem nyers.
Chili szósszal vagy citrommal meglocsolva és lepénykenyérrel kínáljuk.
Lepénykenyér elkészítését, az alábbi blog bejegyzésemnél találod:
Nizzai saláta teljeskiörlésű lepény kenyérrel és sült sajttal
Gluténmentes Naan kenyér receptetmet, pedig az alábbi blog bejegyzésemnél olvashatod:
Tex-Mex finomságok
Mártogatóst is lehet hozzá készíteni:
Hozzávalók:
2 ek *halszósz
1 ek kókuszcukor
1/2 lime leve
1 ek *rizsborecet
1/2 csomag *koriander vagy petrezselyem – apróra vágva
Elkészítés:
A fenti hozzávalókat egy tálkába összekeverjük és kész is van, kínálhatjuk a tonhal pogácsánk mellé, Indiai lepénykenyér kíséretében. De akár csak citormmal meglocsolva is kiváló finomság. 🙂
A tonhal fontos tápanyagokban gazdag élelmiszer
A tonhal kiváló proteinforrás. Nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, szelént, magnéziumot, potassziumot, B3-, B6-, B1- vitaminokat, omega-3 esszenciális zsírsavat. Ha hetente kétszer fogyasztunk tonhalat, már azzal is jelentősen növeljük szervezetünk omega-3 szintjét.
A szív-, érrendszer egészségéhez nagyon fontos ez az esszenciális zsírsav, mert szabályozza a szívritmust, ezzel segít megakadályozni az érfalon képződő lerakódásokat, növeli a jó koleszterin szintjét, csökkenti a gyulladások kialakulását.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: