Barbecue chilis csirke/teljeskiörlésű ciabattával és joghurtos parmezános öntettel
Hozzávalók:
Ciabatta:
750 ml (3 cup) tönköly fehér liszt
250 ml (1 cup) Bio teljeskiörlésű rozsliszt
2 kk himalája só
1 ek kókuszcukor
450 ml tej
¾ friss élesztő
Barbecue chilis csirke:
4 szelet csirkemell
tej
Fűszerek:
1 kk *egész kömény
½ kk *szegfűbors
1 kk *kakukkfű
1 kk *egész koriander
1 kk *egész ötbors fűszer
1 kk *barbecue chilis Dallas fűszerkeverék
1 dl extra szűz olíva olaj
*édes-chili szósz
Joghurtos parmezános öntet:
250 görög joghurt
5-10 dkg parmezán – reszelve
¼ póréhagyma
egy csipet *Himalája só
egy csipet *ötbors fűszer – mozsárban összetört
Saláta:
100 g jégsaláta
2-3 retek
½ kígyó uborka
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt.
A csirkemelleket, áztassuk be tejbe kb. 10-15 percre, így puha marad a hús. Ezt követően öntsük le róla a tejet, és itassuk le róla egy papírtörlővel a nedvességet. Tegyük félre.
Készítsük el a joghurtos parmezános öntetet: a sajtot reszeljük le a legkisebb reszelő méreten. Vágjuk fél karikára a póréhagymát, Ezt követően keverjük össze a joghurttal, sózzuk, borsozzuk. Ha kész tegyük a hűtőbe.
És akkor most térjünk vissza a csirke mellekhez. A fenti fűszereket, törjük össze egy mozsárba, és a húst fűszerezzük be. Ízesítsük a húst a fűszerekkel, jól dörzsöljük bele. Ha kész, öntsük rá az olíva olajat és tegyük vissza a hűtőbe, amíg elkészítjük a ciabattát.
Egy tálba keverjük össze a lisztet, sót.
Egy másik edénybe, a tejet langyosítsuk fel – ne legyen forró, inkább kellemesen kéz meleg -, és tegyük bele a kókuszcukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
Ha kész, öntsük a liszthez, keverjük össze, és hagyjuk állni a masszát tíz percig, majd egy lisztezett deszkán gyúrjuk össze, egy pár perc csak, sima és lágy tésztát kell kapnunk.
Egy tálat olajozzunk ki olíva olajjal, tegyük bele a tésztát, fedjük le és meleg helyen, 1 órát kelesztjük. Így a tészta duplájára kel.
Amíg kel a tésztánk, készítsük elő a salátánkat: vágjuk fel a jégsalátát vékony szeletekre és tegyük egy tálba, aztán a retket fél vékony karikára, és a kígyó uborkát pucoljuk meg, és krumpli hámozóval vékony csíkokat/szeleteket vágjuk, és ezeket is adjuk a salátához. Ha elkészültünk, tegyük félre.
Most pedig térjünk vissza a ciabatta tésztánkhoz: A megkelt tésztát borítsuk ki egy deszkára, melyet előtte beliszteztünk tönköly fehér liszttel, mivel lágy tészta ragadni fog. Hempergessük meg a lisztben, de ne nyomkodjuk bele.
A tésztát vágjuk ketté, alakítsunk ki belőle egy hosszabb vastagabb rudat, s ezt csavarjuk meg háromszor, nyomkodjunk bele félbe vágott olíva bogyót, és a másikat is formázzuk meg ugyan így, vagy zsömleformákat is formázhatunk belőle. (én kenyeret és zsömlét is készítettem egy adag tésztából: egy kisebb kenyér és 3 db nagyobb zsemle lett ebből az adagból).
Fektessük a tepsire, egy ecsettel kenjük meg olíva olajjal a tetejét, és hagyjuk 10 percet pihenni.
Ha lejárt az idő, spricceljük meg a tetejét vízzel, szórjuk meg egy kis kukoricaliszttel és tegyük forró sütőbe, 15-25 perc alatt süssük készre. Nekem 20 perc kellett a gázsütőm legmagasabb hőfokán. Figyeljünk arra, hogy ne süssük tovább, mert könnyen megéghet, és kiszárad. Akkor jó, amikor a zsömle, vagy kenyér alja, aranybarna. A tetejének nem kell annak lennie. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
Amíg sül a zsömlénk, kenyerünk, addig egy serpenyőbe, vagy wokba süssük ki a bepácolt csirkemell szeleteket kókuszzsírban. Ha kész, szedjük tányérra és egy ecset segítségével, kenjük meg a tetejét édes-chili szósszal.
Amikor már mindennel elkészültünk, akkor készület a szendvics gyártás. Kenjük meg joghurtos-sajtos mártással a ciabatta zsömlénket, tegyük rá a salátát, retket, uborkát és a kisütött fűszeres csirkemellet.
*Tipp: ez a ciabatta kenyérféleség, azért is jó, mert tovább is lehet keleszteni, akár 16-18 órát is. És ugyan olyan jó lesz, mint ha 1 órát kelesztem + 10 percet, ahogy fentebb a receptben leírtam.
Én nagyon sokszor úgy csinálom, hogy reggel összekeverem a ciabatta tésztáját 15 perc, letakarom, és elmegyek dolgozni, amire hazajövök este 7 órakor, addigra már szépen megkelt a tészta, ezt követően formázom, addig állni hagyom, amíg előmelegszik a sütőm, és már is süthetem is…
Érdekesség:
A Panini eredetileg olasz szendvicsféleség, de ma már több országban elterjedt. Olaszországban a panino szendvicset szokás szerint zsemléből vagy egy kis cipóból készítik (ezek olasz megfelelői a ciabatta vagy a rosetta). A kenyeret félbevágják, majd szalámit, sonkát, sajtot és mortadella vagy más felvágottat tesznek közé. Miután levették a grillrácsokról, általában melegen tálalják.
A pirított panino szendvicset, amit az olaszok a köznyelvben porítósnak neveznek, szendvicssütőben melegített két szelet kenyérből áll, amit rendszerint sonkával (proschiutto) és pár darab sajttal töltenek. Közép-Olaszországban a panino szendvicsnek van egy népszerű változata, melybe egy sertéssült szeletet (porchetta) tesznek. Hagyományosan tálalják, szószok és öntetek nélkül. Sokan azt hiszik, hogy ezek a pirítósok megfelelői, csak az alakjuk más.
Amerikában sokan gyakran keverik a panini szót, mivel a szó jelentése a grillen préselt szendvicsekre utal. Ez talán a „Panini sütő” néven ismert vagy nevezett szendvicssütők elterjedt használatának és elérhetőségének köszönhető. Forrás: wikipedia
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza