Ízek és élmények, magában is… Egyszerű, mint az egyszeregy…
Barangold be Olaszország íz világát…
Egy kiváló focaccia a mindennapokra, egészségesen, friss rozmaringgal, olívával, aszalt paradicsommal és kéksajttal ízesítve, hmm mennyeien finom, és a napi kenyerünket is helyettesítheti…
A kenyeret fogyaszthatod főételek mellé vagy akár önmagában is, reggelire, ebédre, vacsorára…
Érdemes kipróbálni…:)
Olivás/Kéksajtos Focaccia rozmaringgal-szárított paradicsommal
Hozzávalók:
250 ml (1 cup) tk. tönköly búzaliszt
250 ml (1 cup) kevert liszt: (bio tönköly fehérliszt, és 1 ek lenmagliszt)
(* Tipp: 1 cup 250 ml = 6 púpos ek liszt)
25 g élesztő
egy csipet kókuszcukor
2 dl langyos tej
1 kk himalája só
3 ek olvasztott extra szűz olíva olaj
Ízesítés: – ízlés szerint
olívabogyó
aszalt paradicsom
gorgonzola kéksajt
rozmaring
két csipet nagyszemű himalája/vagy tengeri só – majd tészta aljára/tetejére
ötbors fűszer/durvára törve mozsárban – majd a tészta tetejére
egy pici csipet nagyobb szemű himalája só
petrezselyem
fokhagyma
*Tipp: ha keltésztát készítünk, minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie, mielőtt hozzáfogunk az elkészítéséhez.
Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk bele 2 dl langyos tejbe, majd a cukor hozzáadása után, keverjük össze a kezünkkel, hogy jól elolvadjon benne az alapanyag, és hagyjuk 15 percig pihenni.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót, a felfuttatott élesztőt, olíva olajat és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát, kb. 3 perc. Szép sima tésztánk lesz. Ezt követően, tegyük egy tálba, takarjuk le egy konyharuhával, és kelesszük duplájára, kb. 30 perc.
Én be szoktam kapcsolni a sütőt, mielőtt elkezdem összeállítani a tésztát, így melegebb van, amire a kelesztéshez érek. A sütő eléje teszek egy széket és arra teszem a tálban lévő letakart tésztát, így az időt megspórolva, csak 15 perc a kelesztés.
Egy tepsibe öntsünk egy kicsi olíva olajat és nagyobb szemű sóval egy picit sózzuk meg. Ezt követően tegyük bele a tésztát és igazgassuk el a tepsi formájára a kezünkkel. Ezután, még 15 percig kelesztjük.
Ha letelt az idő, a tetejébe nyomkodjunk bele olíva bogyót, aszalt paradicsomot, apró kockára vágott kéksajtot, egy pici csipet nagy szemű sóval sózzuk, egy csipet borssal, borsozzuk, és szórjuk meg friss rozmaringgal.
* Én a tészta egyik felét a fentiekkel ízesítettem a másik felét, pedig apróra vágott petrezselyemmel, fokhagymával.
Utána meglocsoljuk olíva olajjal, – vagy a olíva olajban lévő szárított paradicsom olajával -, a tészta tetejét, és előmelegített 200°C-os sütőbe kb. 17-20 perc alatt készre sütjük. Gázfokozat: előmelegített sütő nagy lángon, mielőtt betennénk, 10 perccel előtte tartalékra vesszük, és ilyen hőfokon süssük meg a focacciát.
A tepsibe, hagyjuk kihűlni.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: