Olivás/Kéksajtos Focaccia rozmaringgal-szárított paradicsommal…

Ízek és élmények, magában is… Egyszerű, mint az egyszeregy…

Barangold be Olaszország íz világát…

 

 Egy kiváló focaccia a mindennapokra, egészségesen, friss rozmaringgal, olívával, aszalt paradicsommal és kéksajttal ízesítve, hmm mennyeien finom, és a napi kenyerünket is helyettesítheti…

 

 A kenyeret fogyaszthatod főételek mellé vagy akár önmagában is, reggelire, ebédre, vacsorára…

Érdemes kipróbálni…:)



Olivás/Kéksajtos Focaccia rozmaringgal-szárított paradicsommal


Hozzávalók:

250 ml (1 cup) tk. tönköly búzaliszt

250 ml (1 cup) kevert liszt: (bio tönköly fehérliszt, és 1 ek lenmagliszt)

(* Tipp: 1 cup 250 ml = 6 púpos ek liszt)

25 g élesztő

egy csipet kókuszcukor

2 dl langyos tej

1 kk himalája só

3 ek olvasztott extra szűz olíva olaj

Ízesítés: – ízlés szerint

olívabogyó

aszalt paradicsom

gorgonzola kéksajt

rozmaring

két csipet nagyszemű himalája/vagy tengeri só – majd tészta aljára/tetejére

ötbors fűszer/durvára törve mozsárban – majd a tészta tetejére

egy pici csipet nagyobb szemű himalája só

petrezselyem

fokhagyma

*Tipp: ha keltésztát készítünk, minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie, mielőtt hozzáfogunk az elkészítéséhez.

Elkészítés:

Az élesztőt morzsoljuk bele 2 dl langyos tejbe, majd a cukor hozzáadása után, keverjük össze a kezünkkel, hogy jól elolvadjon benne az alapanyag, és hagyjuk 15 percig pihenni.



A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót, a felfuttatott élesztőt, olíva olajat és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát, kb. 3 perc. Szép sima tésztánk lesz. Ezt követően, tegyük egy tálba, takarjuk le egy konyharuhával, és kelesszük duplájára, kb. 30 perc.

Én be szoktam kapcsolni a sütőt, mielőtt elkezdem összeállítani a tésztát, így melegebb van, amire a kelesztéshez érek. A sütő eléje teszek egy széket és arra teszem a tálban lévő letakart tésztát, így az időt megspórolva, csak 15 perc a kelesztés.

Egy tepsibe öntsünk egy kicsi olíva olajat és nagyobb szemű sóval egy picit sózzuk meg. Ezt követően tegyük bele a tésztát és igazgassuk el a tepsi formájára a kezünkkel. Ezután, még 15 percig kelesztjük.

Ha letelt az idő, a tetejébe nyomkodjunk bele olíva bogyót, aszalt paradicsomot, apró kockára vágott kéksajtot, egy pici csipet nagy szemű sóval sózzuk, egy csipet borssal, borsozzuk, és szórjuk meg friss rozmaringgal.

* Én a tészta egyik felét a fentiekkel ízesítettem a másik felét, pedig apróra vágott petrezselyemmel, fokhagymával.

Utána meglocsoljuk olíva olajjal, – vagy a olíva olajban lévő szárított paradicsom olajával -, a tészta tetejét, és előmelegített 200°C-os sütőbe kb. 17-20 perc alatt készre sütjük. Gázfokozat: előmelegített sütő nagy lángon, mielőtt betennénk, 10 perccel előtte tartalékra vesszük, és ilyen hőfokon süssük meg a focacciát.

A tepsibe, hagyjuk kihűlni.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm 



Jó étvágyat és jó egészséget!


Klarissza

 

 

 

Címkék:
Tovább a blogra »