A diétázók legjobb barátja!
A cukorbetegek legfontosabb “zöldsége”…
Vitaminok és ásványi anyagok gazdag tárházát képezi… Egy adag kalóriatartalma (15 kcal), magas a rosttartalma. A kutatók szuper élelmiszernek minősítették, és ez nem más, mint a csiperkegomba- champignons…
Ma egy nagyon finom receptet hoztam, melyet pikk-pakk elkészíthetünk 20 perc alatt, akár önmagában, vagy körettel is kiváló egytálétel, de akár gyors vendégváró falatkáknak is megállja a helyét. 🙂
Legyen cél az egyensúly, az egészséges és harmonikus létezés…
Éljünk tudatosan!
Feta sajtos pikáns sült gomba recept gluténmentes
Hozzávalók:
fél kg nagyobb csiperkegomba
egy csipet majoránna
egy pici csipet chili pehely
egy *csipet ötbors – mozsárban összetört
1 kisebb zacskó feta sajt
3 ek 12 %-os tejföl
1 csokor friss kapor
1 szál zöldhagyma fehér része apróra vágva
extra szűz olívaolaj
Tetejére:
5-10 dkg óvári sajt reszelve
kapor
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Feta sajtos pikáns sült gomba recept
elkészítése:
A csiperkegomba szárát szedjük ki, és a kezünkkel húzzuk le a felső héj részt. Tegyük egy tepsibe és szórjuk meg egy leheletnyi ötborssal, majoránnával, és chili pehellyel.
Egy tálba keverjük össze a feta sajtot, tejfelt, a felaprított kapor zöldjét, – de tegyünk félre a kaporból egy kicsit a tetejére -, és a zöldhagymát.
A masszát tegyük egy habzsákba és a gomba belsejébe töltsük bele. Ezt követően szórjuk meg reszelt sajttal és kaporral.
Locsoljuk meg a tetejét egy kis extra szűz olíva olajjal és tegyük az előmelegített sütőbe 15-20 percre, akkor jó, amikor szép arany barnára sült a sajt tetején. Önmagában vagy kókuszzsírban kisütött krumplival tálaljuk.
Kutatások eredmények alapján, csiperkegomba rákellenes hatású. Rendszeres fogyasztása segíthet a mellrák megelőzésében azzal, hogy megakadályozza a szervezetben lévő ösztrogénszint túlzott megemelkedését.
A csiperkegomba kiváló vitaminforrás, az összes B vitamin, D vitamin, magnézium, folsav, C, K, vas, foszfor, cink, kálium, réz, szelén, mangán-t is tartalmaz. Rosttartalma hozzájárul a bélrendszer jó működéséhez.
*Tipp: A csiperkét néhány napig tárolhatjuk a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. Érdemes a gombát papírzacskóba tenni, vagy légmentesen záródó edénybe.
Ne öntsük ki a levet, amelyet a főzés során a gombák engedtek. Finoman ízesíthetjük vele leveseinket és mártásainkat. A gomba kitűnően illeszkedik a sószegény diétába is, mivel alacsony a nátriumtartalma. Illatosítja, ízesíti, változatosabbá teszi az ételeinket.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kedves Ágnes,
nagyon szépen köszönöm a tippet, ki fogom próbálni…:) Üdv. Klarissza
Paradicsommal és mozzarella sajttal vagy darált hússal megtöltve is nagyon finom! Még több gombás recept: http://www.gombarecept.hu