Házi nutellás/tejszínes piskótatekercs…

Igazi szeretet süti…

A nagy klasszikus, a legfantasztikusabb piskótatekercs csodája, nagymamim, anyukám oly sokszor készítette gyerekkorunkba, igaz akkor a finom baracklekváros változatban… Nyami… 🙂

            Házi nutellás-tejszínes piskóta tekercs9

 

Ez bármikor jól jön, ha gyorsan össze kell dobni egy süteményt, mielőtt megérkeznének a vendégek… 

 

Könnyen elkészíthető és kihagyhatatlan élvezet… 🙂

 

Házi nutellás-tejszínes piskóta tekercs1 

 

Házi nutellás/tejszínes piskóta tekercs

Hozzávalók:

5 db tojás

165 g kókuszcukor vagy kristálycukor

1 vanília rúd magja 

95 g Bio tönkölybúza fehérliszt

1 púpos kk sütőpor 

400 ml tejszín

1 db vanília rúd

1 zacskó habfixáló 

200 g házi nutella

Elkészítése: (ezt már előző napokban is elkészíthetjük)

Az alábbi blog bejegyzésemnél olvashatod:

https://mediterran.cafeblog.hu/2014/08/27/hazi-csokolades-nutella-mokusmogyoroval/

Vagy 200 g kicsi poharas bolti nutella

Díszítéshez:

pár szem jéghideg málna

menta levél

porcukor

vaníliás tejszínhab

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt. 

Egy tepsit kicsit vajazzunk ki és tegyünk bele sütőpapírt.  (Így nem mozdul el a sütőpapír). Ha készen vagyunk, tegyük félre.

A tejszínt verjük fel habbá egy robotgéppel, adjuk hozzá a vanília rúd magját és a habfixálót. Ha készen vagyunk, tegyük a hűtőbe fóliával lefedve.

Tegyük a tálba a tojásokat és a cukorral kezdjük el habosra verni, egy robotgéppel, amikor kezd kivilágosodni, akkor tegyük bele a vanília rúd magját, és verjük tovább, akkor jó, amikor szép sűrű, kivilágosodott tojásos-cukros masszát kapunk, kb. 5 perc. (kókuszcukorral kikevertnek, pedig lágy karamell színe lesz)

A tojásos/cukros masszához öntjük a lisztet és a sütőport és * keverjük el. Öntsük egy nagyobb tepsibe, (így szép vékony lesz a tésztája kb. 2-3 cm-es) egy kicsit ütögessük az asztalhoz a tepsit, így szép és sima piskótát kapunk, 190 fokon 10-12 percig süssük.

Amíg sül a piskóta, addig vizezzünk be egy tiszta konyharuhát és csavarjuk ki jól, tegyük egy deszkára. Mielőtt kivesszük a sütőből a tésztát, akkor a konyhakendőre szórjunk, 2 ek cukrot.

Erre borítsuk rá a megsült piskótatésztát és a vizes konyhakendővel, – úgy hogy a tészta közé kerüljön a konyhakendő -, tekerjük fel. Egy pár percig hagyjuk így, és kitekerhetjük. Hagyjuk szobahőmérsékletére hűlni.

Ha kihűlt a piskótánk, akkor kenjük meg házi nutellával/vagy bolti nutellával, úgy hogy a szélei 1-2 cm kimaradjanak.

Ezt követően a hűtőből vegyük ki a vaníliás tejszínt és kenjük a tetejére, de ne az egészet, hanem csak a felét, majd tekerjük fel és emeljük át egy tálaló tányérra.

Díszíthetjük a maradék tejszínhabbal, melyet habzsákba teszünk. Ezt követően kínálhatjuk vendégeinknek, porcukorral és hűsítő, jéghideg málna szemekkel, és mentával koronázzuk meg ezt a finom egyszerű süteményt.

Ha dupla adagot készítünk, akkor az egyik piskóta tekercset, fóliába betekerve tegyük a hűtőbe felhasználásig.

* Tipp: A kezünkkel lazán keverjük, a cukros-tojásos masszát a liszttel, sütőporral és hagyjuk az ujjaink között átfolyni a masszát, így minden levegő benne marad a tésztában, elkeveredik a liszt, jobb mintha keverő lapáttal dolgoznánk el.

 

Jó étvágyat!

Klarissza

Címkék:
Tovább a blogra »