Joghurtos epres nutellás tekercs/pisztáciával
Hozzávalók:
Tészta:
5 db tojás
165 g kókuszcukor
1 vanília rúd magja vagy 1 kupaknyi vanília aroma
95 g Bio tönkölybúza fehérliszt
1 púpos kk sütőpor
Töltelék:
200 g tej
1 zacskó epres puding – főzős
250 g epres joghurt
1-2 ek kókuszcukor darálva
½ mascarpone
5-10 dkg eper
100-150 g házi nutella
Elkészítése: (ezt már előző napokban is elkészíthetjük)
Az alábbi blog bejegyzésemnél olvashatod:
https://mediterran.cafeblog.hu/2014/08/27/hazi-csokolades-nutella-mokusmogyoroval/
Vagy 100-150 g kicsi poharas bolti nutella
Díszítéshez:
epres-joghurtos krém
pár szem eper
egy maréknyi pisztácia
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt.
Egy nagyobb tepsit, kicsit vajazzunk ki és tegyünk bele sütőpapírt. (Így nem mozdul el a sütőpapír). Ha készen vagyunk, tegyük félre.
A pudingport keverjük el egy kis tejjel, és adjuk hozzá a többi tejet is, kezdjük el felforralni, csak pár perc. Hamar besűrűsödik, mivel nagyon kevés tejjel készítjük, mint amennyivel szükséges lenne egy puding készítéséhez.
Ha besűrűsödött, lekapcsoljuk a hőt és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az epres joghurtot. Ezt követően hagyjuk hűlni, ha langyosra hűlt keverjük bele a mascarponét és keverjünk hozzá 1 ek kókuszcukrot, vagy kettőt, ki mennyire édesre szereti. Ezt követően tegyük a hűtőbe lefedve.
Tegyük a tálba a tojásokat és a cukorral kezdjük el habosra verni, egy robotgéppel, amikor kezd kivilágosodni, akkor tegyük bele a vanília rúd magját, és verjük tovább, akkor jó, amikor szép sűrű, kivilágosodott tojásos-cukros masszát kapunk, kb. 5 perc. (kókuszcukorral kikevertnek, pedig lágy karamell színe lesz)
A tojásos/cukros masszához öntjük a lisztet és a sütőport és * keverjük el. Öntsük egy nagyobb tepsibe, (így szép vékony lesz a tésztája kb. 2-3 cm-es) egy kicsit ütögessük az asztalhoz a tepsit, így szép és sima piskótát kapunk, 190 fokon 10-12 percig süssük.
Amíg sül a piskóta, addig vizezzünk be egy tiszta konyharuhát és csavarjuk ki jól, tegyük egy deszkára. Mielőtt kivesszük a sütőből a tésztát, akkor a konyhakendőre szórjunk, 2 ek cukrot.
Erre borítsuk rá a megsült piskótatésztát, és ezt követően, a vizes konyhakendővel, – úgy hogy a tészta közé kerüljön a konyhakendő -, tekerjük fel. Egy pár percig hagyjuk így, és kitekerhetjük. Hagyjuk szobahőmérsékletére hűlni.
Egy maréknyi pisztáciát vágjuk késsel nagyobb darabokra, és tegyük félre.
Ha kihűlt a piskótánk, akkor kenjük meg házi nutellával/vagy bolti nutellával, úgy hogy a szélei 1-2 cm kimaradjanak.
Ezt követően az epret szeleteljük fel, először félbe és úgy szép vékonyra.
Ha elkészültünk, a hűtőből vegyük ki az epres- mascarponés krémet és keverjük bele az epret.
Ez után a krémet tegyük a nutellával megkent süteményre (itt is maradjanak ki a szélek) a tetejére, de ne az egészet, hanem csak a felét, majd tekerjük fel és emeljük át egy tálaló tányérra.
Díszíthetjük, a maradék epres krémmel kenjük be a tetejét, oldalát, szórjuk meg durvára vágott pisztáciával és szép vékonyra szelt eper darabokkal. Tegyük a hűtőbe minimum ½ órára. Utána kínálhatjuk a vendégeinknek.
* Tipp: Piskótatésztánál: A kezünkkel lazán keverjük, a cukros-tojásos masszát a liszttel, sütőporral és hagyjuk az ujjaink között átfolyni a masszát, így minden levegő benne marad a tésztában, elkeveredik a liszt, jobb mintha keverő lapáttal dolgoznánk el.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza