Ellenállhatatlan málnás finomságok, 10 recept ajánlással…

Érik a málna! 

Megjelent a nyári málna a piacokon, üzletekben, a szerencsések a kertjükből szüretelhetik a sötétpiros bogyós gyümölcsöt…

 

A málnát egészségvédő hatásai miatt érdemes frissen fogyasztani, s persze szörp, dzsem, és sokféle édesség is készíthető belőle…

A málna rendkívül szapora, ellenálló növény, egy-egy zsenge hajtás képes óriási bokorrá fejlődni, a gyökerekből újabb és újabb vesszők hajtanak ki, ezért a málnát a kertet határoló kerítések mellé célszerű telepíteni…

Mint minden bogyós gyümölcs, a málna is rengeteg ásványi anyagot és C-vitamint tartalmaz, jelentős mennyiségű cserzőanyag, flavonoid, gyümölcssav, aromaanyag található benne…

 

Tisztítja a vért, vérnyomáscsökkentő hatású; nemcsak a termése, de a levele (teaként) is felhasználható ízületi, emésztőszervi, alhasi, látásszervi problémák enyhítésére. A hasmenés természetes ellenszere…

 

Málnalevél tea 



Fotó/forrás:divatkommando.hu

A málnalevél tea közismerten jó méregtelenítő tea, többek között ezért is ajánlják a terhesség utolsó heteiben fogyasztani. Vannak azonban helyzetek, amikor nem szabad inni és az sem mindegy, hogyan készíted el.

A málnalevél tea fellazítja a kismedence izomzatát, ezzel meggyorsíthatja a vajúdást. Méregtelenítő, salaktalanító hatása révén, pedig az utolsó hetekben kitisztítja a bélrendszert, ez szintén megkönnyíti a vajúdás elindulását. Mivel a bélrendszerre hat, a belek simaizomzatát mozgatja meg, ennek révén a méhizomzat is mozgásba jön, és ezzel segíti az első fájások kialakulását.

Sokan csodahatást tulajdonítanak neki, azt várják, hogy ennek a révén gyorsabb vagy könnyebb lesz a vajúdás, pedig mint a fentiekből is kiderül, inkább abban segít, hogy a bélrendszer kiürüljön, és amikor elérkezett az idő, könnyebben beinduljanak és rendszeresebbé váljanak a fájások.

A málnalevél tea fogyasztását már a 34. héten el lehet kezdeni, de legkésőbb a 36. héten ajánlott.



Elkészítés:


2-2,5 dl forró vízhez kell adni egy teáskanál szárított málnalevelet, majd 10 percig lefedve állni hagyni, és leszűrés után hűlve fogyasztani naponta 1 alkalommal.

Nem szabad alkalmazni terhességi cukorbetegség esetén, valamint szoptatás alatt, mert a tea fogyasztása után hirtelen lecsökkenti a vércukorszintet. 

 

Málnaszörp



Fotó: www.bakeaholicmama.com

Hozzávalók:

2,5 kg málna

2 kg kristálycukor

2-3 kávéskanál citromsav



Elkészítése:

A málnát megmossuk, lecsepegtetjük, és egy nagy tálban bot mixerrel pépesítjük. Kendővel lefedve egy éjszakára hűvös helyen állni hagyjuk, majd apró lyukú szűrőedény segítségével, vagy ritka szövésű ruhán átszűrjük. Hozzákeverjük a cukrot és a citromsavat és folytonos kevergetéssel kb. 15 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük és lezárjuk.

 



Fotó: sxc

Tipp: a házi málnaszörpöt felhasználhatjuk édességek – sorbet, házi jégkrémek, sütemények, gyümölcstorták – készítésénél, továbbá öntetként is nagyon jó szolgálatot tehet, például császármorzsa, fagylaltkelyhek, pohárdesszertek esetében ízesítőként, díszítésként.

Egyszerű málnás tiramisu (tojás nélkül)



Fotó: www.the-girl-who-ate-everything.com

Hozzávalók:

20 dkg babapiskóta

3 evőkanál cukor

1 csomag tiramisu vagy vanília ízű pudingpor

3,5 dl tej

2 dl presszókávé vagy helyette 2 dl málnaszörp

kakaópor (a kávés változathoz)



Elkészítése:

Ha az egyszerű kávés változatot készítjük: a babapiskóták felét a kávéba mártjuk, majd kibéleljük vele az üvegtál alját. A kávés piskótarétegre kenjük a 3,5 deci tejből, 3 evőkanál cukorral főzött puding felét, majd következhet egy újabb kávés piskótaréteg, amit megint megkenünk pudinggal, végül megszórunk kakaóporral.

Ha málnával készítjük, ugyanígy járjunk el, csak ne kávéba, hanem málnaszörpbe mártogassuk a babapiskótákat. Az alsó és felső pudingrétegbe nyomkodjunk málnaszemeket!

 

Málnás turmixital



Fotó: CALL ME FUDGE

Hozzávalók:

1/4 bögre eper (bögre = 2,5 dl)

1/2 bögre friss málna

1 banán

1/4 bögre tej

1 evőkanál méz

4-6 jégkockát



Elkészítése:


Szórjuk az összes hozzávalót turmixgépbe és keverjük simára.

Málnás sajttorta



Fotó: www.tasteofglasgow.com

Hozzávalók:

30 dkg darált győri édes háztartási keksz (sokan ajánlják helyette a győri édes zabfalatokat, ezt le kell darálni)

10 dkg olvasztott vaj

8 dkg barna cukor

Sajtkrémhez:

35 dkg Mascarpone vagy natúr krémsajt

5 dkg 1/2 csomag vaníliás cukorral kevert porcukor

3 tojás

10 dkg málna (a krémbe)

tetejére 20-25 dkg málna

Díszítéshez:

reszelt fehér csoki

Főzött tojáskrém elkészítése:

Hozzávalók:

3 tojás

8 dkg cukor

5 dkg margarin



Elkészítés:

Az egész tojásokat cukorral felverjük, közben vizet teszünk forrni egy nagyobb edénybe, és ha már forr a víz, a tojásokat – a tálban – a vízgőz fölé téve habverővel addig kavarjuk, míg a krém, forró nem lesz. A krémnek megnő a térfogata, amint főni kezd, de később visszaesik – ekkor lehet levenni a gőzről. A felkockázott margarint a félig kihűlt krémhez adjuk és felhabosítjuk. Ha kihűlt a tojáskrém, lehet elegyíteni a sajtkrémmel.

A torta összeállítása:

A darált kekszet keverjük össze a lágy vajjal és a barna cukorral, majd a masszát nyomkodjuk sütőpapírral bélelt tortaformába, úgy, hogy 1-1,5 centis pereme legyen. Hagyhatjuk a tésztát állni, a krémet 1-2 órával később is elkészíthetjük. A sajtkrémet keverjük simára a tojáskrémmel, a cukorral, és 8-10 szem turmixolt, átpasszírozott málnával, 1-2 evőkanál meggylekvárt is adhatunk hozzá. A krémet simítsuk el a tésztán, majd lefedve hagyjuk a hűtőben állni legalább egy napig. Fogyasztás előtt díszítsük friss málnaszemekkel és megszórhatjuk reszelt fehér csokival is.

 

Málnás panna cotta



Fotó: Eva Toneva

Hozzávalók: 6 személyre

400 ml 30% zsírtartalmú tejszín

200 ml teljes tej

250 ml málna

80 gramm cukor

10 gramm zselatin

A díszítéshez:

250 g málna

50 ml likőr (amit el lehet hozzá képzelni, akár rózsalikőr is)

porcukor

a tálaláshoz friss mentalevél



Elkészítése:

Áztassuk a zselatint 2-3 evőkanál hideg vízbe, és hagyjuk duzzadni 10-15 percig. A málnát mossuk meg és öntsük őket egy tűzálló edénybe. Adjuk hozzá a cukrot, a tejet és tejszínt. Kevergetés mellett melegítsük őket lassú tűzön forrásig. Pürésítsük a keveréket, majd szűrjük át egy szűrőn vagy szitán. Tegyük bele a zselatint, és kevergessük, amíg feloldódik. Osszuk el a masszát csészékbe, hűtsük őket legalább 3 órán keresztül. A maradék málnát pácoljuk likőrben.

Tálaláskor a málnát osszuk el a panna cotta tetején, hintsük porcukorral, és díszítsük mentalevéllel.

Tipp: Ha nem szeretnénk likőrt a desszertünkbe, helyette a tetejére kerülő málnát főzzük ízlés szerinti mennyiségű cukorral pár percig, majd vagy az így kapott szirupot, vagy annak pürésített változatával öntsük le.

 

Édes sajtkrémmel, krémtúróval, vagy pudinggal töltött málnaszemek



Fotó: domesticfits.com



Elkészítés:


Habzsák segítségével tölthetjük meg a málnaszemeket.

 

Málnás krémtúró



Fotó: Wallpaperscraft



Elkészítése:

25 dkg túrót simára keverünk 10 dkg porcukorral, egy vaníliás cukorral és egy tojás sárgájával. 15 dkg megmosott, friss málnát leöntünk egy evőkanál málnaszörppel, és óvatosan a krémtúróval elkeverjük. 2 dl tejszínt kemény habjával dúsítjuk és málnaszemekkel díszítjük.

Tipp: Mirelit málnával is készíthető!

 

Gyöngyöző málnás limonádé



Fotó: Cookie Monster Cooking

Hozzávalók: 4-6 személyre

½ csésze víz (1 csésze = 2,5 dl)

½ csésze kristálycukor

6 dkg friss málna

1 csésze frissen facsart citromlé (kb. 7-8 citrom)

3 ½ csésze hideg szódavíz vagy szénsavas ásványvíz



Elkészítése:

Egy kis lábasban keverjünk el a fél pohár vízben ½ csésze kristálycukrot. Időnként megkeverve melegítsük közepes hőmérsékleten, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Vegyük le a tűzről és tegye félre lehűlni.

Bot mixer vagy turmix segítségével pürésítsük a málnát, majd szűrjük át egy sűrű szűrőn vagy szitán, hogy a magokat eltávolítsuk.

Egy nagy kancsóba öntsük a málnapürét és a citromlevet, hozzáöntjük, a kihűt szirupot, és összekeverjük. A buborékos vizet tálalás előtt érdemes csak óvatosan hozzákeverni, addig is a szirupot tegyük a hűtőbe.

Tipp: buborékmentes ásványvízzel is finom.

 

Málnadzsem



Fotó: cooking&beer

Hozzávalók:

3 csésze friss vagy fagyasztott málna

1 ¼ csésze fehér kristálycukor

¼ csésze víz

egy narancs reszelt héja

egy narancs leve

2 evőkanál frissen reszelt gyömbér

2 rúd fahéj

1 evőkanál zselatin (opcionális)



Elkészítése:

Egy nagy fazékban keverjük össze a málnát, a cukrot, a vizet, a narancshéjat, a narancslevet, a gyömbért és a fahéjat, és főzzük nagy lángon. Forraljuk, majd lassú tűzön főzzük tovább. A zselatint ekkor adjuk hozzá, ha szeretnénk bele tenni. Főzzük kis lángon sűrűsödésig, mely kb. 1-2 óra zselatin használata esetén, anélkül kicsit tovább. Vegyük le a tűzről, hogy hagyjuk kihűlni. Ne feledjük a fahéjat eltávolítani.

Alaposan sterilizált üvegbe helyezzük, dunsztban hagyjuk kihűlni.



Forrás: eletszepitok.hu; divatkommando.hu; 

Klarissza

Címkék:
Tovább a blogra »