Mogyorós pulyka saslik/steak krumplival és mártogatóssal…

Igazi telitalálat…

Egészségünk receptje, a nyársra húzott finomság…

Mogyorós pulyka saslik-steak krumplival és mártogatóssal

 

Olyan egyszerű recept, hogy bárki el tudja készíteni és az íze fenséges…, kezdők is bátran kipróbálhatják… 🙂 Ezt imádni fogja az egész család!

Mogyorós pulyka saslik-steak krumplival és mártogatóssal1

 

 A grillen készült finomságok, mindenkinek a legkedveltebb ételei egy finom salátával kiváló  és egészséges ebéd de akár vacsora is lehet… 🙂

Mogyorós pulyka saslik-steak krumplival és mártogatóssal2

 

És akkor jöjjön az egyik kedvencem 🙂 imádom a mártogatósokat is hozzá, csirkéből is egyaránt elkészíthető, mikor melyikből készítem, az attól függ, melyikből kapok szebbet, az a nyerő…:)

 

Mogyorós pulyka saslik/steak krumplival és mártogatóssal

Hozzávalók:

½ kg pulyka apróhús

Szósz-pác:

4 ek púpos mogyoróvaj (sós)

2 db chili paprika kimagozva, vékonyra felvágva

1 kk reszelt gyömbér

egy *csipet ötbors fűszer – mozsárban összetört

1 db lime leve

180 ml *chili szósz

2 ek extra szűz olíva olaj

2 gerezd fokhagyma reszelve

1 konzerv kókusz tej – ezzel hígítjuk, ízlés szerint, nekem fél kókusztej kellett bele

Köret:

½ kg burgonya kisebb darabok

*burgonya fűszerkeverék

4 ek kókuszolaj

Saláta:

jégsaláta

paprika

paradicsom

zöldhagyma

petrezselyem

extra szűz olíva olaj

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:

http://www.azsiabt.hu/

 

 

Elkészítés:

A hús megmossuk, én olyan szépet kaptam a Sparban, hogy más teendőm nem is volt, úgy ahogy volt már is felhasználhattam. 🙂 A fenti szósz/pác hozzávalókat egy tálba beletesszük, és összekeverjük, egy habverővel.

 

Ezt követően, elfelezzük a mogyorós szószt, és a pulyka falatokat forgassuk meg, az egyik felében és hagyjuk egy órát pácolni a hűtőben, de akár egy éjszakán át is lehet pácolódni, nagyon jól átjárja az ízek a hús falatkákat.

 

A másik fele szószba, vágjunk fel petrezselymet apróra és jól keverjük el. Ezt is tegyük a hűtőbe, pihenni egy kicsit.

 

Ha kész a pácolt húsi, akkor szúrjuk nyársra, és grillezzük meg a sütőbe rácsra téve, (időnként megforgatva), vagy akinek van grill sütője kiváló hasznát veszi az ilyen finomságok elkészítésénél, illetve nyáron a kerti sütőn is grillezhetjük.

*Tipp: Ha fa nyársat használunk, előtte áztassuk be minimum 15 percre vízbe, így nem égnek meg.

 

A burgonyát jól mossuk meg és vágjuk negyedekbe, nem kell megpucolni. Tegyük a tepsibe és fűszerezzük sült burgonya fűszerrel, egy picit sózzuk és locsoljuk meg egy kis kókuszolajjal, a hús alá, így egyszerre sülnek meg, sőt a húsi szaftja is rácsorog, mely isteni finom ízt ad a burgonyának, időnként keverjük össze a krumplit.

 

A salátának való alapanyagokat vágjuk fel, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, és locsoljuk meg olíva olajjal.

 

A saslik sült húst, tálalásnál szórjuk meg petrezselyemmel, burgonyával, salátával tálaljuk és hozzá a mogyorós mártogatóssal kínáljuk.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

 

saslik a pusztai eredetű népek mindenhol ismert ételének, a nyárson, nyílt tűzön sütött húsnak magyarul rablóhúst, Oroszországban és a kaukázusi népek konyhájában ismert változata. Elnevezése a krími tatár eredetű, tatár nyelven valami a nyárson jelentéssel bír. 

A nyílt tűzön, nyárson sült hús vagy máj valószínűleg az emberiség legelső hővel kezelt ételfélesége. A világon mindenhol ismerték. Törökországban şiş kebab, Görögországban szuvlaki. A saslik formájában megtestesült változata Oroszországban a kaukázusi népek közvetítésével terjedt el. Eredetileg bárányhúsból készítették. Ma már sertésből, marhából, sőt pulykahúsból is készítik. Alapvetően fiatal állat húsát használják. Ebben az esetben a húst nem pácolják, csupán ha az nem eléggé zsíros, szalonna szeletkéket tesznek rá vagy közé. Ha a saslik idős állat húsából készül, akkor ajánlatos a sütést megelőzően pácolni azt.  Forrás: wikipedia

Címkék:
Tovább a blogra »