Tudtad, hogy a legegyszerűbb dolgok a legjobbak?
15 perces, tökéletesen különleges finomság. 🙂
Pofonegyszerű vacsi ötlet, de akár ebédre is kiváló és tuti nem maradsz éhes. 🙂
Éljen az egészséges étrend, mert így nincs mit megszegnünk, semmilyen diétát, hiszen ilyen finomság láttán, csak csorog az embernek az a bizonyos… :), arról nem is beszélve, hogy isteni finom! 🙂
Többször kerül nálunk a családi asztalra, különböző változatban, főleg, amikor nagy szezonja van a cukkininek, és a piacon 200,- Ft-ért hozzá lehet jutni, kilójáért. Bár bevallom, ha még késő ősszel is találok, ilyen szuper alapanyagot, akkor is bespájzolok belőle. 🙂 Érdemes ebből a finom, egészséges zöldségből minél többet fogyasztani!
Szóval extra adag jókedvet kívánok mindenkinek, és finom ételeket a konyhában, 🙂 és akkor most, jöjjön a receptem. 🙂
Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák recept gluténmentes
Hozzávalók:
2 db cukkini
15 dkg parmezán sajt vagy light trappista, óvári sajt
Provence fűszerkeverék
*Himalája só – ízlés szerint, óvatosan a sóval, mert a bacon is sós
1 ág friss rozmaring
apró kockára vágott bacon szalonna
½ lime leve
*panko morzsa – gluténmentesen nachos chips – összedarálva – igény szerint
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák
elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt.
A cukkiniket jól mossuk meg, és törölgessük meg. Vágjuk félbe, de akár negyedekbe is lehet. Érdemes a felső magrészét, egy evőkanál segítségével óvatosan kivájni, mert ez a rész szokott levet ereszteni.
Locsoljuk meg egy pici lime levével, fűszerezzük Provence fűszerkeverékkel, sózzuk, és szórjuk meg reszelt sajttal.
Vágjunk apróra friss rozmaringot és szórjuk meg a tetejét. + még a tetejére apróra vágott bacon szalonnát is tehetünk, akár a bacont ki is süthetjük előtte ropogósra, ki hogyan szereti. Aki még plusz ropogósabban szereti, szórja meg egy kis panko morzsával. A lényeg roppanós maradjon a cukkini, a sajt ráolvadjon, megpiruljon egy kicsit. 🙂
15 perces, előmelegített sütőben, magas hőfokon kb. 15 perc alatt süssük készre, addig süssük, amíg a sajt ráolvad, és egy pici szint kap, nekem 8 perc elég volt a gázsütőmön.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
A cukkini egészséges zöldség, termését és virágját is fogyasztjuk…
Forrás: fitway.hu
A cukkini egy viszonylag új nemesítés során keletkezett a tök és az uborka keresztezéséből. A kabakosok családjába tartozik. Egész évben kapható, de a legfinomabbak, legzsengébbek a kora tavaszi termések.
Egészséges táplálék, sok értékes és hasznos összetevővel, ugyanakkor alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, ezért a fogyókúrázók egyik kedvence lehet, ráadásul sokféleképpen elkészíthető.
Egy közepes méretű cukkini mindössze 25 kalória körül mozog, így valóban nyugodt szívvel ajánlhatjuk a fogyókúrázóknak.
A C-vitamin tartalmát figyelembe véve, a cukkini nagyon jó antioxidáns tartalmú növény, segíti az asztma kezelését, és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik
Fogyasztásával megelőzhetők a C-vitamin hiánya miatt kialakuló betegségek, a skorbut és a bőrelszíneződés. Az utóbbi esetében a kis vérerek sérülnek, ami lehetővé teszi, hogy a vörösvértestek a sejtekbe, szövetekbe jussanak. Úgy tapasztalták, hogy a cukkini segíti szervezetünket a kapillárisok egészségének megőrzésében.
135 g nyers cukkini tartalma
Megnevezés |
Mennyiség |
kalória |
17 |
protein |
1,4 gramm |
szénhidrát |
3,6 gramm |
zsírok |
0,17 gramm |
rostok |
1,5 gramm |
C-vitamin |
11 mg |
A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a magas homocisztein szintet. A homocisztein szervezetünk számára nélkülözhetetlen fehérje, de a normális értéknél magasabb szintje súlyos betegségeket okoz. Megfigyelték, hogy a perifériás artériák elzáródásában és trombózisban, agyi katasztrófában szenvedő betegek homocisztein szintje minden esetben magasabb, mint az egészséges embereké.
A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a szklerózis multiplex kialakulásának rizikóját.
Magas víztartalma, táplálkozástani értéke kevés kalóriával párosul, ezért fogyókúrázók kedvelt ételévé válhat.
A C-vitaminon kívül még sok folatot, káliumot, A-vitamint is tartalmaz. A C-vitamin és a lutein együtt szemünk egészségét védik.
A cukkini a felsoroltakon kívül még nagyon jó B6-, riboflavin- és mangánforrás. A többi zöldségfélével együtt, gyakran fogyasztva, a vastagbélrák megelőzésében is fontos szerepet kap.
Tudjuk, hogy a szívbetegségek megelőzésében jelentős szerepet kap a koleszterinszint szabályozása, amit helyes táplálkozással, sok zöldség fogyasztásával különösebb erőlködés nélkül megvalósíthatunk.
A cukkini héja béta karotint tartalmaz, tele van antioxidánsokkal, segít megelőzni a sejtek károsodását.
Mivel ez a zöldségféle magnéziumot és foszfort is megfelelő mennyiségben juttat szervezetünkbe, ezért ez is egy lehetőség a tej mellett, vagy a tej helyett, hogy segítséget kapjunk a csontok felépítésében és megtartásában.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: