Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák

Tudtad, hogy a legegyszerűbb dolgok a legjobbak?

15 perces, tökéletesen különleges finomság. 🙂

 Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák 

Pofonegyszerű  vacsi ötlet, de akár ebédre is kiváló és tuti nem maradsz éhes. 🙂

Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák1

Éljen az egészséges étrend, mert így nincs mit megszegnünk, semmilyen diétát, hiszen ilyen finomság láttán, csak csorog az embernek az a bizonyos… :), arról nem is beszélve, hogy isteni finom! 🙂

Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák4

Többször kerül nálunk a családi asztalra, különböző változatban, főleg, amikor nagy szezonja van a cukkininek, és a piacon 200,- Ft-ért hozzá lehet jutni, kilójáért. Bár bevallom, ha még késő ősszel is találok, ilyen szuper alapanyagot, akkor is bespájzolok belőle. 🙂 Érdemes ebből a finom, egészséges zöldségből minél többet fogyasztani!

 

Szóval extra adag jókedvet kívánok mindenkinek, és finom ételeket a konyhában, 🙂 és akkor most, jöjjön a receptem. 🙂 



Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák recept gluténmentes

Hozzávalók:

2 db cukkini 

15 dkg parmezán sajt vagy light trappista, óvári sajt

Provence fűszerkeverék

*Himalája só – ízlés szerint, óvatosan a sóval, mert a bacon is sós

1 ág friss rozmaring

apró kockára vágott bacon szalonna

½ lime leve

*panko morzsa – gluténmentesen nachos chips – összedarálva – igény szerint 

 

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 



Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák

elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt.

A cukkiniket jól mossuk meg, és törölgessük meg. Vágjuk félbe, de akár negyedekbe is lehet. Érdemes a felső magrészét, egy evőkanál segítségével óvatosan kivájni, mert ez a rész szokott levet ereszteni. 

Locsoljuk meg egy pici lime levével, fűszerezzük Provence fűszerkeverékkel, sózzuk, és szórjuk meg reszelt sajttal.

Vágjunk apróra friss rozmaringot és szórjuk meg a tetejét. + még a tetejére apróra vágott bacon szalonnát is tehetünk, akár a bacont ki is süthetjük előtte ropogósra, ki hogyan szereti. Aki még plusz ropogósabban szereti, szórja meg egy kis panko morzsával. A lényeg roppanós maradjon a cukkini, a sajt ráolvadjon, megpiruljon egy kicsit. 🙂

15 perces, előmelegített sütőben, magas hőfokon kb. 15 perc alatt süssük készre, addig süssük, amíg a sajt ráolvad, és egy pici szint kap, nekem 8 perc elég volt a gázsütőmön. 



  

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

 



A cukkini egészséges zöldség, termését és virágját is fogyasztjuk…

Forrás: fitway.hu

A cukkini egy viszonylag új nemesítés során keletkezett a tök és az uborka keresztezéséből. A kabakosok családjába tartozik. Egész évben kapható, de a legfinomabbak, legzsengébbek a kora tavaszi termések. 

Egészséges táplálék, sok értékes és hasznos összetevővel, ugyanakkor alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, ezért a fogyókúrázók egyik kedvence lehet, ráadásul sokféleképpen elkészíthető. 

Egy közepes méretű cukkini mindössze 25 kalória körül mozog, így valóban nyugodt szívvel ajánlhatjuk a fogyókúrázóknak. 

A C-vitamin tartalmát figyelembe véve, a cukkini nagyon jó antioxidáns tartalmú növény, segíti az asztma kezelését, és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik 

Fogyasztásával megelőzhetők a C-vitamin hiánya miatt kialakuló betegségek, a skorbut és a bőrelszíneződés. Az utóbbi esetében a kis vérerek sérülnek, ami lehetővé teszi, hogy a vörösvértestek a sejtekbe, szövetekbe jussanak. Úgy tapasztalták, hogy a cukkini segíti szervezetünket a kapillárisok egészségének megőrzésében. 

135 g nyers cukkini tartalma 

Megnevezés 

Mennyiség 

 kalória

 17

 protein

 1,4 gramm

 szénhidrát

 3,6 gramm

 zsírok

  0,17 gramm

 rostok

 1,5 gramm

 C-vitamin

 11 mg



A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a magas homocisztein szintet. A homocisztein szervezetünk számára nélkülözhetetlen fehérje, de a normális értéknél magasabb szintje súlyos betegségeket okoz. Megfigyelték, hogy a perifériás artériák elzáródásában és trombózisban, agyi katasztrófában szenvedő betegek homocisztein szintje minden esetben magasabb, mint az egészséges embereké. 

A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a szklerózis multiplex kialakulásának rizikóját. 

Magas víztartalma, táplálkozástani értéke kevés kalóriával párosul, ezért fogyókúrázók kedvelt ételévé válhat.  

A C-vitaminon kívül még sok folatot, káliumot, A-vitamint is tartalmaz. A C-vitamin és a lutein együtt szemünk egészségét védik. 

A cukkini a felsoroltakon kívül még nagyon jó B6-, riboflavin- és mangánforrás. A többi zöldségfélével együtt, gyakran fogyasztva, a vastagbélrák megelőzésében is fontos szerepet kap. 

 

Tudjuk, hogy a szívbetegségek megelőzésében jelentős szerepet kap a koleszterinszint szabályozása, amit helyes táplálkozással, sok zöldség fogyasztásával különösebb erőlködés nélkül megvalósíthatunk. 

A cukkini héja béta karotint tartalmaz, tele van antioxidánsokkal, segít megelőzni a sejtek károsodását. 

Mivel ez a zöldségféle magnéziumot és foszfort is megfelelő mennyiségben juttat szervezetünkbe, ezért ez is egy lehetőség a tej mellett, vagy a tej helyett, hogy segítséget kapjunk a csontok felépítésében és megtartásában. 

 

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »