Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin

Otthon ízei – Fitt falatok gyorsan!

 Kis falatnyi finomság és mégis bizton állíthatom, hogy tuti nem maradsz éhes. 🙂

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin4

Előételként, vagy vacsoraként, sőt ebédként is fogyasztható, de akár vendégváró falatkának is kitűnő sós muffin falatkák.

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin2

 

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin13

 

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin gluténmentes recept
Hozzávalók:
egy fej karfiol
1 db húsleveskocka
néhány csepp citromlé
Tetejére:
1 ek hideg vaj pici apróra vágva, és kókuszolaj a papír kikenéséhez
Regnum sonka apró darabokra vágva
bacon szalonna apróra vágva
piros paprika
1 szál zöldhagyma – zölddel együtt – vékony karikára vágva
egy csipetnyi ötbors fűszer – mozsárban összetörve
egy csipetnyi reszelt szerecsendió
Joghurtos-sajtos szósz:
4 ek görög joghurt
1 tojás
1 ek mascarpone
1 ek panko zsemlemorzsa itt vagy gluténmentes zsemlemorzsa itt 
1 ek kukoricapehely itt: melyet előtte összetörünk a kezünkkel
2 ek óvári light reszelt sajt
egy pici csipetnyi Himalája só

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin 

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin
elkészítése:
Rózsákra szedjük a karfiolt egy húsleveskockával és néhány csepp citromlé hozzáadásával megfőzzük, vigyázunk arra, hogy ne főzzük túlságosan puhára, kb. háromnegyed részig kell megfőzni, olyan keményebb legyen még a karfiol.

Leszűrjük a karfiolt és hagyjuk lecsepegtetni.
Közben a muffin sütőbe belerakjuk a papírokat, olajos kézzel vagy ecset segítségével, megkenegessük a papírokat, és mindenik aljába teszünk egy kis pici darabka hideg vajat, de tényleg csak egy picit. 🙂

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin9

Ezt követően, belehelyezzük a muffin sütőbe a karfiolt, rárakjuk a darabokra vágott sonkát, bacont, pici apró kockára vágott paprikát, megszórjuk reszelt szerecsendióval, borssal és zöldhagymával.

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin14

Feltörjük a tojást egy tálkába és hozzáadjuk a joghurtot, mascarponét, jól keverjük el és adagoljuk hozzá a reszelt sajt felét, a zsemlemorzsa és kukoricapehely keveréket (egy kis zsemlemorzsát félreteszünk), egy picit sózzuk  és jól összekeverjük a masszát, majd rákanalazzuk a karfiolra.

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin12

Előmelegített, forró sütőbe tesszük és 180 fokon 10 percig süssük.

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin1

Ezt követően, reszelt sajttal és zsemlemorzsával megszórjuk és visszatesszük még kb. 10 percre a sütőbe, és addig hagyjuk, ameddig szépen rásül a tetejére a sajt, olyan szép aranybarna nem lesz.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin8

Európa kedvence – a karfiol

Kiváló ételek, levesek készíthetők belőle, vitamintartalmát még mélyhűtve is megőrzi, de nemcsak ezért szerethetjük a karfiolt.

Nálunk, Európában különösen népszerű a karfiol, mely nemcsak remek tápanyagforrás, nagy szerepet tölt be az egészséges táplálkozásban is, és jelentős a vitamintartalma.

A karfiol, ez a hazánkban is előszeretettel fogyasztott zöldségféle a Közel-Keletről származik. Már a görögök és a rómaiak is ismerték, és szívesen fogyasztották. A tizenhatodik században újra felbukkant, a genovai tengerészek hozták Itália területére, Franciaországban pedig csak a tizenhetedik század végén terjedt el. XV. Lajos például igen szerette a karfiolos fogásokat, uralkodása idején nevezték el á la Du Barry-nak, a növényből készült ételeket Madame Du Barry az ő egyik, ismert kegyencnője volt.

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin13

Egészséget, karfiollal

A karfiolnak mi már egy módosult, húsosabb változatát fogyasztjuk, vagyis a rózsáját. Ma termesztett formája a legutoljára kialakult káposztafélék egyike – a vadkáposzta egyik változata.

Közeli rokonságban áll a káposztával, kelbimbóval, a kelkáposztával és a brokkolival. A káposztához képest igényes növény, nem tűri jól a hideget, de a túlságosan nagy meleg is gátolja a virágképzést.

Magyarországon csak a századforduló után terjedt el a karfiol fogyasztása. Hazánkban öntözéssel termeszthető gazdaságosan, mivel nagy a vízigénye, szereti a magas páratartalmat, de a sok fényt is.

Már megjelenése is hívogató, nem véletlen, hogy a zöldségboltok dísze. Fehérek, vastagok a virágai, melyeket lapátszerű, zöld levelek vesznek körül. Akkor jó minőségű a karfiol, ha teljesen fehér és szorosan illeszkednek a rózsái egymáshoz. Nézzük meg azt is, frissek-e a levelei, amikor kiválasztjuk. Egész évben kapható, és mivel tömör a virágzat szerkezete, a karfiol a főzéstől sem esik össze.

A karfiol kiváló tápanyagforrás: igen gazdag C-vitaminban, vitamintartalmát mélyhűtött állapotban is megőrzi. Ha valaki energiaszegény étrendet folytat, vagy cukorbeteg, jó barátja lesz a karfiol, hiszen alacsony az energiatartalma, elenyésző a szénhidrát-tartalma, de sok benne az ásványi só, az élelmi rost, kéntartalmú összetevői megvédik a szervezetet egyes betegségekkel, például a bélrák kialakulásával szemben.

Nem sok ellenjavallata van, de ne fogyasszák azok, akik emésztőrendszeri megbetegedéssel küzdenek, mivel a karfiol magas rosttartalmú, ezért könnyen puffadást okoz. Forrás: napidoktor.hu

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!