Imádni való sajtos gombóckák… 🙂
Nagyon jó áron beszereztem a piacon padlizsánt, hogy majd padlizsánkrém lesz belőle, persze azt is készítettem… 🙂 aztán azon gondolkodtam, mi lenne, ha majdnem a padlizsánkrém alapját véve, megsütném és sajttal bolondítanám meg, amolyan fasírt félét csinálnák belőle, szóval a kettő kombinációjával készült el az alábbi receptem…
Istenem mit is mondjak, annyira finom lett, hogy tuti többször elfogom készíteni, sőt én még csalamádét is ettem hozzá. Mindenképpen próbáljátok ki, mert nagyon finom… 🙂 Sőt ezt még el tudom képzelni, vendégváró falatkáknak is…
Sajttal töltött sült padlizsán golyók/magos salátával
Hozzávalók:
1 db nagy padlizsán
Fűszerezés:
1 kk *Himalája só
½ kk *őrölt szecsuani bors
1 maréknyi reszelt parmezán sajt
½ csokor petrezselyem – apróra vágva
1 tojás
½ kk dijoni mustár
1 szál zöldhagyma – apró karikákra vágva
1 lime reszelt héja
4 ek zsemlemorzsa gluténmentesen itt
¼ (5 cm-es) gluténmentes vekni itt vagy bagett apróra vágva és belemorzsolva
2 nagy gerezd sült fokhagyma
½ piros chili – apróra vágva, aki nem szereti a csípőset, magozza ki
1 zacskó light mozzarella golyók
Panírozáshoz:
½ csésze rizsliszt
2 tojás
1 ek mascarpone
3 ek tejszín
egy csipet *Himalája só
½ csésze zsemlemorzsa gluténmentesen itt és ½ csésze kukorica pehely:
(melyet zacskóba téve törjünk össze a kezünkkel, vagy egy darálóba téve, ne túl simára, daráljunk meg, a kettőt keverjük össze)
Sütéshez:
kókuszolaj
Saláta:
jégsaláta
paradicsom
zöldhagyma
1 ek extra szűz olíva olaj
1 ek *balzsamecet – ízlés szerint
(attól függ, mennyi salátát készítünk, ez érvényes az olíva olajra is)
vegyes magkeverék:
(szezámmag (fekete/fehér), tökmag, kesudió) – ízlés szerint
Díszítéshez:
petrezselyem
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
A padlizsánt mossuk meg, és töröljük szárazra. A padlizsánt nyílt, erős lángon kell megsütni, én a gáztűzhely platniját használtam, kiválóan bevált, így finom füstős ízel lesz. Viszont kerti grillen is megsüthető. Vagy sütőben, grill sütőbe, viszont ebben az esetben nem lesz olyan füstős íze.
Akkor jó, amikor a padlizsán héja megszenesedik, mert annál finomabb a belseje, istenien füstös ízt add neki. Arról nem is beszélve, hogy imádom, amikor sül a padlizsán, ellenállhatatlan illattal árasztja be a konyhát. Ilyenkor már képletesen mondva „a nyálam is csorog, hogy mikor lesz már kész, és mikor ehetünk belőle…:)
Ha készen vagyunk, tegyük egy fa vágódeszkára, 5 percig pihentetjük, majd kettévágjuk egy lapos fakanállal, és kikanalazzuk szépen a sült, füstős belsejét, vagy egészben hagyjuk és óvatosan, lehúzzuk a külső héját, és egy szűrőbe tesszük, egy pár percre, hogy a maradék leve lecsepegjen, ezt követően egy tálba tesszük.
A fenti fűszereket adjuk hozzá, és jól keverjük el, gyömöszöljük meg a kezünkkel, hogy jól összeálljon, és tegyük a hűtőbe, kb. egy jó fél órára. De az se baj, ha másnap süssük ki, én is így tettem. Sőt jobban összeértek az ízek.
Ezt követően, ha letelt az idő, akkor kis gombócokat formáljunk belőle és mindegyikbe egy szem pici mozzarella golyót tegyünk. Tegyük vissza a hűtőbe.
Készítsük elő, addig a panírozáshoz a fenti hozzávalókat.
Egyik tányérba: liszt, a másikba: tojás/mascarpone/só, a harmadikba: kevert morzsa
Vegyük elő a jóképű kis gombócainkat, és a fenti sorrendbe panírozzuk be.
*Tipp: Ha maradt a tojásból, nem használódott fel, akkor tegyünk bele egy csipet borst, és egy gerezd fokhagymát reszeljünk bele, és tegyünk hozzá lisztet, hogy olyan nokedli állagú legyen, tehát ne legyen folyós, de ne legyen kőkemény az állaga. Amikor kisütöttük a gombócokat, akkor egy evőkanál segítségével tegyük bele az olajba kis tésztás halmokat és süssük ki a puffancsokat. Nagyon finom, ez volt régen a szegények rántott húsa. Így szoktam tenni, ha marad panírozásnál tojás.
Serpenyőbe melegítsük elő a kókuszolajat és süssük ki a padlizsán golyóinkat. Mivel nincs benne hús, és a padlizsánt is megsütve használtuk fel, így forró olajba süssük ki hirtelen, akkor jó, amikor szép aranybarna a panír része, úgy süssük, mint a rántott sajtot… 🙂
Egy tálba készítsük el a salátát, jégsalátát vágjuk fel, paradicsomot félbe/negyedekbe, zöldhagymát vékony karikára vágjuk fel, egy kis olíva olajjal, és pici balzsamecettel meglocsolva ízesítsük. Szórjuk meg vegyes magkeverékkel, és így együtt kínáljuk ezt a fenséges húsmentes sajttal töltött padlizsán gombócokat.
Tálalásnál, petrezselyemmel díszítsük.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
A sokoldalú padlizsán
Törökparadicsom- gondolom sokaknak, nem mond semmit ez a név. Pedig ez nem más, mint a padlizsán. Ha még így sem dereng, nem baj, most megismerkedhet ezzel a finom és egészséges zöldséggel.
Még ma is kevesen ismerik és fogyasztják a padlizsánt. Pedig a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, olyan, mint nálunk a paprika vagy a paradicsom. Kelet – Indiából származik, kis hazánkba még a törökök hozták be, innen ered a törökparadicsom. Több elnevezése is ismeretes: kékparadicsom, tojásgyümölcs, vineta, török paradicsom, padlizsán stb. Magyarországon elsősorban padlizsánként ismerik.
Vitamintartalma
Finom ízén kívül számos jótékony hatása is van. Nagy mennyiségben találhatunk benne karotint, A, B1-, B2-,és C-vitamint és számos ásványi anyagot; kálciumot, káliumot, nátrium, foszfort, vasat, magnéziumot. Legértékesebb anyagai a héjában vannak, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell.
Energiatartalma nagyon kicsi, ezért előnyös a fogyasztása fogyókúrázóknak. Emellett még rendelkezik néhány olyan tulajdonsággal, ami hasznos diétázóknak. Rengeteg olajat képes felvenni, és igen sokféle nyersanyaggal társítható, éppen ezért laktató, jelentős energiát adó ételek készíthetők belőle.
Kutatások szerint a padlizsánban található anticianidok, kedvezően hatnak a koleszterinszintre. A benne levő fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől,ráadásul rákellenes hatásúak is.
Vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású. Jó hatással van emésztőszervi, máj illetve vese megbetegedéseknél. Idegnyugtatóként és koleszterincsökkentőként is alkalmazzák. Forrás