Nincs is ennél jobb, padlizsánkrém, pirítósra téve, sok zöldséggel, paradicsommal kitűnő reggeli, vagy vacsora alternatíva lehet, de én még egy gyors ebédre is szívesen falatozok belőle… 🙂
Nagyobb mennyiségben is elkészíthetjük, és üvegekbe téve, télire is rakhatunk el belőle…
Isteni finom, abbahagyhatatlan padlizsánkrém, bármikor ehető és egészséges, akár házilag elkészített tortilla chipsszel kiváló nassolni való…
Pikáns padlizsánkrém/kókuszsírban sült pirítóssal…
Hozzávalók:
2 db nagy érett padlizsán – sötét legyen a színe, és könnyű –
1 fej lilahagyma vagy 1-2 szál zöldhagyma
½ dl extra szűz olíva olaj
2-3 gerezd sült fokhagyma
Fűszerek:
1 kk *Himalája só
1 kk dijoni mustár
1 kk *ötbors fűszer – mozsárban összetörve
2 kk lime leve
2 csipet kókuszcukor
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
A padlizsánt mossuk meg, és töröljük szárazra. A padlizsánt nyílt, erős lángon kell megsütni, én a gáztűzhely platniját használtam, kiválóan bevált, így finom füstős ízel lesz. Viszont kerti grillen is megsüthető. Vagy sütőben, grill sütőbe, viszont ebben az esetben nem lesz olyan füstős íze.
Akkor jó, amikor a padlizsán héja megszenesedik, mert annál finomabb a belseje, istenien füstös ízt add neki. Arról nem is beszélve, hogy imádom, amikor sül a padlizsán, ellenállhatatlan illattal árasztja el a konyhát. Ilyenkor már képletesen mondva „a nyálam is csorog, hogy mikor lesz már kész, és mikor ehetünk belőle…:)
Ha készen vagyunk, tegyük egy fa vágódeszkára, 5 percig pihentetjük, majd kettévágjuk egy lapos fakanállal, és kikanalazzuk szépen a sült, füstős belsejét, vagy egészben hagyjuk és óvatosan, lehúzzuk a külső héját, és egy tálba tesszük.
Amíg sül a padlizsán, a hagymát kockára vágjuk, és olíva olajon elkezdjük pirítani, hozzá dobva a fokhagymákat héjastul. Mennyei íz hatást kölcsönöz a padlizsánkrémnek a sült fokhagyma.
Ha elkészültünk, akkor adjuk a hagymás – fokhagymát a padlizsánhoz, a fokhagymából nyomjuk ki a belsejét, és a fenti fűszerekkel ízesítsük. Én nem szoktam turmixszolni, csak lazán, olyan rusztikusan fakanállal jól átkeverem.
Hűtőbe tesszük az elkészült padlizsánkrémet 30 percre, de akár egy éjszakán keresztül is hűthetjük.
Egy serpenyőbe tegyünk, 2-3 ek kókuszolajat és a szendvicskenyeret pirítsuk meg. Akkor jó, amikor szép aranybarna mindkét oldala.
Kókuszzsír/kókuszolajról pedig az alábbi blog bejezésemnél olvashattok:
https://mediterran.cafeblog.hu/2014/08/20/fontos-alapanyag-kokuszzsir-kokuszolaj/
Ezután már falatozhatjuk is, az isteni finom kókuszzsírban sült pirítóssal a padlizsánkrémet.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
A sokoldalú padlizsán
Törökparadicsom- gondolom sokaknak, nem mond semmit ez a név. Pedig ez nem más, mint a padlizsán. Ha még így sem dereng, nem baj, most megismerkedhet ezzel a finom és egészséges zöldséggel.
Még ma is kevesen ismerik és fogyasztják a padlizsánt. Pedig a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, olyan, mint nálunk a paprika vagy a paradicsom. Kelet – Indiából származik, kis hazánkba még a törökök hozták be, innen ered a törökparadicsom. Több elnevezése is ismeretes: kékparadicsom, tojásgyümölcs, vineta, török paradicsom, padlizsán stb. Magyarországon elsősorban padlizsánként ismerik.
Vitamintartalma
Finom ízén kívül számos jótékony hatása is van. Nagy mennyiségben találhatunk benne karotint, A, B1-, B2-,és C-vitamint és számos ásványi anyagot; kálciumot, káliumot, nátrium, foszfort, vasat, magnéziumot. Legértékesebb anyagai a héjában vannak, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell.
Energiatartalma nagyon kicsi, ezért előnyös a fogyasztása fogyókúrázóknak. Emellett még rendelkezik néhány olyan tulajdonsággal, ami hasznos diétázóknak. Rengeteg olajat képes felvenni, és igen sokféle nyersanyaggal társítható, éppen ezért laktató, jelentős energiát adó ételek készíthetők belőle.
Vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású. Jó hatással van emésztőszervi, máj illetve vese megbetegedéseknél. Idegnyugtatóként és koleszterincsökkentőként is alkalmazzák. Forrás: vitaminsziget.com/Koczka Kinga
Szia, Viki
Nagyon örülök, hogy ízlett, váljon egészségetekre. A képet megkaptam, szuper. 🙂
Na elkészítettem, csak annyit változtattam, hogy sima mustárt és egyszerű tengeri sót raktam bele és két teáskanál natúr joghurtot. Isteni lett, jól belaktunk belőle az előbb. 🙂
Fotót is csináltam, fb-n csatolom. 🙂
Köszi az ötletet!!! :-*
Szia, Viki
Ez szuper, majd írd meg, hogy ízlett… 🙂 Klarissza
Azt hiszem holnap ez lesz a vacsi. 😛