Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

Dupla sajtos/pirított pikáns húsos kínai kel…

Aki szereti a káposztát, az ebben a receptemben sem fog csalódni. Igazi kalandvágyóknak, és kezdőknek is ajánlom…

 Dupla sajtos-pirított pikáns húsos kínai kel


Számtalan változata ismert, de én egy egészséges és egyszerű, pikáns változatát alakítgattam ki, mely könnyed és finom élvezetet nyújt, és a fűszerezésében rejlik a varázs…

 

Mit is mondjak még, semmi fakszni, ez úgy jó, ahogy van…, imádom, szeretem…  🙂 Nem is tudom nevezhetem-e úgymond rakott ételnek, mert az igazi magyar rakott kelhez képest ebből kimarad a rizs…, így egészségesebb, inkább azt mondanám kevesebb a kalória… 🙂

 

Próbáljátok ki, csalódni nem fogtok, az tuti biztos…

 

Kinai_kel

 

Dupla sajtos/pirított pikáns húsos kínai kel
Hozzávalók:
1 db kínai kel
0,5 kg darált sertés hús – vagy csirke, pulyka hús
1 ek kókuszzsír
2-3 chili – kimagozva
1 fej vöröshagyma
3 db paradicsom
2 szál zöldhagyma

Fűszerek:
1-2 db babérlevél
1 mk szecsuani bors – vagy őrölt feketebors
½ mk himalája só
1 tk kömény

1 db piros Kaliforniai paprika
1 dl húsleves alaplé – vagy ½ marhahúsleves kocka és víz
1 zacskó mozzarella sajt
10 dkg cheddar sajt

 

Dupla sajtos-pirított pikáns húsos kínai kel2

Elkészítés:
A kínai kelt szedd leveleire, mosd meg, majd a leveleket forrásban lévő sós vízbe dobd, 2-3 percre, ezt követően szűrőkanállal vedd ki egy szűrőtálba és tedd félre, hogy lecsepegjen és kihűljön.

Egy serpenyőben 1 ek kókuszzsírt hevítsünk, tegyük bele a kimagozott chilit, – aki szereti csípősebben, az egyiket ne magozza ki -, a felaprított vöröshagymát, zöldhagymát, reszeljük bele a paradicsomot és pirítsuk pár percig.

Ezt követően tegyük bele a húst, jól keverjük el, és a fenti fűszerekkel ízesítsük a húsos alapot. Jól keverjük össze, és adjuk hozzá az 1 dl húsleves alaplét. Majd pirítsuk meg a húst. Hamar készen van, kb. 15 perc. Mielőtt készen lenne, tegyük bele az apróra vágott kaliforniai paprikát és pirítsuk még pár percig. Ha készen vagyunk, tegyük félre.

 Dupla sajtos-pirított pikáns húsos kínai kel1

Vegyünk elő egy jénait, vagy mély sütőedényt, kenjük ki vékonyan kókuszzsírral, és tegyük az aljára a kínai kel leveleket, erre halmozzuk rá a húsos alapot, és megint tegyük rá a káposzta leveleket. Addig folytassuk a rétegezést, amíg az alapanyagunk el nem fogy.

A tetejére szeletelt mozzarella és reszelt cheddar sajtot szórjunk. Forró sütőben süssük ropogósra.

Kínáláskor szórjuk meg apróra vágott zöldhagymával, díszíthetjük paradicsommal és meg lehet locsolni tejföllel is.

 

Jó étvágyat!
Klarissza

 

Kinai_kel 

Mi fán terem? Kínai kel

A késő téli, kora tavaszi időszakban zöldségigényünket kielégítő kínai kel megnevezés általában két, közeli rokonságban levő káposztafélét takar: a napa-káposztát és a pak choi-t.

A keletről jött rokon

A kínai kel őshazája Kelet-Ázsia. Termesztésével több, mint hatezer éve foglalkoznak Kínában. Gondosan óvott vetőmagját egy újkőkori település romjai között találták meg. Európában először a francia konyha vette használatba a XVIII. században, majd onnan terjedt tovább. Hazai ismertsége emelkedőben van.

A kínai kel Koreában is igen népszerű. Savanyításával készítik a “kimchi” nevű, savanyú káposztához hasonló sós ételt. A belső, puhább leveleket nyersen fogyasztják húsok köreteként; a külső vastagabb leveleket pedig levesbe főzik.

kimchiForrás: koreanfoodgallery.com/kimchi

Táplálkozástani hatás

A kínai kel remek A- és C-vitamin-forrás. Az ásványi anyagok közül kiemelkedő a kálium-, kalcium-, foszfor- és vastartalma. Élelmi rosttartalma magas, tisztítja az emésztőrendszert, serkenti az emésztést. Könnyű emészthetősége, magas folsav- és bétakarotin-tartalma miatt jól beilleszthető lábadozók, kismamák és gyermekek étrendjébe.

Sokat tartalmaz a bizonyos rákfajták elleni küzdelemben bizonyítottan sikeres indol vegyületek közül.

A kínai kel háromszor olyan gazdag fehérjében, mint a fejes káposzta, fehérjetartalma ráadásul könnyebben is emészthető.

Hát te ki vagy?

napa káposzta erősen rücskös tapintású, matt felszínű, gyűrött levelű növény. Laposabb, kissé tojásdad káposztafélére emlékeztet. Íze édeskés, kellemesen semleges.

pak choi (ejtsd: pak-csoj) haragoszöld, kanál alakú leveleiről, fénylő levélereiről és széles, kemény tapintású levélnyeléről ismerhető fel. A nyél vastagsága és alakja fajtajelleg, egyes fajtáknál lehet zöld is.


pak choi
pak choi 

Hogyan vásároljunk kínai kelt?

Napa-káposzta: Tömött, nehéz, kemény tapintású fejeket keressünk. A külső levelek legyenek roppanósak, élénk színűek. Ha lehet, ne mossuk meg.

Pak choi: Sötétzöld színű, élénk levelű növényt vegyünk. Nézzünk a fej belsejébe, és ha romlásnak indult foltokat, nyálkás felszínt találunk, válasszunk másikat. A levélnyelek legyenek fehérek, foltoktól mentesek, erőteljesek. A külső levelek és a levélnyelek alját általában meg kell tisztítani. Ha nem használjuk fel vásárlás után közvetlenül, lehetőleg ne mossuk meg. Leveleire szedve is tárolhatjuk.

A kínai kel hűtőszekrényben 2-3 napig eláll. Gyümölcsöktől távol tartva tároljuk.

A kínai kel a konyhában

napa káposzta Ázsia-szerte a wokban készült ételek fontos összetevője. Helyettesítheti a kelkáposztát. Nyersen kiváló salátákat készíthetünk belőle.

pak choi felhasználásának köre a káposztához és a mángoldhoz hasonló. Mustárra emlékeztető, nem csípős íze miatt kiválóan alkalmas wokban készült zöldséges ételek, levesek, tésztás és húsos ételekhez. Pároltan, gabonafélével kiegészítve remek köret. Nyersen salátába is tehetjük. Az egész növény felhasználható. A levélnyeleket valamivel hamarabb tegyük az ételbe.
Forrás: http://tudatosvasarlo.hu/

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!