Nyilván, ahány ház annyi szokás, most ismerjétek meg az én receptemet…
Érdemes kipróbálni, mert tuti nagyon finom… 🙂 Ajánlom mindenkinek, aki szereti a gyümölcsleveseket, sőt bármilyen egészséges étrendbe is beilleszthető.
Vaníliás pudingos tejszínes meggyleves/mandulapehellyel
Hozzávalók:
50 dkg magozott meggy
1 pici csipet Himalája só
5 ek *kókuszcukor
½ rúd fahéj
4 db szegfűszeg
1 csomag vaníliás pudingpor itt
350 ml tejszín vagy kókusztej
Elkészítés:
A gyümölcsöt alaposan, megmossuk és kimagozzuk. Tegyünk félre egy maréknyit a díszítéshez. Ezt követően a többi meggyet, feltesszük főzni kétszer annyi vízben, mint a meggy. Sózzuk, cukrozzuk és beleszórjuk a szegfűszeget, a fahéjat, és felforraljuk.
Közben a pudingport csomómentesre keverjük a tejszínnel, és egy-két merő kanál leves levével elkeverjük, hogy ne legyen hideg, mikor a levesbe öntjük, így nem csomósodik meg.
Ha jól elkevertük, ezt követően, beleöntjük a pudingos tejszínt a levesbe, és 1 perc után elzárjuk. Ilyen módon nem főzzük túl a meggyet és isteni finom lesz.
*Tipp: Ilyen melegbe, hideg vízbe állítjuk a meggyleveses fazekat, hogy hamarabb lehűljön, (ez minden levesre igaz), így hamarabb lehűl és be tudjuk tenni a hűtőbe további hűlésre. Ez azért fontos, mert ha nem így teszünk, hamar megromlik a levesünk.
Ha lehűlt a meggyleves, szórjuk meg a félre tett meggyel és szórjuk meg mandulapehellyel és így kínáljuk kedves kis családunknak. Van úgy, hogy én még reggelire is ezt ettem, sőt egy délutáni desszertnek is kiváló éhségűző finomság… 🙂
*Kókuszvirág cukorról az alábbi blog bejegyzésemnél olvashattok:
https://mediterran.cafeblog.hu/2014/08/19/erre-is-szukseged-lesz-kokuszvirag-cukor/
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
És akkor nézzük, hogy miért is érdemes meggyet fogyasztani:
A jótékony meggy
Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2-, C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink).
A meggy antioxidáns és vértisztító hatású
A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszér-betegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, illetve a fejfájást.
Vértisztító hatású. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. Serkenti a máj- és vese működését. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akiknek az emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagy mennyiségű B- vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását.
A gyógyító meggy részei
A meggy összes részét felhasználják gyógyító célokra.
Levelei fő hatóanyagai a cseranyagok. Gyógytea-keverékek alkotóiként segíti a vizelet-kiválasztást, vizelethajtó, fogyasztó hatású. Teája kiváló köhögéscsillapító. Levelei gyulladásgátló hatásúak, puffadás ellen is hatásosak. Uborkaeltevéshez használják a kapor mellé. A népi gyógyászatban is régóta ismert. A gyümölcskocsányt és leveleket a maihoz hasonlóan, a fa sérülésekor kicsurgó gyantát görcsoldóként használták.
A meggy magját széttörve fogyasztják. Ám ezzel nem árt óvatosabbnak lenni, hiszen már jól tudjuk, hogy az összes gyümölcs magjában B17 vitamin található. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését. Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban.
Meggy meghűlés ellen
A meggy leve az egyik legjobb ellenszer a meghűléses betegségek kezelésére. C-vitamin tartalma is segíti a betegségek elleni küzdelemben. Megfázáskor ajánlott napi 2-3 dl fogyasztása. Levét a gyógyszergyártásban is használják színezőanyagnak, aromaanyagként, mellesleg pedig bizonyos esetekben segíti a hatóanyagok jobb felszívódását. Forrás