Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

Ribizlis-meggyes kevert sütemény…

nyári sütik koronázatlan királynője… 🙂

A lényeg, csak keverd-kavard és süsd, és máris készen van ez az egyszerű bögrés gyümölcsös kevert sütemény…

 

Még tizenéves gyerekkoromban, mamika tanította, mint első süteményt, no persze a piskótatészta után… 🙂 mert akkoriban ezek voltak a slágerek, és az édes kevert tésztája miatt, még a tálat, amibe kevertük, azt is kinyalakodtunk a húgommal… 🙂 

Egyszerű, elronthatatlan, és isteni finom, sütéssel együtt 30 perc alatt készen van! Kezdőknek is ajánlom… 🙂

 

 

Szóval, most akkor jöjjön Mamika igazi Jolly Joker 🙂 süteménye, amit egy kicsit átalakítottam a mediterrán étrendnek megfelelően és gluténmentesen.

Vendégvárónak is kiváló finomság… 🙂

Ribizlis-meggyes kevert sütemény
Hozzávalók:

Kevert alap tészta mércéje: 2,5 dl bögre
1 ½ másfél bögre kókuszcukor vagy cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
2 bögre Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt
1 bögre Nagykun rizsliszt itt
(aki, nem gluténérzékeny, az használjon 3 bögre Bio tönkölybúza fehérlisztet)
1 csomag sütőpor
egy csipet *Himalája só
½ bögre kókuszolaj
1 ½ másfél bögre tej
Tetejére:
½ kg gyümölcs – én piros és fekete ribizlit, és meggyet használtam vegyesen (ha meggyet használunk, magozzuk ki előtte, én még a levét is egy kicsit a kezemmel, kinyomkodtam előtte, hogy ne ázzon el a tészta)
Díszítéshez:
2-3 ek olvasztott vaj
kókuszcukor

 

Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük.

A kevert alap tészta hozzávalóit tedd egy tálba, kezd el egy fakanállal összekeverni. Fokozatosan add hozzá a tejet, és itt már robotgépet használj, így szép simára, szinte habosra tudod keverni a tészta alapot.

Ha elkészültél, egy tepsibe tegyél *sütőpapírt-, és öntsd bele a tésztát. – egy kicsit ütögesd a konyha asztalhoz a tepsit, így elrendeződik, elegyengetődik a tészta -.

 

Szórd meg gyümölccsel a tetejét, és előmelegített 180 fokos (légkeveréssel 160 fok) sütőben kb. **25-30 perc alatt megsütjük.

Ha elkészült a süteményünk, szedjük ki a tepsiből még forrón egy tálcára, – a tepsi tetejére, egy tálca és megfordít – majd szedjük le a sütőpapírt, fordítsuk át egy másik tálcára, és a tetejét kenjük be olvasztott vajjal.

Ezt követően, szórjuk meg kókuszcukorral, így még forrón egy kicsit még jobban karamellizálódik a kókuszcukor a tetején, addig szórjuk, amíg a cukor kristályok nem olvadnak el, a gyerekek imádják, hogy ha ropog a süti… 🙂

*Tipp: A sütőpapírral, hogy kényelmesen tudjál vele dolgozni, mielőtt felhasználod, gyúrd össze gombóccá, és vizezd be, nyomkod ki belőle a vizet és nyisd szét, és már használhatod a tepsibe, így könnyebben tudod kezelni a sütőpapírt, ezt bármikor használhatod, ha a tepsit szeretnéd kibélelni. 

** Tipp: A sütési idő, függ a sütőtől, mindenképpen tűpróbát végezzünk egy hústűvel, hogy ha nem ragad a tészta közepe, akkor megsült. Cseles, mert én sok gyümölcsöt szoktam rátenni, biztos, hogy ettől is függ. Nekem a gáz sütőmön, tartalékon, például 45-50 perc kellett, mert a közepe még nem sült meg, így a tetejét 35-40 percnél, mert az már szép egyenletesen arany barnára sült, letakartam alufóliával.


***Tipp: Készíthetsz az alaptésztából gyümölcsös helyett: csokisat, ennél a változatnál, fél bögre tört csokoládét, vagy csokoládé pasztillát és 2 ek cukrozatlan kakaóport használj, ennyivel kevesebb a liszt.

***Ha mákosat szeretnél, ami szintén “tuti” finom, én nagyon szeretem :), ebben az esetben a lisztet csökkentsük felére, és a másik fele pedig darált mák legyen.



***
kakaós is kiváló például szép márványosan: 2/3 fehér tészta, a másik 1/3 részhez 2 ek cukrozatlan sima kakaóport keverjünk, a fehér tészta kerül a tepsi aljára és ráöntjük a kakaós tésztát, a felszínét óvatosan megborzolgatjuk, egy késsel, így lesz szép márványos.

De akár fűszereket is keverhetsz az alaptésztába. A sütemény, azonban, ha magában készíted el, akkor is nagyon finom.

 


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!