A nyári sütik koronázatlan királynője… 🙂
A lényeg, csak keverd-kavard és süsd, és máris készen van ez az egyszerű bögrés gyümölcsös kevert sütemény…
Még tizenéves gyerekkoromban, mamika tanította, mint első süteményt, no persze a piskótatészta után… 🙂 mert akkoriban ezek voltak a slágerek, és az édes kevert tésztája miatt, még a tálat, amibe kevertük, azt is kinyalakodtunk a húgommal… 🙂
Egyszerű, elronthatatlan, és isteni finom, sütéssel együtt 30 perc alatt készen van! Kezdőknek is ajánlom… 🙂
Szóval, most akkor jöjjön Mamika igazi Jolly Joker 🙂 süteménye, amit egy kicsit átalakítottam a mediterrán étrendnek megfelelően és gluténmentesen.
Vendégvárónak is kiváló finomság… 🙂
Ribizlis-meggyes kevert sütemény
Hozzávalók:
Kevert alap tészta mércéje: 2,5 dl bögre
1 ½ másfél bögre kókuszcukor vagy cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
2 bögre Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt
1 bögre Nagykun rizsliszt itt
(aki, nem gluténérzékeny, az használjon 3 bögre Bio tönkölybúza fehérlisztet)
1 csomag sütőpor
egy csipet *Himalája só
½ bögre kókuszolaj
1 ½ másfél bögre tej
Tetejére:
½ kg gyümölcs – én piros és fekete ribizlit, és meggyet használtam vegyesen (ha meggyet használunk, magozzuk ki előtte, én még a levét is egy kicsit a kezemmel, kinyomkodtam előtte, hogy ne ázzon el a tészta)
Díszítéshez:
2-3 ek olvasztott vaj
kókuszcukor
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük.
A kevert alap tészta hozzávalóit tedd egy tálba, kezd el egy fakanállal összekeverni. Fokozatosan add hozzá a tejet, és itt már robotgépet használj, így szép simára, szinte habosra tudod keverni a tészta alapot.
Ha elkészültél, egy tepsibe tegyél *sütőpapírt-, és öntsd bele a tésztát. – egy kicsit ütögesd a konyha asztalhoz a tepsit, így elrendeződik, elegyengetődik a tészta -.
Szórd meg gyümölccsel a tetejét, és előmelegített 180 fokos (légkeveréssel 160 fok) sütőben kb. **25-30 perc alatt megsütjük.
Ha elkészült a süteményünk, szedjük ki a tepsiből még forrón egy tálcára, – a tepsi tetejére, egy tálca és megfordít – majd szedjük le a sütőpapírt, fordítsuk át egy másik tálcára, és a tetejét kenjük be olvasztott vajjal.
Ezt követően, szórjuk meg kókuszcukorral, így még forrón egy kicsit még jobban karamellizálódik a kókuszcukor a tetején, addig szórjuk, amíg a cukor kristályok nem olvadnak el, a gyerekek imádják, hogy ha ropog a süti… 🙂
*Tipp: A sütőpapírral, hogy kényelmesen tudjál vele dolgozni, mielőtt felhasználod, gyúrd össze gombóccá, és vizezd be, nyomkod ki belőle a vizet és nyisd szét, és már használhatod a tepsibe, így könnyebben tudod kezelni a sütőpapírt, ezt bármikor használhatod, ha a tepsit szeretnéd kibélelni.
** Tipp: A sütési idő, függ a sütőtől, mindenképpen tűpróbát végezzünk egy hústűvel, hogy ha nem ragad a tészta közepe, akkor megsült. Cseles, mert én sok gyümölcsöt szoktam rátenni, biztos, hogy ettől is függ. Nekem a gáz sütőmön, tartalékon, például 45-50 perc kellett, mert a közepe még nem sült meg, így a tetejét 35-40 percnél, mert az már szép egyenletesen arany barnára sült, letakartam alufóliával.
***Tipp: Készíthetsz az alaptésztából gyümölcsös helyett: csokisat, ennél a változatnál, fél bögre tört csokoládét, vagy csokoládé pasztillát és 2 ek cukrozatlan kakaóport használj, ennyivel kevesebb a liszt.
***Ha mákosat szeretnél, ami szintén “tuti” finom, én nagyon szeretem :), ebben az esetben a lisztet csökkentsük felére, és a másik fele pedig darált mák legyen.
***A kakaós is kiváló például szép márványosan: 2/3 fehér tészta, a másik 1/3 részhez 2 ek cukrozatlan sima kakaóport keverjünk, a fehér tészta kerül a tepsi aljára és ráöntjük a kakaós tésztát, a felszínét óvatosan megborzolgatjuk, egy késsel, így lesz szép márványos.
De akár fűszereket is keverhetsz az alaptésztába. A sütemény, azonban, ha magában készíted el, akkor is nagyon finom.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: