Rántott kedvencek, egy kicsit másképp!
Felturbózott finomságok, mely kihagyhatatlanok a mindennapi életünkből. 🙂
Tény, hogy a rántott hús fejedelmi étel, de ki mondta, hogy nem lehet megbolondítani egy kicsit?
Ha vasárnap, akkor rántott hús. 🙂 Az a bizonyos rántott hús, generációk számára a vasárnap egyet jelentett, a rántott hús, és a húsleves (sokaknak egyet jelent ma is) a jobb ételek asztalra kerülésével. A rántott hús, sertésből, baromfiból és többnyire csirkéből, kevésbé pulykából és még ritkábban borjúból készül. A rántott hús eredetije a bécsi szelet, de most rugaszkodjunk el az eredeti verziótól. 🙂
Mindenkinek van egy tökéletes receptje, amit kedvel, az én egyik (van több is 🙂 tovább fejlesztett receptemet az alábbiakban olvashatjátok, érdemes így is kipróbálni. Fenséges, ezen változata is, és már biztosan vagyunk egy páran, akik nem mindig vasárnap eszik ezt a finomságot. Hiszen, lehet a rántott húst zsömlébe tölteni a gyerekeknek uzsonnára, reggelire, sok salátával, isteni finom fejedelmi étel, szendvicsnek is.
Ropogós sajtos rántott hús, rozmaringos tejszínes burgonyapürével és salátával recept
Hozzávalók:
6 szelet vékony szeletekre vágott sertéscomb
*Himalája só itt
*ötbors fűszer itt
Panírozás:
(3 tányérba téve: 1. liszt 2. tojás keverék 3. zsemlemorzsa keverék az alábbiak szerint.)
Első tányér:
gluténmentes kukoricaliszt vagy rizsliszt vagy Bio tönköly fehér búzaliszt
Második tányér:
3 tojás
*Himalája só
*egy csipet ötbors fűszer itt
1 ek mascarpone
3 ek tejszín
1 mk reszelt friss gyömbér
a reszelőn: 2 húzásnyi reszelt szerecsendió
1 gerezd fokhagyma reszelve
2-3 dkg reszelt parmezán sajt, vagy light óvári, light trappista sajt
Harmadik tányér:
½ bögre *Panko zsemlemorzsa itt vagy gluténmentes zsemlemorzsa itt
½ bögre Corn Flakes natúr kukoricapehely itt – zacskóba téve, és összemorzsolva apróra
Köret:
1½ kg krumpli
1½ kk *Himalája só itt
3 kis ág friss rozmaring – apróra vágva
1 ek vaj
2 ek mascarpone
kb. ½ -1 dl tejszín
egy pici tej – ízlés szerint, ki milyen hígan szereti a krumplipürét
Saláta:
koktélparadicsom – félbe vágva
vegyes zöldsaláta (rukkola, madársaláta,
zöldpaprika – karikára vágva, vagy negyedekbe
vajretek – karikára vágva – ha szezonja van
2-3 ek csalamádé – leve is
extra szűz olíva olaj
egy csipet *ötbors fűszer itt
vegyes szezámmag
Sütéshez:
kb. 4-5 ek kókuszzsír
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Ropogós sajtos rántott hús, rozmaringos tejszínes burgonyapürével recept
elkészítése:
A hús fűszerezzük be, sózzuk és borsozzuk.
Ezt követően a fenti hozzávalóknál készítsük elő, panírozáshoz a szükséges alapanyagokat. A húst liszt, aztán tojásos keverék, majd a zsemlemorzsa keverékbe mártsuk bele, forgassuk meg. Tegyük egy tálcára az elkészült, panírozott húsokat.
A krumplit pucoljuk meg és vágjuk kockára és tegyük fel főzni, egy fedővel lefedve, sózzuk és rozmaringot tegyünk a főző vízbe.
Ha elkészült, szűrjük le és egy krumpli nyomóval törjük össze, ízesítsük, vajjal, mascarpone-val és tejszínnel keverjük ki krumpli püré állagúra, ha szükséges, akkor még sózzuk. Ha szükséges tehetünk bele még egy pici tejet.
Amíg fő a krumpli, addig elkezdhetjük sütni a húst. Egy serpenyőbe tegyünk kókuszzsírt, és hevítsük fel és ebbe süssük ki a panírozott húst. Ha elkészült, szedjük tányérra. (Mivel kókuszzsírban sütjük a húst, így nem szívja meg magát olajjal) 🙂, így nem szükséges papírtörlőre szedni.)
A salátának valót egy tálba vágjuk fel, helyezzük el, locsoljuk meg extra szűz olíva olajjal, és a csalamádé levével, és a tetejére szórjunk csalamádét, keverjük össze óvatosan. Tálalásnál szórjuk meg vegyes szezámmaggal.
Ha elkészültünk, tálalhatjuk is kedves családunknak a mindenki által közkedvelt finom ropogós rántott húst, krumplipürével és salátával.
Csak salátával is lehet fogyasztani ezt a finom rántott húst.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kedves George,
Köszönöm, kedves vagy… 🙂 Nagyon szépen köszönöm, örülök a receptnek, mindent szívesen fogadok. Már utána is néztem, Bio boltban lehet nálunk kapni Macadamia diót. El fogom készíteni. Nálunk a dióval óvatosan kell bánni, mert a lányom a magyar dióra allergiás. De pld. a perkándióra nem, azt tudja enni. Remélem ez is beválik nála… 🙂 Gyönyörű szép napot. Klarissza
Kedves Klarissza,
Elfelejtettem mondani, hogy a nagymamám neve volt Klarissza és a kedvenc neveim közé tartozik. Remélem most gyakoribb Magyarországon is, mint amikor én ott éltem. Itt van egy ausztrál rántott hús recept. Talán meg tudod csinálni ottan. Mindent úgy kell csinálni, mint magyarban csak a kenyérmorzsa felét helyettesiteni kell (össze kell keverni) darált ausztrál Macadamia nut(dió?)-val. Remélem lehet azt, Macadamia nut(dió?)-t, ottan is kapni. Az amerikaiak is nagyban termesztik. Nézzél bele, megéri. 🙂
Kedves George,
Köszönöm szépen, kedves szavaidat, nekem a megtiszteltetés, hogy a blogomat olvasod. Örülök, hogy tudok segíteni egy két ötlettel neked… 🙂 Üdv., Klarissza
Nagyon jól néz ki és jól hangzik nagyon. Majd ki fogom próbálni. Azért írok, hogy közöljem, hogy én is mennyire osztom a rajongádodat a Mediterrán ételek iránt. Én Ausztráliában élek és renszeresen főzök olasz ételeket a magyar, francia és ausztrál mellett többek között. Nagyon jó konyád lehet és ezt nem a berendezésre értem. 🙂