Mediterrán tárkonyos burgonyaleves/pirított kolbásszal és lime-mal…

Egyszerűségében rejlik a szépsége…

 Tárkonyos-tejszínes burgonyaleves-pirított kolbász karikákkal és lime-mal2

A hétköznapok egyszerű, de annál nagyszerűbb levese. Egytálételként is megállja a helyét… A belevalók szinte mindig akadnak otthon és maximum 30 perc az elkészítése… 

 Tárkonyos-tejszínes burgonyaleves-pirított kolbász karikákkal és lime-mal1

 

Érdemes elkészíteni, mert ez a fűszeres tárkonyos-tejszínes burgonyaleves, pirított kolbásszal és lime-mal megkoronázva isteni finom… Sőt, akik leves rajongók, azok bizton állíthatom, hogy tuti imádni fogják ezt is… 🙂

 Tárkonyos-tejszínes burgonyaleves-pirított kolbász karikákkal és lime-mal



Mediterrán tárkonyos-tejszínes burgonyaleves/pirított kolbász karikákkal és lime-mal…

Hozzávalók:

7 db nagyobb burgonya

4 ek kókuszolaj

2 db vöröshagyma

3-4 db Wiesbauer Csípős füstős grill kolbász – Sparban vettem, gluténmentes

1 db paprika

1 db paradicsom

2 kisebb gerezd fokhagyma

2 ág *friss kakukkfű vagy 1 kk szárított kakukkfű

½ csokor petrezselyem

50 g apróra vágott bacon

¼ chili – ez kb. 5 szelet karikára vágva

1 db marhahúsleves kocka

½ kk *Himalája só

½ kk *ötbors fűszer – mozsárban összetörve 

*friss tárkony vagy 3 kk szárított tárkony

1 ek *tápióka liszt

6 ek tejszín

2 ek 12 %-os tejföl

2 ek görög joghurt

lime

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:

http://www.azsiabt.hu/

Elkészítése:

Pucoljuk meg a krumplit és vágjuk kockára, mossuk meg, és tegyük félre.

Vágjuk kockára a hagymát, ezt követően félbe, aztán megint félbe a kolbászt és úgy vágjuk fel negyedekbe, a paprikát vágjuk kisebb darabokra, és a paradicsomot kockára, ha készen vagyunk, tegyük félre.

Pucoljuk meg a fokhagymát, vágjuk apróra a petrezselymet, a chilit karikára, ha nem szeretjük a pikáns ízt, akkor magozzuk ki.

Ha az előkészületekkel megvagyunk, akkor egy fazékba tegyünk bele a kókusz olajat és az apróra vágott bacont, pirítsuk egy kicsit, majd tegyük bele a kolbászt, tovább pirítsuk, majd ezt követően a hagymát, paradicsomot és paprikát, és ezt is pirítsuk tovább.

Majd közben tegyük bele a fokhagymát, melyet fokhagyma nyomóval nyomjunk át, (ha nincs ilyen eszközünk, akkor egy nagyobb lapos késsel nyomjuk össze a fokhagymát, és egy pici sót tegyünk rá és úgy pépesítsük.)

 

Ezt követően dobjuk bele a chilit, morzsoljuk rá a marhahúsleves kockát, borsozzuk, a tárkony felét tegyük bele és még sózzuk, ízlés szerint.

Jól keverjük össze, majd ezt követően a friss kakukkfüvet dobjuk rá, és most jön a kockára vágott krumpli, keverjük össze, egy-két percig pirítsuk és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.

Amikor háromnegyedig megfőtt a krumpli, akkor egy tálkába a joghurtot, a tejszín, tejfölt és a tápióka lisztet  egy habverővel simára keverjük össze, majd kanalazzunk hozzá egy merőkanál segítségével 3 kanálnyi forró levest, jól keverjük el, és ezt öntsük a leveshez, folyamatos keverés mellett. Mielőtt készen lenne a leves, előtte 5 perccel a maradék tárkonyt tegyük bele. 

Tálalásnál lime-mal meglocsolva tálaljuk, kínálhatunk hozzá karikára vágott chili paprikát is.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

És akkor nézzük meg, hogy az alapanyagok, milyen hatással vannak szervezetünkre: 

A család tagja – a burgonya

Ma már elképzelhetetlen, hogy a konyhánkban ne találjuk meg a burgonyát, pedig volt idő mikor, ha hozzánk vágták volna, akkor se ettük volna meg.

Legendák és történetek a krumpliról

Évszázadokon keresztül a krumpli csak dísznövény volt, ugyanis nem jöttek rá az emberek, hogy ételként is fogyasztható. Nem a föld alatt lévő barna gumót akarták elfogyasztani, hanem a föld felett lévő zöld levelet. Ám ez halálos vétek volt, mert a zöld rész solanint tartalmaz, ami mérgező, sőt halálos is lehet. Ezért sokáig mellőzték a burgonyát.

Több történet van arról, honnan jött az isteni sugallat, hogy mégis megkóstolják a barna gumót.

Magyarországra a német földről hazatérő diákok hozták be. Sajnos nekik sem volt hatalmas sikerük, tettükért perbe fogták őket, hogy meg akarják mérgezni az embereket. Szerencsére rájöttek, hogy mennyire finom a sült krumpli és a diákokat felmentették. Innentől kezdve kis hazánkban töretlen a sikere.

Gazdag burgonya

Ki gondolná, hogy a burgonya vitaminban és ásványi anyagban is gazdag! Tartalmaz A, B és C-vitamint, illetve számos ásványi (kálium, kalcium, vas, foszfor, folsav, magán, cink) és szerves anyagot, illetve emésztést segítő ballasztanyagokat. Jelentős C-vitamin forrás, mert egész évben rendelkezésre áll, és bármikor fogyasztható. Igaz, vitamintartalma a tárolás alatt csökken, mégis hasznos kiegészítés.

Legértékesebb anyagai közel a héjhoz helyezkednek el, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell. A héjában főtt burgonya vitaminvesztesége alacsonyabb. A hámozott krumpli főzése közben nagyobb a veszteség, de párolásakor a tápanyagveszteség kisebb.

A régi öregek gyógynövényként is felhasználták, ma is gyakran alkalmazzák székrekedésre, köszvényre, gyulladt sebekre, csípésekre. Rostanyagainak köszönhetően elősegítik a bélműködést, ezért nagyon jó gyomorfájás, gyomorégés és székrekedés esetén.

4 dolog, amit érdemes tudni a burgonyáról!

Címkék:
Tovább a blogra »