Tudom, hogy elsőre bizarr lehet, de nagyon finom. Egy kolléganőmtől kaptam a receptet, és alig vártam, hogy elkészítsem, mert ilyen formában, még, én sem ettem karfiolt…. 🙂
Mivel igen kíváncsian kísérletező természet vagyok, bizton állíthatom, hogy az első dolgom az volt, hogy kipróbáljam, mert ez olyan, hogy befészkeli magát a kis agyacskámba az ötlet, és addig nem nyugszom, amíg el nem készítem, persze az én verziómba. 🙂
Most csak annyit változtattam rajta, hogy az eredeti recept chili pelyhet ír, de én egy Mexikói chili fűszer keveréket használtam helyette, mert az ízesebb…
Szóval elmondhatom, hogy nekem nagyon ízlett… 🙂 Máskor is el fogom készíteni… 🙂 Igazi ropogtatni való… 🙂 Tv nézéshez egy kis nassolnivaló… 10 perc előkészület és indulhat a finomság a sütőbe, ahol magában tölti az időt… Utána egy kicsit hagyjuk hűlni, nehogy megégessük a kis szánkat…
Szerintem, még Te sem próbáltad ilyen formában a karfiolt úgye? ez bizony kihagyhatatlan élvezet, én mondom… 🙂 Fűszeresen kakaós íz kombináció, egyszerűen fenomenális… 🙂 Ha szívesen kisérletezel, érdemes kipróbálni…
Erről jutott eszembe, hogy van egy másik nagyon jó receptem, az kelbimbóval készül, majd a másik blog oldalamról átteszem ide, vagy lehet, hogy amúgy is szoktam készíteni, és akkor újat varázsolok ebbe a blogba, még nem tudom…, de ez legyen, meglepi… 🙂
És akkor jöjjön az igen rövidke, és egyszerű recept:
Pikáns sült kakaós karfiol
Hozzávalók:
2 fej kisebb karfiol
4 ek olívaolaj – lehet, hogy több kell, függ a karfiol méretétől
1 kk Himalája só
1 kk ötbors fűszer – mozsárban összetört
1 kk mexikói chili fűszerkeverék vagy chili pehely
2 ek cukrozatlan keserű kakaópor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt.
Szedjük rózsákra a karfiolt, mossuk meg, és hagyjuk megszáradni.
Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és szépen rendezgessük el.
Forgassuk meg olajban és sózzuk, borsozzuk meg és szórjuk meg mexikói chili fűszerkeverékkel, vagy ha nincs, akkor chili pehellyel, de vigyázva, nehogy túl csípős legyen.
Ezt követően egy szűrő segítségével, szitáljuk rá a keserű kakaóport is.
Tegyük a sütőbe és 180 fokon kb. 30-45 perc alatt süssük puhára. Időnként pillantsuk rá, mert a sütési idő függ a karfiol nagyságától.
Jó étvágyat!
Klarissza
Európa kedvence – a karfiol
Kiváló ételek, levesek készíthetők belőle, vitamintartalmát még mélyhűtve is megőrzi, de nemcsak ezért szerethetjük a karfiolt.
Nálunk, Európában különösen népszerű a karfiol, mely nemcsak remek tápanyagforrás, nagy szerepet tölt be az egészséges táplálkozásban is, és jelentős a vitamintartalma.
A karfiol, ez a hazánkban is előszeretettel fogyasztott zöldségféle a Közel-Keletről származik. Már a görögök és a rómaiak is ismerték, és szívesen fogyasztották. A tizenhatodik században újra felbukkant, a genovai tengerészek hozták Itália területére, Franciaországban pedig csak a tizenhetedik század végén terjedt el. XV. Lajos például igen szerette a karfiolos fogásokat, uralkodása idején nevezték el á la Du Barry-nak, a növényből készült ételeket Madame Du Barry az ő egyik, ismert kegyencnője volt.
A karfiolnak mi már egy módosult, húsosabb változatát fogyasztjuk, vagyis a rózsáját. Ma termesztett formája a legutoljára kialakult káposztafélék egyike – a vadkáposzta egyik változata.
Közeli rokonságban áll a káposztával, kelbimbóval, a kelkáposztával és a brokkolival. A káposztához képest igényes növény, nem tűri jól a hideget, de a túlságosan nagy meleg is gátolja a virágképzést.
Magyarországon csak a századforduló után terjedt el a karfiol fogyasztása. Hazánkban öntözéssel termeszthető gazdaságosan, mivel nagy a vízigénye, szereti a magas páratartalmat, de a sok fényt is.
Már megjelenése is hívogató, nem véletlen, hogy a zöldségboltok dísze. Fehérek, vastagok a virágai, melyeket lapátszerű, zöld levelek vesznek körül. Akkor jó minőségű a karfiol, ha teljesen fehér és szorosan illeszkednek a rózsái egymáshoz. Nézzük meg azt is, frissek-e a levelei, amikor kiválasztjuk. Egész évben kapható, és mivel tömör a virágzat szerkezete, a karfiol a főzéstől sem esik össze.
A karfiol kiváló tápanyagforrás: igen gazdag C-vitaminban, vitamintartalmát mélyhűtött állapotban is megőrzi. Ha valaki energiaszegény étrendet folytat, vagy cukorbeteg, jó barátja lesz a karfiol, hiszen alacsony az energiatartalma, elenyésző a szénhidrát-tartalma, de sok benne az ásványi só, az élelmi rost, kéntartalmú összetevői megvédik a szervezetet egyes betegségekkel, például a bélrák kialakulásával szemben.
A karfiolt fogyasztásának számos módja van. Népszerű húspótlóként, rántott vagy sült formában, de egytálételként, darált hússal keverve is: sokak kedvence a rakott karfiol. Nagyon finom a karfiolos leves, melyet hagyományos módon, de tejföllel ízesítve is készíthetünk. Lehet része salátáknak, ha előtte megfőzzük. Savanyúságként is fogyasztható. Kiváló húspótló is
Nem sok ellenjavallata van, de ne fogyasszák azok, akik emésztőrendszeri megbetegedéssel küzdenek, mivel a karfiol magas rosttartalmú, ezért könnyen puffadást okoz.
Forrás: napidoktor.hu
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: