Igazi csajos bulizós süti…
Tiramisu, tiramisu… egyszerűen imádom. A klasszikust és a tovább álmodott gyümölcsös változatokat, nekem jöhet bárhol, bármikor sose tudom megunni… Egy igazi vendégváró… 🙂
Egy kedves csoporttársam receptjét vettem alapul, azt alakítottam át mediterrán étrendnek megfelelően…
Nagyon egyszerű tiramisu, sütés és tojás nélküli édesség. Kezdők is bátran elkezdhetik. A siker tuti biztos… 🙂
Az íze mennyei, egyszerűen nem lehet megunni. Akár egy jó csajos bulira is ajánlom…:) én is arra készítettem, tényleg úgy, ahogy van, imádom, odáig vagyok a gesztenyéért és a savanykás meggyért, nagyon jól kiegészítik egymást. Könnyed, nem tömény, és nem túl édes és tényleg pár perc alatt összeállítható. És akkor már csak a csajok hiányoznak mellőle… 🙂
Gesztenyés-meggyes tiramisu
Hozzávalók:
250 g Bio natúr gesztenyemassza
4 púpos ek mascarpone
4 ek kókuszcukor – (én meg szoktam darálni porrá, így könnyebb eldolgozni, de ha nincs daráló, akkor tovább kell keverni és kész is… 🙂
1-2 kupaknyi rumaroma -ízlés szerint
100 ml tejszín
1 dl tej
2 csomag teljeskiörlésű babapiskóta
1 üveg magozatlan meggy
Tálaláshoz:
1 zacskó tejszín
Díszítéshez:
tetejére meggy szemek
menta levél
Elkészítés:
A gesztenyét, kókuszcukorral és rumaromával, majd tejszínnel és mascarpone-val habosra kikeverjük, lágyan krémesnek kell lennie. Ha nagyon száraz lenne, tegyünk még bele egy kis tejszínt vagy mascarponét.
Egy tálba beleöntjük a tejet, és a meggynek a levét és összekeverjük.
A babapiskótát ebbe a meggyes tejbe mártjuk és egy forma alját, egy sorral kirakjuk az egyik zacskó babapiskótát felhasználva.
Ezt követően rákenjük a gesztenye massza felét, szépen elsimítjuk egy keverő lapáttal és megszórjuk a fele üveg meggyel.
Ha elkészültünk, akkor megint jön egy sor meggy lébe mártott babapiskóta, aztán gesztenye massza krém és utána megint a tetejét meggyszemekkel megszórjuk.
Tegyük a hűtőbe hűsölni egy fél órára.
Tálalásnál mentával díszítjük. Tejszínhabbal is kínálhatjuk, melyet habszifonba készítünk el, vagy ha nincs, akkor kézzel verjük fel a tejszínt.
Jó étvágyat!
Klarissza
Inspiráció: Fehér Katalin receptje alapján, átalakítva a mediterrán étrendnek megfelelően.
És akkor nézzük, mit is érdemes tudni a gesztenyéről…
10 dolog, amit tudni érdemes róla…
A sült gesztenye illata elsősorban a hideg téli estéket juttatja eszünkbe. Ám a termését ősszel szüretelik, és már lehet is kapni néhány helyen. Igaz, az ára még meglehetősen borsos! De vajon milyen tulajdonságai teszik ilyen drágává? Ennek az a fő oka, hogy a szelíd gesztenye csak az 5. évben hozza meg első termését, és addig csupán költséget jelent.
100 g szelídgesztenyében számtalan vitamin és ásványi anyag található
-
200 mg B1-vitamin
-
250 mg B2-vitamin
-
0,32 mg B6-vitamin
-
30 mg C-vitamin
-
7,5 mg E-vitamin
-
553 mg kálium
-
48 mg magnézium
-
1,2 mg vas
-
0,2 mg réz
-
90 mg foszfor
Nincs rokonság a szelíd és a vad fajták között
A szelídgesztenye a bükkfafélék (Fagaceae) családján belül a Castanea nemzetségbe tartozik. Magyarország leghosszabb életű gyümölcsfaja, Kőszegen és környékén akár 6-700 éves példányai is előfordulnak, pedig eredetileg nem ezen a vidéken őshonos, hanem inkább Észak-Amerikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Európában.
Gesztenyeünnep
Van, ahol évszázadok óta rendeznek „Geszenyeünnepet”. Például Toszkána Marradi nevű falujában október minden hétvégéjén e csemege tiszteletére gyűlnek össze az emberek. Az utcán csábítóan kelletik magukat a házi készítésű lekvárok, mézek, borok, szörpök, pálinkák…
Pár éve már hazánkban is előfordul hasonló rendezvény. Velemben 2011. október 15-16-án rendezik a két napos Gesztenyeünnepet, hangulatos gesztenyesütéssel, gasztronómiai bemutatókkal. Az ünnepen gesztenyés finomságokat, mézes- és kürtőskalácsot, lángost, langallót, pecsenyét, házi rétest, őszi gyümölcsöket, szőlőt, frissen préselt mustot és finom borokat is kóstolhatnak a látogatók, akiket kézművesek, népzenészek, táncosok, vásári komédiások és bábszínészek szórakoztatnak. A falu bejáratától az Alkotóházig, a rendezvény helyszínéig csalogatják az árusok a vendégeket.
Már a nagyszüleink is…
A népi gyógyászatban hasmenés, hurutos és légzőszervi megbetegedések ellen, valamint görcsoldásra használták. De nemcsak termését, hanem a belőle készült mézet, a fa kérgét, levelét egyaránt.
Hasznos és finom!
Szeretjük sülve-főve, húsokba és süteményekbe töltve: a gesztenyepüré, gesztenyés kifli, gesztenyeszív sokak kedvence! Kevesen ismerjük viszont a kenyér alapanyagaként. Ráadásul, aki nem szereti a gabona vagy burgonya készítményeket, gesztenyével kiválthatja.
Vigyázat mérgező (lehet)!
Főként gyerekeknél és arra érzékenyeknél a magok túladagolásakor súlyos veseelégtelenség léphet fel.
Ellenjavallat
Mivel a plazmaproteinhez kötődő eszcin más gyógyszerek megkötését akadályozhatja, vadgesztenyelevélből készült teát vese- és májbetegségek esetén, valamint várandósság és szoptatás ideje alatt ne fogyasszunk!
Feszes, sima, gyönyörű combok
Az eszcin jótékony tulajdonságait már pár szóban feljebb megemlítettük. Egészségünk mellett azonban szépségünkre is pozitívan hat, mert csökkenti a narancsbőrt.
Természetes fényvédő
A kéregből nyert eszkulin fényvédő krémek gyakori alkotórésze, valamint külsőleg régóta használják fekélyekés bőrbetegségek kezelésére, aranyér ellen pedig ülőfürdőként.
Forrás: vitaminsziget.com/Vetró Rita
Kommentek