Pikáns joghurtos kolbászos lebbencsleves

Szereted a finom pikáns ízeket?, akkor ezt ki kell próbálnod… 

Régi jó magyar leves egy kicsit felturbózva. 🙂

 

 A lebbencs neve utal készítésére, régen, amikor jól tojtak a tyúkok, az asszonyok nekifogtak tésztát gyúrni. Vékonyra kinyújtották és a nagy leveleket rudakra felakasztották a szellős kamrában, mint egy lepedőt. A huzat lebegtette a száradó tésztát és közben szabálytalan alakú darabok törtek le belőle az alája terített abroszra. Ez a száraztészta sokáig eltartható, könnyen szállítható és alkalmas laktató ételek készítésére, így nem csoda, hogy nagyon népszerű volt a pásztorok körében. A lebbencs-, slambuc- és csuszatészta ugyanazt a tésztát jelöli. Forrás

  

Manapság már lebbencstésztán kívül, mint minden más tésztát is megkaphatunk a boltba, de a piacon még árulnak igazi kézzel készített lebbencstésztát, így a mai fiatalság tán már nem is készít, nyújt tésztát, hiszen a mai futkározós, felpörgetett életben, inkább a könnyebb és gyorsabb változatot választjuk mindenben, tehát a lebbencs készítése megmarad a régi szép idők történelmének. 

  

És igen, én is a könnyebb, sőt még könnyebb módszert választottam, nem lebbencstésztából készítettem, hanem fodros kockatésztából, mely jóval kisebb és gyorsan megpirítható.

 

Nagyon finom és laktató ez a pikáns joghurtos kolbászos lebbencsleves, mely egytálételként is megállja a helyét, szívből ajánlom, bizton állíthatom, hogy a család jó lakik vele. 🙂 

 

Ha nincs kedved sokáig főzni! Ezzel az ebéddel csak fél órát kell dolgoznod a többi időt magában a tűzhelyen, tölti. Próbáld ki Te is, mert nagyon finom. 🙂 A Gabi barátnőm odáig van ezért a levesemért, állandóan ezt kéri, hogy főzzek, azt mondta sose tudja megunni. 🙂  Sőt nekem is ez az egyik nagy kedvenc levesem, a húsleves után, bármikor és bármeddig tudnám enni. 🙂

 



Pikáns joghurtos kolbászos lebbencsleves recept gluténmentes

Hozzávalók:

3 ek kókuszolaj

10 dkg apróra vágott bacon szalonna

2 fej vöröshagyma

1 nagyobb paprika

3 db paradicsom

¼ szál Tóalmási tüzes száraz kolbász – a jó pikáns ízért 

3 szál sárgarépa

6 -7 szem közepes krumpli

a csokor petrezselyem szára összekötve

½ csokor zeller zöld

1 csokor petrezselyem

Fűszerek:

2 db marhahúsleves kocka

¼ *őrölt kömény

3 db *babérlevél

1 kk *ötbors fűszer – mozsárban összetörve

fél kk *kakukkfű

1 gerezd nagyobb fokhagyma – reszelve

¼ *chili pehely

2 kk őrölt édes Kalocsai pirospaprika

1 kk *Himalája só – ízlés szerint

2 dl görög joghurt

3 db Wiesbauer Csípős füstős grill kolbász – Sparban vettem

200 g lebbencs száraz tészta vagy kockatészta – gluténmentesen itt

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

 

Pikáns joghurtos kolbászos lebbencsleves recept

elkészítése:


A kockára vágott bacon szalonnát, kolbászt egy fazékban pirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, egy kicsit tovább dinszteljük/pirítjuk, addig felvágjuk negyedbe a paprikát, paradicsomot, és beledobjuk majd, együtt összepirítjuk, kb. 5 perc, alacsony hőfokon.

 

Ha kész, fűszerezzük és hozzá keverjük a kockára vágott krumplit és a karikára vágott sárgarépát és pirítjuk tovább, kb. 15 percig. Utána felengedjük vízzel, egy kicsivel többel, mint ahogy ellepné, gondolva majd a tészta folyadékfelvételére, és megszórjuk pirospaprikával, hozzádobjuk a csokor petrezselyem szárát összekötve, ezt majd a végén eldobjuk, viszont az íze már most belefő a levesbe. Tartalékon készre főzzük.

 

Amíg fő a leves, egy serpenyőbe zsiradék nélkül megpirítjuk a tésztát, mindig kevergessük, ha kész, átöntjük egy tálba és félretesszük.

Ezt követen megpirítjuk a fél karikára vágott füstős grill kolbászt, ezt is száraz serpenyőbe, kevergetve.

 

Ezt követően, a joghurtot kikeverünk egy-két merőkanálnyi forró levessel, és leveshez adjuk.

Amikor már majdnem kész a leves, beleöntjük a tésztát és a pirított kolbászt és az apróra vágott petrezselymet, zeller zöldet és 1 percig főzzük, és lekapcsoljuk a hőt a leves alól, fedőt teszünk rá. A forró levesbe készre fő a tészta, így nem ázik el.

 

Joghurttal megöntözve, zöldhagyma karikákkal és egy kis chili pehellyel megszórva tálaljuk, aki igényli friss kenyeret is ehet hozzá, gluténmentesen itt és itt.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

 

 

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »