Vidíts fel!
Ezt jelenti a tiramisu magyarul, és valószínűleg azonnal megjelenik lelki szemeink előtt, az olasz édesség…
A tiramisu receptje a 17. században született. Történelmileg bizonyított tény, hogy Cosimo de Medici, Toszkána Granduca-ja egy alkalommal Siena-ban járt és az ottani cukrász illő módon szeretett volna kedveskedni neki, ezért kiötlött egy édességet – tudva, hogy Cosimo nagy rajongója az édességnek. Leginkább arra törekedett, hogy a desszert ne csak eltelítse, hanem energiával is megtöltse fogyasztóját, így került bele az erős kávé…
Hála a magyar csodálatos háziasszonyoknak, megannyi verziója létezik már, és még lesz is, különböző ízesítésben, úgy látom verhetetlenek vagyunk, és igen, mondhatnák az olaszok, hogy hát ez tojás nélküli, és akkor mi van, ha már egyszer létezik vaníliás puding, miért ne váltanánk fel a tojást, sőt szerintem így jobb, mert tovább eltartható, és előre el lehet készíteni. Persze az olasz eredeti is finom, és verhetetlen, de ezekkel a gyors helyettesíthető megoldásokkal is ugyan olyan jót lehet varázsolni a családi asztalra, mint bármelyik olasz verzióval…
Én most hoztam nektek egy nagyon egyszerű, Baileys ízesítésű finom és tojás nélküli tiramisu édességet. Ezt a receptet még a lányom hozta haza, valamelyik diáktársának anyukájától évekkel ezelőtt, mi azóta készítjük, nekünk nagyon bejött… 🙂 Ti is készítsétek el, kóstoljátok meg. Kezdők is bátran elkezdhetik. 🙂
Márványos Baileys-nutellás tiramisu recept – gluténmentes
Hozzávalók:
1 csomag babapiskóta – melyben 4 zacskó babapiskóta van – gluténmentesen itt
4 dl Baileys vagy házi készítésű gluténmentes Baileys receptemet itt olvashatod.
4 dl langyos tej
1 csomag Haas vaníliás pudingpor – főzős
0,5 l tej
4-5 ek kókuszcukor – ízlés szerint
500 g mascarpone
1 közepes üveg nutella – vagy házi nutella – megolvasztani egy picit mikroba
1 zacskó tejszín
Elkészítés:
A baileys-t, és a langyos tejet összekeverjük, és ebbe mártogatjuk bele a babapiskótákat, melyekkel egy téglaalap méretű műanyag tálat/jénait vagy tepsit kibélelünk. (Aki nem szereti az alkoholt, vagy gyerekeknek készül, akkor az helyette langyos tejbe mártogassa a babapiskótát)
A vaníliás pudingport elkeverjük egy kis hideg tejjel, és utána hozzáadjuk a többi tejet, és sűrűre főzzük. Ha kész, lekapcsoljuk a hőt, és belekeverjük a kókuszcukrot. A kókuszcukortól, finoman és lágyan karamellás ízű lesz, nagyon finom… 🙂 Hagyjuk egy kicsit langyosra hűlni.
Ezt követően a mascarpone krémsajtot, összekeverjük a pudinggal egy habverő segítségével, fokozatosan adagolva és mindig jól elkeverve a mascarpone krémsajtot. Ha elkészültünk, tegyük félre.
Elkezdjük rétegezni a műanyag tálba a baileys és tejes keverékbe mártott babapiskótákat, – itt elfogy két zacskó babapiskóta -, ha kész a sor, akkor megkenjük a mascarpone-s vaníliás krémmel.
Ezt követően, melegítsük fel a nutellát egy kicsit a mikroba, – de ne sokáig melegítsük, mert csomós lesz – csak épp hogy, hogy folyós legyen. Vagy ha meleg van, akkor elég, ha az ablakpárkányra rakjuk a nutellás üveget, és így is elég folyós lesz. 🙂
Ha kész, locsoljuk meg a mascarpone-s krém tetejét 4 ek nutellával. És a tetejét keverjük össze óvatosan, így szép márványos lesz, a nutella és a vaníliás krém egyvelege, akár egy villával, akár egy fogpiszkálóval, vagy fa nyárs segítségével, kinek mi van otthon, épp a keze ügyében.
Ezt követően újból egy sor babapiskóta következik, vaníliás krém és nutella, és megint márványozzuk el a nutellát a vaníliás krémmel a tetején. Ha elkészültünk mindennel, alufóliával lefedve, tegyük a hűtőbe minimum egy órára max. egy éjszakára.
Tálalásnál tejszínhabot készíthetünk habszifonba és tejszínhabbal kínálhatjuk kedves családunknak, barátainknak, ezt a finom márványos baileys-nutellás tiramisu-t, de persze tejszínhab nélkül is kiváló.
Linkre kattintva olvashatod a Házi nutella receptemet, ezzel is elkészíthető ez a finomság.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is…
Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: