Rozmaringos-chilis sütőtök krémleves-joghurtos indiai lepénykenyérrel
Hozzávalók:
1 db sütőtök
1 kk Himalája só
1 kk egész ötbors fűszer – mozsárban összetörve
1 szál rozmaring levele
1 db chili paprika – apróra vágva, félig kimagozva – ha gyerekeknek készítjük, hagyjuk el
kókuszolaj
1 zacskó tejszín
1-2 bögre víz, attól függ mekkora a sütőtök…
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt.
Pucoljuk meg a tököt, és vágjuk fel nagyobb darabokra. Ha készen vagyunk, tegyük egy tepsibe, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg rozmaringgal. A chilit vágjuk fel apróra és szórjuk meg vele, és locsoljuk meg egy evőkanál kókuszolajjal minden egyes tök darabkát. Tegyük a sütőbe és süssük puhára, kb. 20-40 perc. (a sütési idő a tök nagyságától függ)
A megsült tök belsejét kanalazzuk ki egy turmixba, és adjuk hozzá a tejszínt és a vizet. Jól keverjük el simára, kóstoljuk meg, ha kell még sózzuk, borsozzuk.
Ha elkészültünk, öntsük tálkákba és máris kínálhatjuk. Tálalásnál, szórjuk meg a tetejét pirított mandula pehellyel, melyet előtte száraz serpenyőbe megpirítottunk, és chili pehellyel.
Joghurtos Indiai lepénykenyér
Hozzávalók:
250 g BIO teljeskiörlésű fehérliszt
1 nagy pohár görög natúr joghurt
1 kk Himalája só
½ sütőpor
Elkészítés:
Egy tálban a fenti hozzávalókat keverjük el, gyúrjuk jól át 1-2 perc, – lisztezzük, ha szükséges, hiszen a joghurt állagától függ, ha nagyon vizes több liszt kell bele. Én, le szoktam önteni felbontáskor a joghurtról a levet -.
Ha összeállt a tésztánk, vágjuk 4 felé a tésztát. Az egyik félre tett tésztánkat, lisztezzük be és nyújtsuk ki kör alakúra, kb. fél-1 cm vastagságúra. – Nem baj, ha nem szépen sikerül, segíthetünk magunkon, tegyünk rá egy tányért és vágjuk körbe. Így szép kör alakú lepény kenyeret kapunk -. De az se baj, ha rusztikus alakú, az is nagyon szép… 🙂
Most következzen a másik tészta darab, ezt is a fentiek szerint nyújtsuk ki. És így tovább, amíg el nem fogy a tészta. Ha kisebb lepénykenyeret akarunk, akkor ne 4 felé, hanem akár 6 felé is vághatjuk a tésztát.
Ha elkészültünk, akkor egy száraz serpenyőbe süssük ki a lepényeket, ha kész tegyük tányérra és fedjük le egy másikkal.
*Ha nem használjuk fel az összes lepénytésztát, akkor tegyük alufóliába és a hűtőbe, akár egy hétig is eláll. Később felhasználhatjuk. Ez nagyon finom, és helyettesítheti a mindennapokban a kenyeret, és egészséges.
További sütőtök levesem variációit, az alábbi blog bejegyzésemnél olvashatod:
Tejszínes sütőtök krémleves/pirított magokkal/aszalt szilvával és chilivel
https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/03/26/akarhogy-nezzuk-sokoldaluan-imadnivalo/
Mandulás-mogyorós sütőtök krémleves
https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/12/07/unnepi-menu-2-eloetel/
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
És akkor nézzük is meg, hogy milyen jó hatással van szervezetünkre a sütőtök:
Mézédes téli finomság; sütőtök
A sütőtök az ősz és tél nagy slágere. Nem véletlenül, hisz kedvező árfekvésű, magas tápértékű zöldség, amely nemhiába a kicsik és nagyok kedvence.
Olcsó, de jó sütőtök
Nem minden jó, ami olcsó – szokták mondani. De ebben az esetben tényleg erről van szó. A sütőtök kedvező árfekvésű, és magas tápértékű zöldség ezért már kis hazánkban is nagyon régóta termesztik és fogyasztják.
A második világháborút követő szűkös esztendőkben éppen ezen okok miatt szinte néptápláléknak számított. Több évszázados múltra tekint vissza. Hazája Közép-Dél-Amerika, ahol valószínűleg elsőnek a mexikói indiánok termesztették.
Sütőtök – az antioxidáns
A sütőtök sok cukrot, fehérjét, rostanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Gazdag karotinoidokban, A-, B-, C- vitaminban, illetve kalcium, foszfor és magnéziumban. A benne található karotinok, a C vitamin, valamint a magjában található E vitaminantioxidánsként védelmet nyújt szervezetünknek a szabad gyökök megkötésénél, így csökkentik a daganatos betegségek kialakulásában.
Téli időszakban nemcsak igazi finomság, hanem a megfázásos betegségek hatékony ellenszere. Csökkenti az érelmeszesedés és a prosztatabetegségeinek kialakulását.
Nemcsak a sütőtöknek, hanem a tökmagnak is rengeteg jótékony hatása van. Magas zsír- és élelmiszerrost, E vitamin tartalmának köszönhetően, hashajtóként és béltisztítóként is használják.
Vértisztító hatással rendelkezik, ezért hasznos a köszvény ellen, és fokozza az A vitamin felszívódását is. A férfiak nagy örömére a tökmagkifejezett hasznos a prosztata bántalmak ellen.
A tök szépít
A sütőtök természetes gyümölcssav- és A vitamin forrás, s mint ilyen fényesíti a bőrt. Ugyanakkor nyugtatja és hidratálja. Minden bőrtípusra alkalmas, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrtípusok esetében is jótékony hatású. Kedvező hatással van a pattanásos bőrre. Ráadásul a többi összetevő felszívódását is segíti, így a kezelés végével a selymes bőr csak úgy ragyog!
Forrás: vitaminsziget.com/Kincses Fanni