Csokoládés-karamell torta…

Rád tört az édesség utáni vágy? Nem gond!… 

Csillapítsd ezzel a finom csokoládés-karamell tortával. 🙂

Egy ilyen süteményre nem lehet azt mondani, hogy nem kérek belőle. Így még biztosan nem kóstoltad!…

 

Csokoládés Karamell Torta1

Hihetetlenül gazdag, kényeztetés délutánra, ez a kedvenc csoki tortám. 🙂

Lágy és krémesen mámorító ízű édesség, egy délutáni tea vagy kávé mellé, erre bizony, nem lehet nemet mondani!

 

Csokoládés Karamell Torta12 

Isteni finom és könnyen elkészíthető, csak 20 perc, a többit a sütőben és a hűtőben tölti egymagában. 🙂 Próbáljátok ki, igazi csokis mánia, nemcsak függőknek. 🙂

 Csokoládés Karamell Torta13

Csokoládés-karamell torta

Hozzávalók:

Tészta alaphoz:

4 tojás

12 dkg kókuszcukor

1,5 dl kókuszolaj

1,5 dl víz

26 dkg tönköly fehér búzaliszt vagy (gluténmentesen: 180 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék és 80 g rizsliszt)

1,5 csomag sütőpor

2 ek Holland light zsírszegény kakaópor

pici csipet só

Máz és töltelék:

1 doboz sűrített tej (397 g nettó)

* vagy házilag is elkészíthető – lásd lentebb

Karamell:

4 ek kókuszcukor

10-15 g kókuszzsír vagy vaj

Csokoládé:

1 tábla étcsokoládé 70% – „Lindt Excellence” vagy „Moster Roth” márkájú – ezek jó minőségűek és gluténmentesek

25 g kókuszzsír vagy vaj

Díszítés:

sós mogyoró – apróra vágva

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt, és készítsük el a torta tésztáját.

*Katt a képre, ha nagyban meg szeretnéd tekinteni:

 

A 4 tojás sárgáját, cukorral habosra keverjük egy robotgép segítségével, és ezt követően, hozzáadjuk fokozatosan az olajat, majd a vizet, és habosra keverjük.

 

Ha elkészültünk, akkor adjuk hozzá a lisztet, sütőport és kakaóport. Megint jól keverjük el. Ha kész tegyük félre.

 

A 4 tojás fehérjét verjük kemény habbá a robotgéppel, egy pici csipet sóval. Ha kész adjuk a kakaós masszához és egy spatula vagy fakanál segítségével óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérje habot. – Először csak egy kanállal, utána mehet a többi tojásfehérje hab -.

Egy kapcsos tortaformába tegyük sütőpapírt, oldalát vékonyan kókuszzsírral vagy vajjal kenjük körbe ki, és öntsük bele a kakaós masszát. Előmelegített sütőben, 20-23 perc alatt készre sütjük. – 17 percnél tűpróba -.

Ha elkészült a sütemény, akkor vegyünk elő egy fakanalat, és a gömbölyű nyelével szúrjunk lyukakat a süteménybe. 

Ha elkészültünk, akkor egy doboz sűrített tejet csurgassunk bele a lyukakba, ha ez megvan, akkor az esetleges félre ment sűrített tejet a torta tetején kenjük el egy ecsettel. Fedjük le és hagyjuk kihűlni.

Addig készítsük el a karamellt.

 

Egy lábasba tegyünk kókusz cukrot, kókuszzsírt vagy vajat és lassú tűzön melegítsük fel, állandó kevergetés mellett, csak egy kicsit karamellizáljuk, nem kell sok, hiszen a kókusz cukor magában is karamell ízű, teát csak pár perc és készen is van.

A karamellt öntsük a sütemény tetejére, szép vékonyan simítsuk el egy spatulával, bele fog folyni a kis lyukacskákba is, nem baj, így a jó, ettől lesz szuper, és tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen.

 

Ha megdermedt a karamell egy kicsit, akkor már készíthetjük is a tetejére a csokoládémázat.

Az étcsokoládét gőz fölött egy darabka kókuszzsírral, vagy vajjal olvasszuk meg és ezt is öntsük a tetejére, itt is be fog folyni a lyukacskákba, ez a jó, J a maradékot vékonyan kenjük el a tetején, és szórjuk meg apróra vágott mogyoróval és tegyük vissza dermedésig a hűtőbe.

 

Én nem bírtam ellenállni, amíg a csokoládé megdermed, rögtön fotóztam és meg kellett kóstolnom…:) Amúgy is én így jobban szeretem…:) A lényeg, hogy, nem túl édes, hisz maga a tésztájában is kevés cukrot tettem, és az 1 doboz sűrített tej, csak épphogy megédesíti az egész tortát. A nagyon vékony karamell réteg és a csokoládé együtt a teljes összhatásában van a sós mogyoróval, pont kiegészíti egymást, mondom, hogy imádni való finomság… 🙂  Bátran készítsétek el…

*Aki még egészségesebbé szeretné tenni, a sűrített tejet, kókuszcukorral is elkészítheti házilag: 

 *Sűrített tej kókuszcukorral – házilag:

Hozzávalók:

200 g forró víz

150 g kókusz tejpor

50 g vaj

150 g kókuszcukor

Elkészítés:

Forró vízbe bele keverjük a kókusztejport, kókusz cukrot, a vajat, és egy robotgéppel jól elkeverjük. Majd sűrűre főzzük állandó kevergetés mellett. Ha elkészült, akkor egy csatos üvegbe töltjük és hűtőbe tároljuk, 2 hétig is eláll, no persze, ha addig el nem fogy.

 

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

  

Címkék: , , , , , ,
Tovább a blogra »