Jamaicai Jerk csirke/jalapeno lepény kenyérrel…

Valami igazán különleges egzotikum…

 

Kóstolj bele Jamaica ízeibe…

 

Ha nagyon ráuntunk a hazai ízekre és ennénk valami igazán különlegeset, vagy ha csak belekóstolnánk a Jamaicai, amúgy nem elhanyagolhatóan zseniális konyha ízeibe, és egy kis Karibi hangulatot szeretnél varázsolni a családodnak vagy magadnak, akkor ezt a fantasztikus receptet el kell készítened, mert egyszerűen isteni finom… 🙂

 

Érdekessége: a „JERK” sütési módszerrel a Jamaicai lakosú Carib-Arawak indiánok főztek, akik a húst alapos tisztítás után, egy éles tárggyal sütés előtt ki lyukazgatták, hogy a különböző fűszereket elhelyezzék bennük, és egyben a lyukak lehetővé tették a hőelvezetést, úgy hogy nem veszített a nedvességéből. Egy mély gödröt béleltek ki kövekkel és zöld Jerk fával, amely, ha égett, akkor füstölt erősen, és ez adta hozzá a húshoz a füstös ízt. Innen kapta az elnevezést: “JERK csirke”. Az eredmény kiváló. A hús nemcsak csodálatosan fűszerezett, de ropogósan sült, szaftos és puha lett…

És akkor nézzük ezt az isteni finom receptet, melyet már meg annyiszor elkészítettem, a lányom imádja, egyik nagy kedvence lett… 🙂

 

 

Jamaicai Jerk csirke/jalapeno lepény kenyérrel

Hozzávalók:


6 db csirkecomb

Himalája só

Pác:

Apróra vágva:

3 tk friss gyömbér

1 gerezd fokhagyma

1 db nagyobb chili paprika fele – a nagyobbak kevésbé csípősebbek

2 szál zöldhagyma, szára is

½ csomag petrezselyem

½ csomag *koriander levél – ha nincs elhagyható, akkor tegyünk bele egy egész csokor petrezselymet

Fűszerek:

Mozsárban összetörni:

1 kk *szegfűbors

1 kk *ötbors szemes

½ kk *chili pehely

A legvégén hozzáadni:

1-2 ek méz

½ ek kókuszcukor

1 db lime leve

Sütéshez: 

kókuszzsír vagy extra szűz olíva olaj

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:

http://www.azsiabt.hu/

 

Elkészítés:

A csirkét mossuk meg, vagdossuk be, – így majd a fűszerek íz világa átjárja a húst -, és sózzuk meg.

A fenti pác hozzávalókat apróra vágjuk. A mozsárban összetörjük a fűszereket, és hozzáadjuk az apróra vágott pác hozzávalókat, kicsit törjük össze megint, és a legvégén adjuk hozzá mézet a kókuszcukrot, lime és megint egy kicsit törjük meg/össze.

Ha készen vagyunk, akkor a csirkére öntjük a pácot, és egy éjszakán át, vagy minimum 1 órát hűtőszekrénybe pácoljuk. 

Ha letelt a pác ideje, akkor egy tepsibe tegyük bele a csirkéket, tegyünk rá kókuszzsírt vagy olíva olajat, és alufóliával lefedve süssük kb. 30-40 percig, akkor jó, ha puha a hús, közben forgassuk meg párszor.

Az idő leteltével, vegyük le a fóliát és pirítsuk még kb. 5-15 percig. – A sütés vége felé kanalazzuk ki a lepotyogott pácot, hogy ne égjen meg.

Grill sütőben is elkészíthető, illetve ha kerti szezonban faszénen sütjük a pácolt csirkét, akkor lesz igazán Jerk csirke, hisz jó füstös lesz az íze… 🙂

 

 Amíg sül a csirke készítsük el a Jalapeno lepény kenyerünket

Jalapeno lepény kenyér

Hozzávalók:


500 g Bio teljeskiőrlésű tönkölybúza fehér liszt

1 tk sütőpor

1 tk Himalája só

500 g görög joghurt

pár db jalapeno paprika – vagy zöldhagyma karikára vágva

Elkészítés:

A lisztet és a sütőport tegyük egy tálba, keverjünk hozzá a sót, majd a joghurtot. Gyúrjuk tálban, majd deszkán ameddig össze nem áll, ha kell, adjunk hozzá még lisztet.

Osszuk a tésztát hatfelé – én kisebbeket szeretem, de aki a nagyobb szeleteket, az 4 felé szedje a tésztát. – nyújtsuk ki lisztezett deszkán nem túl vékonyra, kb. félujjnyi vastagságúra, ha szükséges lisztezzük. (ez függ a joghurt állagától, mennyire vizes, így lehet, hogy még kell hozzá liszt.) Végül nyomkodjuk/nyújtsuk bele a friss vagy ecetes jalapeno csíkokat, úgy, hogy ne nagyon “álljanak” ki a tésztából. Én apróra vágott zöldhagymával készítettem. – Ha nem tudunk szép köröket nyújtani, nem gond, vegyünk elő egy kisebb tányért, tegyük rá a kinyújtott tésztára, és vágjuk körbe. –

Forró teflon serpenyőbe, tegyünk rá egy kinyújtott tésztát és kb. 2-3 percig süssük mindkét oldalát. Akkor jó, amikor elkezd arany barnára pirulni. Ideális esetben szépen felemelkedik, felhólyagosodik. A kész darabokat tegyük tányérra, takarjuk le fóliával addig, amíg felszolgáljuk.

Tálalásnál, szedjük le húst a csontról, tegyük a kenyérre, csepegtessünk rá lime levet. 

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza 

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Inspiráció: JamieOliver&Jamal

 

 

Címkék:
Tovább a blogra »