Jamaicai Jerk csirke/jalapeno lepény kenyérrel
Hozzávalók:
6 db csirkecomb
Himalája só
Pác:
Apróra vágva:
3 tk friss gyömbér
1 gerezd fokhagyma
1 db nagyobb chili paprika fele – a nagyobbak kevésbé csípősebbek
2 szál zöldhagyma, szára is
½ csomag petrezselyem
½ csomag *koriander levél – ha nincs elhagyható, akkor tegyünk bele egy egész csokor petrezselymet
Fűszerek:
Mozsárban összetörni:
1 kk *szegfűbors
1 kk *ötbors szemes
½ kk *chili pehely
A legvégén hozzáadni:
1-2 ek méz
½ ek kókuszcukor
1 db lime leve
Sütéshez:
kókuszzsír vagy extra szűz olíva olaj
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
A csirkét mossuk meg, vagdossuk be, – így majd a fűszerek íz világa átjárja a húst -, és sózzuk meg.
A fenti pác hozzávalókat apróra vágjuk. A mozsárban összetörjük a fűszereket, és hozzáadjuk az apróra vágott pác hozzávalókat, kicsit törjük össze megint, és a legvégén adjuk hozzá mézet a kókuszcukrot, lime és megint egy kicsit törjük meg/össze.
Ha készen vagyunk, akkor a csirkére öntjük a pácot, és egy éjszakán át, vagy minimum 1 órát hűtőszekrénybe pácoljuk.
Ha letelt a pác ideje, akkor egy tepsibe tegyük bele a csirkéket, tegyünk rá kókuszzsírt vagy olíva olajat, és alufóliával lefedve süssük kb. 30-40 percig, akkor jó, ha puha a hús, közben forgassuk meg párszor.
Az idő leteltével, vegyük le a fóliát és pirítsuk még kb. 5-15 percig. – A sütés vége felé kanalazzuk ki a lepotyogott pácot, hogy ne égjen meg.
Grill sütőben is elkészíthető, illetve ha kerti szezonban faszénen sütjük a pácolt csirkét, akkor lesz igazán Jerk csirke, hisz jó füstös lesz az íze… 🙂
Amíg sül a csirke készítsük el a Jalapeno lepény kenyerünket…
Jalapeno lepény kenyér
Hozzávalók:
500 g Bio teljeskiőrlésű tönkölybúza fehér liszt
1 tk sütőpor
1 tk Himalája só
500 g görög joghurt
pár db jalapeno paprika – vagy zöldhagyma karikára vágva
Elkészítés:
A lisztet és a sütőport tegyük egy tálba, keverjünk hozzá a sót, majd a joghurtot. Gyúrjuk tálban, majd deszkán ameddig össze nem áll, ha kell, adjunk hozzá még lisztet.
Osszuk a tésztát hatfelé – én kisebbeket szeretem, de aki a nagyobb szeleteket, az 4 felé szedje a tésztát. – nyújtsuk ki lisztezett deszkán nem túl vékonyra, kb. félujjnyi vastagságúra, ha szükséges lisztezzük. (ez függ a joghurt állagától, mennyire vizes, így lehet, hogy még kell hozzá liszt.) Végül nyomkodjuk/nyújtsuk bele a friss vagy ecetes jalapeno csíkokat, úgy, hogy ne nagyon “álljanak” ki a tésztából. Én apróra vágott zöldhagymával készítettem. – Ha nem tudunk szép köröket nyújtani, nem gond, vegyünk elő egy kisebb tányért, tegyük rá a kinyújtott tésztára, és vágjuk körbe. –
Forró teflon serpenyőbe, tegyünk rá egy kinyújtott tésztát és kb. 2-3 percig süssük mindkét oldalát. Akkor jó, amikor elkezd arany barnára pirulni. Ideális esetben szépen felemelkedik, felhólyagosodik. A kész darabokat tegyük tányérra, takarjuk le fóliával addig, amíg felszolgáljuk.
Tálalásnál, szedjük le húst a csontról, tegyük a kenyérre, csepegtessünk rá lime levet.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Inspiráció: JamieOliver&Jamal