Zöldbabos garnélarák/kókuszos mártogatóssal és Naan kenyérrel
Naan kenyér
Hozzávalók:
7 g-os szárított élesztőnek a fele
1 kk méz
125 ml langyos víz
250 g Bio tönkölybúza fehér liszt
2,5 ek kókuszzsír megolvasztva
½ ek *Himalája só
3 púpozott ek görög joghurt
Zöldbabos garnélarák/kókuszos mártogatóssal
Hozzávalók:
Kókuszos mártogatós:
1 db chili – apróra vágva
(1 cupp: 250 ml) ¾ része kókuszreszelék
1 nagy dobozos konzerv kókusztej fele
1 csokor petrezselyem – apróra vágva
½ lime leve
Összekeverjük, és félre tesszük.
Robotgépbe keverjük össze:
Hozzávalók:
4 gerezd fokhagyma
friss gyömbér kb. 5 cm-es
fél csésze víz
összekeverjük és félre tesszük.
Serpenyőbe kisütjük:
250 g fagyasztott garnélarák
250 g fagyasztott királyrák
1 zacskó fagyasztott zöld színű zöldbab
Fűszerezés:
1 db vöröshagyma – apróra vágva
1 db chili – én egy kicsit kimagoztam, hogy ne legyen túl csípős az íze, csak épphogy pikáns…
¼ ek *Garam Masala fűszerkeverék
1 ek *Rákbarbecue fűszerkeverék
½ mk *Himalája só – ízlés szerint, ha szükséges
Sütéshez:
kókuszolaj
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
Készítsük el a Naan kenyeret…, ez a hosszadalmasabb idő: Egy tálban össze az élesztőt, mézet és 125 ml langyos vizet, majd tegyük félre 5 percig, akkor jó, amikor az élesztő kezd buborékolni.
Tegyük a tálba a lisztet, az olvasztott kókusz olajat, sót és öntsük rá az élesztőt, majd a joghurtot. Keverjük össze egy kanállal. Lágy ragacsos tésztát fogunk kapni, egy kicsit lisztezzük be és kézzel gyúrjuk át. Tegyük félre egy konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesszük, kb. 1 órát, amíg kétszeresére nem nő meg a tészta.
Amikor megkelt a tészta, gyúrjuk át és osszuk el 6 felé, és kb. 1½cm vastagságúra nyújtsuk ki, kör vagy ovális alakúra, kinek mi tetszik.
Melegítsünk elő egy teflon serpenyőt, és nagy lángon kezdjük el sütni a kinyújtott Naan kenyereket, kb. 5-6 percig, a tetejét egy ecset segítségével kenjük meg olvasztott kókuszolajjal, és szórjuk meg egy leheletnyi csipet sóval. Ha készre sütöttük, akkor szedjük egy tányérra és fedjük be, tartsuk meleg helyen, tálalásig és addig, amíg kisütjük a többi kenyeret.
Akkor most rugaszkodjunk neki, a pikk-pakk elkészíthető zöldbabos garnélarákhoz/kókuszos mártogatóssal…
A fenti hozzávalóknál a kókuszos mártogatóst keverjük össze, tegyük félre, utána a robotgépben lévő hozzávalókat is keverjük össze, ha elkészültünk mindkettőt tegyük félre.
Ezt követően, egy serpenyőbe 4 ek kókusz olajat hevítünk, és forró hőfokon a rákokat megpirítjuk/kisütjük kb. háromnegyed részig. Ha kész, szedjük ki egy tányérra, tényleg csak pár percet vesz igénybe, kb. 4-5 perc.
Ha készen vagyunk, akkor a serpenyőbe a zöldbabot, (ha pótolni kell a kókusz olajat, tegyünk még bele) is háromnegyed részig pirítsuk meg. Ha kész, ezt is szedjük egy tányérra.
Se a rákot, se a zöldbabot itt még eddig nem fűszereztük. Majd most jön ezen lépés.
Következőként a serpenyőnkbe ismét tegyünk kókusz olajat és pirítsuk meg a hagymát és a chilit, közben tegyük rá a Garam Masala fűszerkeveréket, és a Rákbarbecue fűszert, keverjük össze, és egy pár pillanatig pirítsuk össze az egészet, majd az előzőekben a robotgépben összekevert gyömbéres-fokhagymás keverékünket is tegyük rá. Majd a kókusztej másik felét öntsük rá, ízlés szerint sózzuk (vigyázva, hiszen a rákbarbecue fűszerben is van só) és tegyük bele az elősütött rákot és a babot. Keverjük össze és kb. 2 percig főzzük össze és készen is van.
Most állítsuk össze a finom ebédünket vagy vacsoránkat, egy Naan kenyérbe kanalazzunk bele zöldbabos rákot, és tegyünk rá a kókuszos mártogatósból, és falatozzuk be ezt az isteni finomságot… 🙂
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
És akkor nézzük meg, milyen hatással vannak az alapanyagok a szervezetünkre:
Rákhús:
Főleg A-, D-, E-, B1-, B2- és B12- vitamint tartalmaz. Ásványi anyagai is figyelemre méltók, így a magnézium, a vas, a szelén, a jód, a foszfor és a cink. Koleszterintartalma 40-50%-al meghaladja a halakét. Főzve, grillezve, salátának, levesnek, de pizza feltétnek sem utolsó. Tíz deka rákhús 75 kcal.
A zöldbab 7 titka
A konyhaművészet egyik legváltozatosabban elkészíthető étele a zöldbab. Emellett mégis rendkívül válogatós zöldség.
A zöldbab kedvelői kedvükre válogathatnak a receptek tucatjai között, mivel ez a zöldség számtalan fogás alapja lehet. Párolva, sütve, főzve, salátaként, levesben vagy főételként is ízletes ételeket varázsolhatunk belőle. Ráadásul igazán ajánlott a fogyasztása, mivel a brokkoli után a zöldbab az egyik leghatásosabb zöldség, mellyel megelőzhető a rák.
A zöldbab nem hazudtolja meg származását
A Mexikóból érkezett növény annyira nem kedveli a fagyokat, hogy csak olyan helyre érdemes ültetni, ahol árnyék sem vetődik rá. A meleg mellett vízigénye is hatalmas, ezért rendszeresen öntözni kell. Ezt pedig többször, kis adagokban érdemes megtenni.
Megelőzi a burgonyát
A kifejlett magokat tartalmazó szárazbabnak tízszer nagyobb a fehérjetartalma, mint a burgonyának, így igazán közkedvelt zöldség. Érdekesség viszont, hogy zsenge formájában bártan fogyaszthatják az alakjukat féltők is, mivel a zöldbabban – száraz változatával ellentétben – rendkívül alacsony mennyiségben van jelen a szénhidrát és a fehérje.
A zöldborsó nem barátja
A zöldbab különösen rossz viszonyban van a zöldborsóval. Tehát ha magunk szeretnénk termeszteni, semmiképpen ne ültessük a két növényt egymás közelébe. Sőt, arra is ügyelnünk kell, hogy a zöldbab nem fejlődik ki olyan talajban, ahol előzőleg zöldborsó termett.
Minden évben költözik
Meglepő tény, hogy nem csak a zöldborsóval, de önmagával sem fér össze ez a zöldség, így évről évre új földbe kell elvetni. A cékla, a paradicsom, vagy a zeller viszont serkentőleg hat rá, és elősegítik a hüvelyek fejlődését.
Tegyük el télire
Termesszük bártan, vagy vegyük akár zsák számra, mivel a zöldbab jó adottságokkal rendelkezik arra, hogy fagyasztott formában tároljuk. Még mielőtt bezacskózva a mélyhűtőbe tennénk, mindenképpen pároljuk néhány percig sós vízben, majd a porciózás előtt hűtsük le.
Kiváló adottságok
A zöldbabok vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy élénkzöld színű, szabályos formájú, kemény és bársonyos tapintású legyen a zöldség. Ha sikerül frissen hozzájutnunk, akár egy héten át tárolhatjuk a hűtőben, mielőtt elkészítenénk.
Tápláló
Míg kalóriatartalma alacsony, addig kalciumban, káliumban és rostban bővelkedik. Fehérjetartalma miatt – főként, ha szárított változatát fogyasztjuk – kiváló húspótló, így a vegetáriánus étrendből sem hiányozhat. A, B-1, B-2, B-6 és C-vitamint tartalmaz, emellett serkenti a májműködést. Érdemes minél többször fogyasztani. Szerencsére annyira sokrétű az elkészítési módja, hogy biztos nem fogjuk megunni. Forrás: napidoktor.hu