Most jól esik, igazán lelket melengető…
Forró leves, nemcsak a hideg napokra…
Ez a leves attól olyan finom, hogy sok-sok zöldség van benne, telis tele vitaminnal. Olcsóbb hússal készül, így akár hétköznapra is kiváló választás…
Kevés dolog esik olyan jól, mint egy jó forró leves. Ahogy az idő majd kezd hűvösebbre fordulni, egyre gyakrabban vágyunk rá. Ilyenkor jó, ha van a tarsolyunkban egy-két ötlet, amit gyorsan és könnyen elkészíthető, és tökéletesek bármely főfogás mellé, de akár önálló ételként is fogyasztható…
Elronthatatlan és mennyeien finom…, ha egy kis melegségre vágysz, forró tuti tipp otthonra, mely egyszerűen és gyorsan elkészíthető, kezdőknek is ajánlom… 🙂
Zöldséges pulykanyakleves/maceszgombóccal
Hozzávalók:
1 kg pulykanyak
5-6 db meridon pulyka falatok
2 gerezd fokhagyma – félbe vágva
1 db egész kis chili
2 szelet friss gyömbér
1 db *csillagánizs
Keményebb zöldségek:
1 db nagyobb karalábé
4 db fehérrépa
10 db kisebb sárgarépa
1 kisebb db zeller
Puha zöldségek:
2 db paprika
1 db nagy paradicsom
1 db vöröshagyma – félbevágva, nem kell megpucolni
2 szál zöldhagyma
¼ kelkáposzta
5 dkg csiperkegomba – (aki szereti a gombát, tehet bele)
Fűszerek:
¼ kk *kakukkfű
2 db *szegfűszeg
4 szem *szegfűbors
½ kk *ötbors egész fűszer
4 db marhahúsleves kocka
3 db *babérlevél
¼ kk *őrölt kömény
A megfőtt leves végén kell beletenni, és még 3 perc főzési idő:
1 csokor petrezselyem összekötve
1 csokor zeller levél összekötve
¼ kk *sáfrány
Macesz gombóc
Hozzávalók:
240 g (2 doboz) törkölybúza lisztes pászka – összetörjük
2 ek kókuszzsír
125 ml víz
3 db tojás
1 kk *Himalája só
½ kk *ötbors – mozsárban összetörve
½ kk reszelt szerecsendió
½ kk gyömbér
1 csomag petrezselyemzöld – apróra vágva
Macesz gombócok kifőzéséhez:
2 db marhahúsleves kocka
víz
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
Egy nagy fazékban és hideg vízben, feltesszük főzni a húst, tartalék lángon, és a hús hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítjük. 2-3* is lehabozzuk a leves tetejét, ha szükséges, akkor többször is.
1 óra elteltével, a „fűszereknél” lévőkkel ízesítünk. És hozzáadjuk a keményebb zöldségeket. ½ óra elteltével hozzáadjuk a gyengébb zöldségféléket.
Amikor már minden megpuhult akkor tegyük bele a petrezselymet, zeller levelet és a sáfrányt, főzzük kb. 5 percig és készen is van a finom, ínycsiklandozó pulykanyak levesünk. 🙂
Hagyjuk pihenni kb. 15-20 percig, és ezt követően szűrjük le. Külön tálaljuk a zöldségeket, a húst, meg a macesz gombócokat. A felnőttek lerágogathatják a pulyka nyakról a húst, a gyerekeknek pedig a meridon pulyka húst tálalhatjuk.
Macesz gombóc
Elkészítése:
A pászkalapokat összetörjük egy konyharuha és húsklopfoló segítségével, ha nincsen darálónk. Ha daráljuk, akkor ne legyen túl lisztes állaga, inkább egy kicsit darabos.
Ezt követően, egy tálba tesszük az összetört tönkölybúzalisztes pászkánkat és hozzáadjuk a kókuszzsírt.
Külön tálban felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a vizet, beletesszük a fűszereket és az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd az egészet összekeverjük, és hozzáadjuk a kókuszzsíros pászkánkhoz, egy kanál segítségével, de akár a kezünkkel jól összekeverhetjük, és a hűtőbe tesszük pihentetni kb. 30-45 percig.
Egy fazékban vizet forralunk, és beledobjuk a marhahúsleves kockát. Ezután gombócokat formázunk, és kifőzzük, lassú tűzön kb. 15-20 perc alatt.
Ha nem fogy el az összes gombóc, ebben a húsleves lében tudjuk hűtőbe tenni, így nem száradnak ki másnapig sem.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kedves Manci,
Nagyon szépen köszönöm, kedves vagy… 🙂 Klarissza
Nagyon szuper és a tálalás is csodálatos…