Piri Piri sült csirkecomb/rozmaringos burgonyával…

Kívánatos afrikai ördög pipi, ahogyan még biztosan nem próbáltad… 🙂

 

Ha élvezed a pikáns, és a kicsit csípőset, akkor ezt bizony ki kell próbálnod, mert a végeredmény mégis minden túlzás nélkül, elkápráztató íz orgia… 🙂

Piri-Piri csirke-rozmaringos burgonyával1 

 A recept nevét nehezebb *értelmezni, mint magát, ezt a finom fogást elkészíteni… hogy mit is jelent a Piri-Piri? Megtudhatod a recept végén… 🙂

 

Piri-Piri csirke-rozmaringos burgonyával5



Piri-Piri csirke/rozmaringos burgonyával

Hozzávalók:


6-8 db csirkecomb alsó-felső egybe/vagy egy egész csirke

*Himalája só – ízlés szerint

*ötbors fűszer – mozsárban összetörve – ízlés szerint

Pác:

1 nagy chili paprika

2 cm gyömbér – reszelve

25 ml fehérborecet

1 ek *oregáno

50 ml extra szűz olívaolaj

3 ek Piri-Piri szósz – Lidl is lehet kapni

3 ek *szójaszósz

1 lime leve és reszelt héja vagy citrom

1 kk kókuszcukor

1 kk Kalocsai füstölt pirospaprika

Körethez:

1 kg krumpli

2 fej lilahagyma vagy vöröshagyma

2 db zöldpaprika

4 gerezd fokhagyma

1 marék friss kakukkfűág

4-5 szál friss rozmaringág

kókuszzsír 

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:

http://www.azsiabt.hu/

 

Elkészítés:

A csirkét sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben, kókuszzsírt felforrósítunk, a csirkéket bőrével lefelé belefektetjük. Előpirítjuk az egyik, majd a másik oldalt, alaposan. Ha kész, tegyük félre.

*Katt a képre, ha nagy méretben meg szeretnéd tekinteni:

 

Készítsük el a pác keveréket: a fenti hozzávalókat, egy mozsárban vagy darálóban keverjük össze.

Ha elkészültük, mossuk meg jól a krumplit és vágjuk negyedekbe, a vöröshagymát vagy a lila hagymát is, de lehet mindkettőt vegyesen, nem kell megpucolni. A zöldpaprikát viszont vastagabb karikára vágjuk.

 

Vegyünk elő egy tepsit, tegyük bele a csirkecombokat. Tegyük köréje a krumplit, a hagymát, szórjuk meg fokhagyma gerezdekkel – ezt sem kell megpucolni -. Fűszerezzük friss kakukkfűvel, rozmaringgal. Sózzuk, borsozzuk.

 

Előmelegített sütőbe tegyük be, alufóliával letakarva, kb. 30 percre.

Ha letelt az idő, akkor a pác keverék háromnegyed részét tegyük a csirkére, és süssük tovább még kb. 10-15 percig.

 

A maradék ¼ páchoz tegyünk egy kis vizet, keverjük el, és forraljuk fel, ezt a finom mártás kínáljuk tálalásnál az ínycsiklandozó, sült Piri -Piri csirkéhez, és a rozmaringos krumplihoz. Díszíthetjük rozmaringgal.

 

*A piri-piri kisméretű, erős csilipaprika, nevezik afrikai ördögnek is, mivel Afrikából hozták be a portugálok. Maga a piri-piri kifejezés a szuahéli nyelvből ered, a portugálok a mai napig ezt használják.

Frango Piri-Piri, Angola, Mozambik és Dél-Afrika: A csirke részeit csili paprikás pácban marinálják, majd megsütik vagy grillezik. Az afrikai ördög, a piri-piri paprika képezi a pác alapját. A csípős paprikás pácban készült húsok az angolai, mozambiki és kongói konyhában igen gyakoriak. A paprikát egyébként peri-peri, peli-peili, pili-pili néven is ismerik Afrika-szerte. Forrás: www.deluxe.hu

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

 

Címkék:
Tovább a blogra »