Ezt neked is ki kell próbálnod!
Húspogácsa egy kis extrával és egy remek szósszal!
Finom könnyű és ropogós egészséges pogácsával egyszerűen mennyei… Olyan egyszerű, hogy bárki el tudja készíteni, és 30 perc alatt készen van… 🙂 Csak összekevered, kiszaggatod és megsütöd! El lehet kápráztatni a pasikat, bizton el fognak ájulni a főztödtől… 🙂 Igazi pasi fogó finomság… Ezt ki ne hagyd!
Kefires ropogós pogácsa, marokkói pecsenyemártással és húspogácsával recept
Hozzávalók:
40 dkg darált marhahús
Fűszerek:
2 kk *Marokkói fűszerkeverék
1 kk *kakukkfű
½ kk *őrölt kömény
2 gerezd fokhagyma – átnyomva
1 csokor zöldhagyma, zöld szára – felvágva
1 tojás
1 kk *friss zsálya
1 kk *Himalája só
Sütéshez:
kókuszzsír
Kefires pogácsa tészta: (8 db)
2 cup=(2*250 ml) = 300 g Bio tönköly fehérliszt
2 kk sütőpor
½ kk szódabikarbóna
1 kk *Himalája só
6 ek (120 g) kockára vágott sótlan hideg vaj
¾ cup (190 ml) kefir
1/3 cup (80 ml) tejszín
*ötbors és *szecsuani bors – mozsárban összetörve
Marokkói pecsenyemártás:
2 cup tej (2*250 ml)
2 csapott ek Bio tönköly fehérliszt
1 kk *Himalája só
1 kk *ötbors fűszer – mozsárban összetört
2 ek vaj
50-100 ml tejszín
½ kk *„Bami Goreng” fűszerkeverék
Mennyiségek méréséhez, (pld. 1 cup? mennyi dkg? és sok más infóról az alábbi linkre kattintva olvashatsz:
Mérleg nélkül, jó ha tudjuk
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Kefires ropogós pogácsa, marokkói pecsenyemártással és húspogácsával
elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt.
* Katt a képre, ha nagy méretben meg szeretnéd tekinteni:
A darált húst tegyük egy tálba és a fenti fűszerekkel ízesítsük, és jól keverjük el, ha kész, tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek egy kicsit az ízek.
Ezt követően állítsuk össze a pogácsa tésztáját. Egy tálba tegyük bele a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót keverjük el, és adjuk hozzá a kockára vágott hideg vajat, és morzsoljuk össze, nem kell teljesen, akkor jó, ha maradnak benne kis vaj darabkák is. Én egy műanyag lapáttal vagy habkártyával szoktam összevagdosni a vajat.
Ha összedolgoztuk a vajat nagyjából a liszttel, akkor adjuk hozzá a kefirt és a tejszínt. Keverjük össze a tésztát. Tegyük ki a lisztezett deszkára és gyúrjuk össze, gyors mozdulatokkal. Kezünkkel lapítsuk ki a tésztát, és egy pogácsa szaggatóval szaggassuk ki.
Kenjük meg a tetejét tejjel, egy ecset segítségével. Szórjuk meg mozsárban összetört borssal a tetejét és tegyük a sütőbe sülni. Nekem a gázsütőn (hagyományos) 23 perc kellett közepes tartalékon.
Amíg sül a friss pogácsánk, addig készítsük el a mártást. Egy lábasba tegyük fel a tejet melegíteni, akkor jó, amikor gyöngyözik a tej teteje/széle. Ne forraljuk fel.
Egy másik serpenyőbe tegyük a vajat, várjuk, meg amíg felolvad, tegyük hozzá a lisztet, és egy pár percig főzzük együtt. Nem kell világosbarnára készíteni, mint a rántást, csak olyan halvány színe legyen a lisztnek.
Ha kész, öntsük hozzá a meleg tejet, keverjük el egy habverővel simára, és főzzük össze, akkor jó, amikor a liszt megfőtt kb. 3-5 perc. Ízesítsük a mártást a fenti fűszerekkel. És adjuk hozzá a tejszínt. Ha elkészültünk, tegyük félre.
Vegyünk elő egy serpenyőt, kókuszzsírt hevítsük benne, és a fűszeres darált húsból, golyókat formázzunk, majd lapítsuk el, és a közepébe egy kis mélyedést alakítsunk ki, így nem púposodik fel sütésnél. Tegyük a forró kókuszzsírba és süssük ki a húspogácsákat.
Ha kisültek a húspogácsák a maradék marokkói pecsenye léből tegyünk a mártásunkhoz 1-3 ek és jól keverjük el.
Ha elkészültünk állítsuk össze a vacsoránkat, vagy akár ebédünket, de akár reggelire is fogyaszthatjuk. 🙂 Vágjuk félbe a megsült pogácsákat, tegyük bele a húspogácsákat, öntözzük meg a marokkói pecsenyemártással, és már is ehetjük is. 🙂
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: