Húspogácsa egy kis extrával és egy remek szósszal!
Finom könnyű és ropogós egészséges pogácsával egyszerűen mennyei… Olyan egyszerű, hogy bárki el tudja készíteni, és 30 perc alatt készen van… 🙂 Csak összekevered, kiszaggatod és megsütöd! El lehet kápráztatni a pasikat, bizton el fognak ájulni a főztödtől… 🙂 Igazi pasi fogó finomság… Ezt ki ne hagyd!
Kefires ropogós pogácsa, marokkói pecsenyemártással és húspogácsával recept
Hozzávalók:
40 dkg darált marhahús
Fűszerek:
2 kk *Marokkói fűszerkeverék
1 kk *kakukkfű
½ kk *őrölt kömény
2 gerezd fokhagyma – átnyomva
1 csokor zöldhagyma, zöld szára – felvágva
1 tojás
1 kk *friss zsálya
1 kk *Himalája só
Sütéshez:
kókuszzsír
Kefires pogácsa tészta: (8 db)
2 cup=(2*250 ml) = 300 g Bio tönköly fehérliszt
2 kk sütőpor
½ kk szódabikarbóna
1 kk *Himalája só
6 ek (120 g) kockára vágott sótlan hideg vaj
¾ cup (190 ml) kefir
1/3 cup (80 ml) tejszín
*ötbors és *szecsuani bors – mozsárban összetörve
Marokkói pecsenyemártás:
2 cup tej (2*250 ml)
2 csapott ek Bio tönköly fehérliszt
1 kk *Himalája só
1 kk *ötbors fűszer – mozsárban összetört
2 ek vaj
50-100 ml tejszín
½ kk *„Bami Goreng” fűszerkeverék
Mennyiségek méréséhez, (pld. 1 cup? mennyi dkg? és sok más infóról az alábbi linkre kattintva olvashatsz:
Mérleg nélkül, jó ha tudjuk
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Kefires ropogós pogácsa, marokkói pecsenyemártással és húspogácsával
elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt.
* Katt a képre, ha nagy méretben meg szeretnéd tekinteni:
A darált húst tegyük egy tálba és a fenti fűszerekkel ízesítsük, és jól keverjük el, ha kész, tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek egy kicsit az ízek.
Ezt követően állítsuk össze a pogácsa tésztáját. Egy tálba tegyük bele a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót keverjük el, és adjuk hozzá a kockára vágott hideg vajat, és morzsoljuk össze, nem kell teljesen, akkor jó, ha maradnak benne kis vaj darabkák is. Én egy műanyag lapáttal vagy habkártyával szoktam összevagdosni a vajat.
Ha összedolgoztuk a vajat nagyjából a liszttel, akkor adjuk hozzá a kefirt és a tejszínt. Keverjük össze a tésztát. Tegyük ki a lisztezett deszkára és gyúrjuk össze, gyors mozdulatokkal. Kezünkkel lapítsuk ki a tésztát, és egy pogácsa szaggatóval szaggassuk ki.
Kenjük meg a tetejét tejjel, egy ecset segítségével. Szórjuk meg mozsárban összetört borssal a tetejét és tegyük a sütőbe sülni. Nekem a gázsütőn (hagyományos) 23 perc kellett közepes tartalékon.
Amíg sül a friss pogácsánk, addig készítsük el a mártást. Egy lábasba tegyük fel a tejet melegíteni, akkor jó, amikor gyöngyözik a tej teteje/széle. Ne forraljuk fel.
Egy másik serpenyőbe tegyük a vajat, várjuk, meg amíg felolvad, tegyük hozzá a lisztet, és egy pár percig főzzük együtt. Nem kell világosbarnára készíteni, mint a rántást, csak olyan halvány színe legyen a lisztnek.
Ha kész, öntsük hozzá a meleg tejet, keverjük el egy habverővel simára, és főzzük össze, akkor jó, amikor a liszt megfőtt kb. 3-5 perc. Ízesítsük a mártást a fenti fűszerekkel. És adjuk hozzá a tejszínt. Ha elkészültünk, tegyük félre.
Vegyünk elő egy serpenyőt, kókuszzsírt hevítsük benne, és a fűszeres darált húsból, golyókat formázzunk, majd lapítsuk el, és a közepébe egy kis mélyedést alakítsunk ki, így nem púposodik fel sütésnél. Tegyük a forró kókuszzsírba és süssük ki a húspogácsákat.
Ha kisültek a húspogácsák a maradék marokkói pecsenye léből tegyünk a mártásunkhoz 1-3 ek és jól keverjük el.
Ha elkészültünk állítsuk össze a vacsoránkat, vagy akár ebédünket, de akár reggelire is fogyaszthatjuk. 🙂 Vágjuk félbe a megsült pogácsákat, tegyük bele a húspogácsákat, öntözzük meg a marokkói pecsenyemártással, és már is ehetjük is. 🙂
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza