Kefires ropogós pogácsa, marokkói pecsenyemártással és húspogácsával

Ezt neked is ki kell próbálnod!

Húspogácsa egy kis extrával és egy remek szósszal!

 Kefires ropogós pogácsa-marokkói pecsenyemártással és húspogácsával2

Finom könnyű és ropogós egészséges pogácsával egyszerűen mennyei… Olyan egyszerű, hogy bárki el tudja készíteni, és 30 perc alatt készen van… 🙂 Csak összekevered, kiszaggatod és megsütöd! El lehet kápráztatni a pasikat, bizton el fognak ájulni a főztödtől… 🙂 Igazi pasi fogó finomság… Ezt ki ne hagyd!

 

Kefires ropogós pogácsa-marokkói pecsenyemártással és húspogácsával4 

 

Kefires ropogós pogácsa, marokkói pecsenyemártással és húspogácsával recept

Hozzávalók:

40 dkg darált marhahús

Fűszerek:

2 kk *Marokkói fűszerkeverék

1 kk *kakukkfű

½ kk *őrölt kömény

2 gerezd fokhagyma – átnyomva

1 csokor zöldhagyma, zöld szára – felvágva

1 tojás

1 kk *friss zsálya

1 kk *Himalája só

Sütéshez:

kókuszzsír

Kefires pogácsa tészta: (8 db)

2 cup=(2*250 ml) = 300 g Bio tönköly fehérliszt

2 kk sütőpor

½ kk szódabikarbóna

1 kk *Himalája só

6 ek (120 g) kockára vágott sótlan hideg vaj

¾ cup (190 ml) kefir

1/3 cup (80 ml) tejszín

*ötbors és *szecsuani bors – mozsárban összetörve

Marokkói pecsenyemártás:

2 cup tej (2*250 ml)

2 csapott ek Bio tönköly fehérliszt

1 kk *Himalája só

1 kk *ötbors fűszer – mozsárban összetört

2 ek vaj

50-100 ml tejszín

½ kk *„Bami Goreng” fűszerkeverék

Mennyiségek méréséhez, (pld. 1 cup? mennyi dkg? és sok más infóról az alábbi linkre kattintva olvashatsz:

Mérleg nélkül, jó ha tudjuk

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 

Kefires ropogós pogácsa, marokkói pecsenyemártással és húspogácsával

elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt.

* Katt a képre, ha nagy méretben meg szeretnéd tekinteni:

  

A darált húst tegyük egy tálba és a fenti fűszerekkel ízesítsük, és jól keverjük el, ha kész, tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek egy kicsit az ízek.

Ezt követően állítsuk össze a pogácsa tésztáját. Egy tálba tegyük bele a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót keverjük el, és adjuk hozzá a kockára vágott hideg vajat, és morzsoljuk össze, nem kell teljesen, akkor jó, ha maradnak benne kis vaj darabkák is. Én egy műanyag lapáttal vagy habkártyával szoktam összevagdosni a vajat.

 

Ha összedolgoztuk a vajat nagyjából a liszttel, akkor adjuk hozzá a kefirt és a tejszínt. Keverjük össze a tésztát. Tegyük ki a lisztezett deszkára és gyúrjuk össze, gyors mozdulatokkal. Kezünkkel lapítsuk ki  a tésztát, és egy pogácsa szaggatóval szaggassuk ki.

Kenjük meg a tetejét tejjel, egy ecset segítségével. Szórjuk meg mozsárban összetört borssal a tetejét és tegyük a sütőbe sülni. Nekem a gázsütőn (hagyományos) 23 perc kellett közepes tartalékon.

 

Amíg sül a friss pogácsánk, addig készítsük el a mártást. Egy lábasba tegyük fel a tejet melegíteni, akkor jó, amikor gyöngyözik a tej teteje/széle. Ne forraljuk fel.

 

Egy másik serpenyőbe tegyük a vajat, várjuk, meg amíg felolvad, tegyük hozzá a lisztet, és egy pár percig főzzük együtt. Nem kell világosbarnára készíteni, mint a rántást, csak olyan halvány színe legyen a lisztnek.

Ha kész, öntsük hozzá a meleg tejet, keverjük el egy habverővel simára, és főzzük össze, akkor jó, amikor a liszt megfőtt kb. 3-5 perc. Ízesítsük a mártást a fenti fűszerekkel. És adjuk hozzá a tejszínt. Ha elkészültünk, tegyük félre.

 

Vegyünk elő egy serpenyőt, kókuszzsírt hevítsük benne, és a fűszeres darált húsból, golyókat formázzunk, majd lapítsuk el, és a közepébe egy kis mélyedést alakítsunk ki, így nem púposodik fel sütésnél. Tegyük a forró kókuszzsírba és süssük ki a húspogácsákat.

 

Ha kisültek a húspogácsák a maradék marokkói pecsenye léből tegyünk a mártásunkhoz 1-3 ek és jól keverjük el.

 

Ha elkészültünk állítsuk össze a vacsoránkat, vagy akár ebédünket, de akár reggelire is fogyaszthatjuk. 🙂 Vágjuk félbe a megsült pogácsákat, tegyük bele a húspogácsákat, öntözzük meg a marokkói pecsenyemártással, és már is ehetjük is. 🙂

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

Címkék: , , , , , ,
Tovább a blogra »