Igazi hungarikum!
Elképesztő finom, és egyszerűen megunhatatlan…
A magyar gasztronómia egyik legfinomabb, legkedveltebb étele. A legtöbb magyar konyhán megtalálható. Ha igazi, jó kis magyaros falatokra vágysz, ezt az ételt neked találták ki. 🙂
Mindenkinek van egy szipi-szupi receptje, íme, a mienk, ahogyan MI szeretjük… 🙂 Érdemes kipróbálni, isteni finom…
Tejfölös-tejszínes csirkepaprikás/nokedlivel
Hozzávalók:
5 db csirkecomb/alsó-felső/– kettévágva, az ízületeknél
2 ek kókuszolaj
2 db paprika
2 db paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
3 db zöldhagyma
10 dkg füstölt bacon szalonna – apróra vágva, így is lehet kapni –
2 nagy gerezd fokhagyma – átnyomva
Fűszerek:
1 csipet *őrölt kömény
*Himalája só – szükség szerint
2 db marhahúsleves kocka és víz a felöntéshez, vagy csirkealaplé
2 ág *friss kakukkfű – vagy szárított *kakukkfű ½ mk
1 kk *ötbors őrölt fűszer
1 kk *édes-erős steak bors fűszer
¼ zöld erős paprika, vagy chili
2 csapott ek Kalocsai pirospaprika
1 dl tejföl
1 dl tejszín
2 csapott ek *tápióka liszt
Nokedli elkészítéséhez:
½ kg Bio tönkölybúza fehér liszt
5 db tojás
1 kk *Himalája só
víz – ha szükséges, ez a tojás nagyságától függ
gluténmentes nokedli elkészítéséről itt olvashatsz
Nokedli kifőzéséhez:
víz
3 vastagabb szelet gyömbér
2 db chili paprika
1 kk *Himalája só
4 db *babérlevél
2 ek kókuszolaj
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Tejfölös-tejszínes csirkepaprikás
elkészítése:
A csirkét gondosan megtisztítjuk, darabokra vágjuk.
A hagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és a paprikával együtt felkockázzuk.
Egy lábasban, a szalonnát kipirítjuk. – ha nem elég a zsiradék tegyünk hozzá egy kis kókuszolajat -. A zsiradékon megdinszteljük a hagymát, rányomjuk a fokhagymát.
Beletesszük a paprikát, paradicsomot, és a fenti fűszerekkel ízesítjük, kb. 5-8 percig pirítjuk. Az edényt lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát és felöntjük kb. 5-6 dl vízzel, vagy csirkealaplével, csak épp hogy szűken ellepje.
Visszatesszük a tűzhelyre, bele tesszük a csirke darabokat. Később, ha szükséges még sózzuk, és lassú tűzzön, készre főzzük.
Amíg fő a csirkénk, készítsük el a nokedlit:
Nokedli elkészítése:
Tegyünk fel egy fazék vizet, amiben kifőzzük a tésztát, ízesítsük gyömbérrel, chili paprikával, sóval, babérlevéllel és tegyünk bele 2 ek kókusz olajat és forraljuk fel.
Amíg felforr az ízesített vizünk, készítsük el a nokedli tésztát.
A nokedli elkészítéséhez a lisztet, tojást, sót, és ha szükséges vizet is, (ez függ a tojások méretétől, ha nagy tojásokat használunk, lehet, hogy nem is kell hozzá víz.) Az alapanyagokat, keverjünk össze egy tálba, és jól keverjük ki, úgymond verjük a tésztát a tál oldalához, akkor jó, amikor már szép és sima hólyagos lesz, tegyük félre, addig, amíg felforr a víz.
Ha forr a víz, vegyük elő a nokedli szaggatónkat, és a nokedli tésztánkat szaggassuk ki.
Amikor a kiszaggatott tészta vize másodszorra is felforr, akkor leszűrhetjük, egy szűrőkanállal szedjük ki egy tálba, és adjunk hozzá 2 ek kókusz olajat, és keverjük össze.
Amire elkészültünk a nokedlivel, a csirkepaprikásunk is megpuhult, – szinte leválik a csontról, akkor jó -, szűrőkanállal óvatosan kiszedjük a csirkedarabokat és a levét behabarjuk a tápióka liszttel elkevert tejfölös-tejszínnel, hagyjuk forrásig forrni. Ha kész, egy botmixerrel összeturmixoljuk a szószt, így lágyan selymes öntetet kapunk, és visszatesszük a húst.
A kifőtt nokedlivel tálaljuk a tejfölös-tejszínes csirkepaprikásunkat, a tetejét apróra vágott zöldhagymával szórjuk meg, és egy-két karika paprikával díszítsük.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: