Tejfölös-tejszínes csirkepaprikás, nokedlivel

Igazi hungarikum!

 

Elképesztő finom, és egyszerűen megunhatatlan…

A magyar gasztronómia egyik legfinomabb, legkedveltebb étele. A legtöbb magyar konyhán megtalálható. Ha igazi, jó kis magyaros falatokra vágysz, ezt az ételt neked találták ki. 🙂

 

Mindenkinek van egy szipi-szupi receptje, íme, a mienk, ahogyan MI szeretjük… 🙂 Érdemes kipróbálni, isteni finom…

 

Tejfölös-tejszínes csirkepaprikás/nokedlivel

Hozzávalók:

5 db csirkecomb/alsó-felső/– kettévágva, az ízületeknél

2 ek kókuszolaj

2 db paprika

2 db paradicsom

1 nagy fej vöröshagyma

3 db zöldhagyma

10 dkg füstölt bacon szalonna – apróra vágva, így is lehet kapni –

2 nagy gerezd fokhagyma átnyomva

Fűszerek:

1 csipet *őrölt kömény

*Himalája só – szükség szerint

2 db marhahúsleves kocka és víz a felöntéshez, vagy csirkealaplé

2 ág *friss kakukkfű – vagy szárított *kakukkfű ½ mk

1 kk *ötbors őrölt fűszer

1 kk *édes-erős steak bors fűszer

¼ zöld erős paprika, vagy chili

2 csapott ek Kalocsai pirospaprika

1 dl tejföl

1 dl tejszín

2 csapott ek *tápióka liszt

Nokedli elkészítéséhez:

½ kg Bio tönkölybúza fehér liszt

5 db tojás

1 kk *Himalája só

víz – ha szükséges, ez a tojás nagyságától függ

gluténmentes nokedli elkészítéséről itt olvashatsz

Nokedli kifőzéséhez:

víz

3 vastagabb szelet gyömbér

2 db chili paprika

1 kk *Himalája só

4 db *babérlevél

2 ek kókuszolaj

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:

http://www.azsiabt.hu/

 

Tejfölös-tejszínes csirkepaprikás

elkészítése:


A csirkét gondosan megtisztítjuk, darabokra vágjuk.

A hagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és a paprikával együtt felkockázzuk.

Egy lábasban, a szalonnát kipirítjuk. – ha nem elég a zsiradék tegyünk hozzá egy kis kókuszolajat -. A zsiradékon megdinszteljük a hagymát, rányomjuk a fokhagymát.

Beletesszük a paprikát, paradicsomot, és a fenti fűszerekkel ízesítjük, kb. 5-8 percig pirítjuk. Az edényt lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát és felöntjük kb. 5-6 dl vízzel, vagy csirkealaplével, csak épp hogy szűken ellepje.

Visszatesszük a tűzhelyre, bele tesszük a csirke darabokat. Később, ha szükséges még sózzuk, és lassú tűzzön, készre főzzük.

 

Amíg fő a csirkénk, készítsük el a nokedlit: 

Nokedli elkészítése:

Tegyünk fel egy fazék vizet, amiben kifőzzük a tésztát, ízesítsük gyömbérrel, chili paprikával, sóval, babérlevéllel és tegyünk bele 2 ek kókusz olajat és forraljuk fel.

Amíg felforr az ízesített vizünk, készítsük el a nokedli tésztát.

A nokedli elkészítéséhez a lisztet, tojást, sót, és ha szükséges vizet is, (ez függ a tojások méretétől, ha nagy tojásokat használunk, lehet, hogy nem is kell hozzá víz.) Az alapanyagokat, keverjünk össze egy tálba, és jól keverjük ki, úgymond verjük a tésztát a tál oldalához, akkor jó, amikor már szép és sima hólyagos lesz, tegyük félre, addig, amíg felforr a víz.

Ha forr a víz, vegyük elő a nokedli szaggatónkat, és a nokedli tésztánkat szaggassuk ki.

Amikor a kiszaggatott tészta vize másodszorra is felforr, akkor leszűrhetjük, egy szűrőkanállal szedjük ki egy tálba, és adjunk hozzá 2 ek kókusz olajat, és keverjük össze.

Amire elkészültünk a nokedlivel, a csirkepaprikásunk is megpuhult, – szinte leválik a csontról, akkor jó -, szűrőkanállal óvatosan kiszedjük a csirkedarabokat és a levét behabarjuk a tápióka liszttel elkevert tejfölös-tejszínnel, hagyjuk forrásig forrni. Ha kész, egy botmixerrel összeturmixoljuk a szószt, így lágyan selymes öntetet kapunk, és visszatesszük a húst.

A kifőtt nokedlivel tálaljuk a tejfölös-tejszínes csirkepaprikásunkat, a tetejét apróra vágott zöldhagymával szórjuk meg, és egy-két karika paprikával díszítsük.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

 

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »