A zamatos, fűszeres és omlós sülteknek nincs párja, és egész egyszerűen elkészíthető, Én imádom… 🙂
Csak pár fűszer, jó minőségű hús, egy serpenyő és ennyi kell a tökéletes végeredményhez. Bár a hangulatos családi disznótorokból egyre kevesebb van, sertéshúst továbbra is nagy szeretettel fogyasztunk itt a Kárpát-medencében, legyen az jó minőségű felvágott, sonka, szalonna vagy pedig frissen sült, szaftos hús.
Ilyen egyszerű a következő receptem is, főleg ha szereted a sült húst, melyet bármikor elkészíthetsz a családod számára, egy kis finom vajas fokhagymás krumplival, egy kis pikáns öntettel, hát isteni finom… Érdemes kipróbálni… 🙂 Kezdőknek is bátran ajánlom…
Rozmaringos sült tarja mentás chili öntettel/Vajas fokhagymás sült krumplival
Hozzávalók:
4 szelet vastagabb tarja szelet – olyan steak vastagságú legyen
*Himalája Só
*ötbors fűszer – mozsárban összetört
2-3 ág friss rozmaring levele
extra szűz olíva olaj
Mentás chili öntet
1 csokor friss menta
1 db nagy friss piros chili – én félig kimagoztam
3 gerezd fokhagyma – átnyomva
½ citrom leve
2-3 ek extra szűz olívaolaj
Vajas fokhagymás sült krumpli:
1 kg krumpli
*Himalája só
*ötbors fűszer – mozsárban összetört
kókuszolaj és 4 db kisebb vajdarabka
4 db rozmaring ág
4-5 db fokhagyma – nem kell megpucolni
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
A hússzeleteken egy olló segítségével kis nyílást vágjunk, az egyik oldalán, és a rozmaring leveleket dugdossuk bele. A széleit körbe néhol vagdossuk be egy kicsit, így sütéskor nem pöndörödik fel.
Ezt követően jól sózzuk és borsozzuk meg mindkét oldalát és locsoljuk meg extra szűz olíva olajjal. Minden szeletet tekerünk bele egy folpakkba, és tegyük a hűtőbe addig, amíg a többi előkészületet elvégezzük.
Készítsük el a mentás chilis öntetet, tegyük egy tálba:
Vágjuk apróra a mentát, chilit és pucoljuk meg a fokhagymát, majd nyomjuk át a fokhagyma nyomon, majd adjuk hozzá a citromlevet és az olíva olajat, keverjük el és tegyük félre.
Ha elkészültünk, akkor most készítsük el a vajas fokhagymás sült krumplinkat:
Szóval, tegyük a fazékba vizet, sózzuk és a megmosott krumplit tegyük fel héjastul főzni. De csak háromnegyedig főzzük meg, mert utána még sütni fogjuk. Ezt követően öntsük le róla a forró vizet, és többszöri hideg vizet tegyünk rá, hogy hűljön, és meg tudjuk pucolni a krumplit.
Közben vegyük ki a hűtőből a pácolt rozmaringos tarja szeleteket, mert nem sokára sütni fogjuk.
Ha elkészültünk a krumpli pucolással, akkor tegyünk egy tepsibe kókusz olajat és vajat, majd tegyük bele a megpucolt héjában főtt meleg krumplinkat, sózzuk és borsozzuk, szórjuk meg rozmaringgal és fokhagyma gerezddel és tegyük a sütőben sülni, magas hőfokon. Akkor jó, amikor szép aranybarna a teteje, addigra már megsült a fokhagyma is.
Amíg sül a sütőbe a krumpli, süthetjük a tarja szeleteinket. Egy serpenyőbe hevítsük 1-2 ek kókuszzsírt, és süssük szép ropogósra a húst mindkét oldalát, és hagyjuk pihenni 5 percig a hús szeleteket tálalás előtt. *Tipp: amelyik oldalát nem sütjük, azt locsolgassuk a forró kókuszolajjal.
Amire elkészül a hús a sült krumplink is készen lesz.
Tálaljuk a rozmaringos sült tarját, egészben, vagy akár szeletekre vágva, hozzá az isteni finom vajas fokhagymás sült krumplit és a hús szeleteket locsoljuk meg a mentás chilis öntettel.
Isteni finom gyors ebéd vagy akár vacsora választás lehet, ezt bizony kár lenne kihagynod… 🙂
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: